Välkommen att kontakta mig. Eller “Boka nu.” (Gul knapp i nedre högra hörnet).
Mail: john@jagkraft.se
Telefon: 0706 772 115
Fler dör av stressrelaterade sjukdomar
Denna artikel publicerades den 3/6-19
ARBETSSJUKDOMAR
Varje år avlider cirka 3 000 personer i Sverige på grund av arbetsrelaterade sjukdomar. Medan sjukdomar som beror på fysiska faktorer som damm och motoravgaser minskar, ökar sjukdomar som beror på stress. Det visar en ny kartläggning från Arbetsmiljöverket.

Vill du läsa hela artikeln kan du gå in på länken: https://www.prevent.se/arbetsliv/forskning/2019/fler-dor-av-stressrelaterade-sjukdomar/
Stress – Orsak och verkan
Stress är den främsta orsaken till varför klienter kommer till mig. Det handlar ofta om att man har lagt “ribban” för högt (Det inlärda duktighetssyndromet). Många är överbelastade med arbete, men säger inte NEJ & STOPP. Bakom den oförmågan finns ofta inlärda beteenden, som inte tillåter att man sätter gränser då det medför dåligt samvete, skuld eller skam. Det inlärda är att man ska prestera bra, vara noggrann, anpassa sig, vara hjälpsam, förstående och ta ansvar. Följderna blir att man utarbetar sig och man blir uppgiven, nedstämd och utmattad, med oro, rädslor och ångest som följd. Detta är klassiskt, man använder mer energi än vad man har, men får inte tillräckligt med återhämtning.
”Hellre tjugo minuter för sen i det här livet än tjugo år för tidig till nästa”
Okänd
Tecken på hög stress kan vara:
- minnesbortfall. Hjärnan blir trött av all aktivitet. Under stress kan glömma det mest enkla saker som man normalt minns.
- koncentrationssvårigheter. Även om man försöker hålla fokus glider uppmärksamheten in på annat. Under stress kan det vara svårt att ta in enkla instruktionerna.
- låg motivation och sinnesstämning. Orkeslös och ur slag är ett tydligt tecken på för dålig återhämtningen efter stress. Saker som tidigare kändes glädjefyllda har föga betydelse, ofta tappar man framtidstro, känner uppgivenhet, drömmar och visioner bleknar bort.
- sömnsvårigheter. Även om man sovit hela natten känner man sig trött, olustigt, tung i kropp och sinnet när man vaknar. Man har sovit lätt och hjärnan har antagligen försökt att hitta lösningar på problem.
- Försvagat immunförsvar. Stress är en fly och fäktarrespons. det innebär att hjärnan är alltid redo för att fly eller slåss (överlevnadsinstinkt). Kroppen prioriterar då faran och all energi går till stress och immunförsvar och andra livsuppehållande system får stå tillbaka. Därför blir man lätt och ofta förkyld och annat.
- Fysiska symtom. Ont i leder, spänningar i kroppen, utslag, huvudvärk, magbesvär, yrsel och mycket annat är vanligt under lång stress. När hjärnan inte orkar mer manifesterar sig den psykiska obalansen fysiskt i kroppen.
Symtom på långvarig stress
1. Muskelvärk och inflammationer. Vid stress spänns musklerna och med tiden får muskulaturen svårt att slappna av. Det kan resultera i värk, spänningar, darrningar och/eller inflammationer i till exempel rygg, axlar, skuldror, nacke och käkar.
2. Huvudvärk, migrän och yrsel. Långvarig muskelspänning i käkar, nacke och axlar leder ofta till huvudvärk och/eller migränattacker. Långvarigt spända nackmuskler kan också leda till yrsel eftersom hjärnan till slut inte förstår hur den ska tolka musklernas signaler.
3. Matsmältningsproblem. Matsmältning är en energikrävande process och därför stryps den funktionen när du är stressad. Magkatarr, magont och olika matsmältningsproblem som förstoppning, diarré eller IBS med uppsvullen buk och krampkänslor kan bli konsekvensen.
4. Diabetes och viktökning. Kolesterolvärdena blir högre vid stress och tillsammans med att blodsockernivåerna ökar kan konsekvensen bli viktuppgång och ökad fettinlagring, ofta i form av bukfett. Obalanserna i insulin kan också leda till diabetes.
5. Förkylningar och svårläkta sår. Immunförsvaret är inte prioriterat om ditt liv är hotat och därför fungerar det sämre vid stress. Det leder till en ökad känslighet för infektioner vilket bland annat kan ge återkommande förkylningar. Sår får svårt att läka, även om de är små. Det kan i sin tur leda till problem med var och infektioner.
6. Akne, eksem och herpes. Kortisol gör att hudens talgkörtlar producerar extra mycket fett. Det kan leda till finnar eller utbrott av akne. Även utslag, eksem och herpes är vanliga hudreaktioner
7. Sköra naglar och håravfall. Stress påverkar näringsupptaget i kroppen vilket kan leda till brist på mineraler och vitaminer, till exempel B-vitaminer. Det gör att naglar blir sköra samt att håret faller av. Eftersom håret växer i cykler kan det dröja några månader innan håravfallet inträffar.
8. Tandgnissel, halsbränna och andning. Vid stress blir andningen snabbare och luftrören vidgas. Det kan leda till torrhet i halsen och en känsla av att kvävas eller tappa andan. De spända halsmusklerna kan leda till halsbränna eller en känsla av att ha en klump i halsen och få svårt att svälja. Spända käkmuskler kan leda till tandgnissel. Man kan också känna en metallisk smak i munnen av adrenalinet.
9. Svettningar och kallsvettningar. Kroppen börjar svettas så att du inte ska överhettas när du fäktar eller flyr. Det kan innebära både svettningar och kallsvettningar. Svettningen i handflator och fotsulor stimuleras också vid stress, vilket ger fuktiga händer och fötter.
10. Kalla händer och bleka fingrar. Vid stress omfördelas blodet till de större muskelgrupperna. Blodkärlen drar ihop sig i de kroppsdelar som inte är prioriterade vid stress, t ex. fingrarna. Den sämre blodcirkulationen gör att du lätt fryser om händerna eller att dina fingrar får en gulblek ton.
11. Sömn, sex och impotens. Om ditt liv är hotat ska du inte lägga dig ner och sova. Därför gör stress att du får svårt att somna, du får sämre djupsömn. Eftersom du sover dåligt kan en konstant trötthet uppstå. Sex är inte viktigt om ditt liv är hotat. Dessutom är sex en energikrävande process och därför ser kortisolet till att kroppens förmåga att ha sex minskar. Hos män kan det innebära tillfällig impotens och hos både män och kvinnor minskar sexlusten vid stress.
12. Ljud- och ljuskänslighet. Vid stress vidgas pupillerna och hörseln skärps för att du ska kunna uppmärksamma faror. Vid långvarig stress kan det leda till ljuskänslighet och en svårighet att skärma av bakgrundsljud. Konsekvensen blir att du vill dra dig undan och isolera dig.
13. Problem med minne och koncentration. Det konstanta kortisol-påslaget som följer av långvarig stress påverkar tillväxten av nya hjärnceller. Dels blir det fler hjärnceller i amygdala, som styr över rädsla och känslomässiga reaktioner. Dels blir det färre nya hjärnceller i hippocampus, som bland annat behövs för att du ska kunna skapa nya minnen. Amygdala växer, hippocampus krymper. Konsekvensen blir problem med minne och koncentration och starka, omotiverade känsloutbrott.
“Idag är den morgondag du oroade dig för igår. Oro är den ränta du betalar för ett problem som inte ens uppstått.”
Okänd
Ur stress kommer dåliga vanor
Ur stress kommer många osunda vanor och beteenden, exempel på detta är sockerberoende, dåliga matvanor, för mycket alkohol, rökning, överträning och mycket annat. Jag kallar det för distraktioner eller stress- och ångestreducerare.
Om du är medveten om dina beteenden och känner igen dig i denna beskrivning, då är det kanske dags att ta tag i problemen. Det kan vara en god ide att kontakt mig så att vi kan arbeta med stresshantering och förlösa de “buggar” som orsakar stressen. Du kan då lära om och ingjuta styrka, trygghet, lugn och självtillit och med lätthet i sinnet börjar säga NEJ och sätta nödvändiga gränser för dig själv. På det viset får du den återhämtning du behöver
- Om du kommer till mig för stresshantering kan du använda ditt friskvårdsbidrag
“Du är den viktigaste personen i ditt liv och det finns bara en av dig. Ta hand om dig!“
Okänd
John Eriksson