Flygrädsla

Välkommen att kontakta mig. Eller “Boka nu.” (Gul knapp i nedre högra hörnet).

Mail: john@jagkraft.se

Telefon: 0706 772 115

Flygrädsla

Flygrädsla kan handla om flera saker. T.ex. kan man vara rädd för trånga utrymmen. Det vanligaste är dock rädsla för att flygplanet ska störta, brinna eller brytas av på mitten. Somliga har svårt att ha människor tätt inpå sig (social fobi). Och ibland finns alla dessa rädslor hos en och samma person.

Vi reagerar olika och har olika startsträcka. Vissa personer får panik eller rädslor redan vid planeringsstadiet, två månader före avresedagen och lever med denna nervositet och rädsla fram till resan. Allt som ofta så avbokar personen resan då paniken blir för stor. Andra känner rädsla några dagar innan eller när det kommer till flygplatsen och ska stiger på planet. För några handlar det bara om vissa moment som t.ex. start landning, turbulens, konstiga ljud osv.

Om man “bara” är rädd för att planet ska störta, då brukar det gå snabbt att åtgärda.

Om man har klaustrofobi och är rädd att planet ska störta, kan det krävas det lite fler sessioner.

Om man också har social fobi, klaustrofobi och är rädd att planet ska störta, då får man räkna med ytterligare fler sessioner.

Det kan även finnas separationsångest med i bilden, då man inte vill lämna sina barn, ett husdjur eller någon annan hemma som man normalt har kontroll över.

Flygrädsla är onödig. Det är säkert att flyga

Flyga är säkert. Flygrädsla är irrationellt. Om du tror att flyga är osäkert så finns det bara ett skäl och det beror på att du har betingat flygplan med fara. Det blir en association som hjärnan lär sig att gör och när en flygrädsla tar över, är det för att skydda dig. När du tänker på att flyga framkallar du troligen negativa bilder och scenarier. Tankarna blir än mer intensiva och flygrädsla blir resultatet.

När du tillåter dig att fokusera på alla de där negativa sakerna du associerar med flygplan så blir de mer verkliga, tills de manifesterar sig som en fysisk respons, som vi kallar flygrädsla.

Vad jag vill visa dig är hur du kan ta kontroll över den processen, så du kan skapa bilder som är positiva. Att se dig själv vara avspänd, lugn och fri när du flyger, och samtidigt notera hur bra du mår när du når din destination tryggt och säkert, helt utan flygrädsla.

För att ta kontroll över den här processen behöver du använd din föreställningsförmåga och skaparkraft. En del av processen handlar om att lära psyket att ha en positiv upplevelse när du flyger. Att psyket kan välja lugn och harmoni istället för flygrädsla. Men den tekniken hjälper jag dig med när och om vi ses.

Faktum är att, varje år reser 300 milj. Människor runt jorden till olika destinationer

Tänk på flygplanspersonalen för en stund, tror du att andrapiloten eller kaptenen skulle flyga ett flygplan om de trodde eller visste att det är säkert. Svaret är NEJ!!

De går igenom en krävande och noggrann träning. De går också igenom en lång checklista för att säkerställa att flygningen blir säker och behaglig. Flygpersonal jobbar uppe i luften varje dag, flyger flygplan från här till där, de vet att de är i goda händer. Flygplanen servas regelbundet och är under ständig översikt av kvalificerad personal för att uppnå största Comfort och säkerhet för all personal och för alla passagerare

Detta citat kommer från en flygkapten och handlar om turbulens.

TURBULENS

”Nej, turbulens är absolut inte farligt och flygplanet kan inte skaka sönder, vingarna är byggda för att kunna röra sig flera meter. Turbulens uppkommer till exempel när det blåser kraftigt och eftersom vinden är linjär med jämna strömningar så är turbulensen som värst ju närmare marken man befinner sig där störningarna på vinden från terrängen är som störst. Det kan även uppstå turbulens på hög höjd, så kallad Clear Air Turbulence, CAT. Den kan bland annat uppstå över höga bergskedjor eller i vad som kallas för Jetström. En jetström är ett vindband med mycket stark vind. Om flygplanet befinner sig på hög höjd kan man stiga eller sjunka för att försöka undvika turbulensen och göra resan behagligare.”

Okänd flygkapten

Här är några intressanta fakta som kan lugna din flygrädsla lite:

  • Chansen att någon ska förolyckas genom bilkörning är ungefär 1 på 5000.
  • Chansen att dö när du är ute och cyklar är ungefär 1 på 88000.
  • Du kan dö i en tornado, chansen att du gör det är 1 på 450 000.
  • Hur är det med att bli träffad av blixten? Jo, det är 1 chans på 1,9 milj.
  • Och till sist, den faktiska möjligheten att dö i ett flygplan är 1 på 11 milj.

Jag vet att du antagligen hört några av dessa fakta tidigare och antagligen hjälper det inte dig från att framkalla negativa bilder och känslor, eller får dig att tänka på att dåliga saker kommer att hända när du reser i ett flygplan. Men varje dag är det människor som oroar sig för att flyga och finner sig själva landa på sina resmålet, trygga och säkra och inser att all negativ energi såsom stress och oro var helt onödig.

Vill du få mer frihet till att resa och du lider av flygrädsla. Hör av dig till mig för en tid. För du behöver verkligen inte ha det så. Det finns väldigt raffinerade och effektiva metoder till att ta bort dessa rädslor.

Relaterad länk: http://www.jagkrafthypnos.com/2014/08/23/har-du-talarangest-flygskrack-eller-nagon-fobi-du-kan-latt-bli-befriad/

John Eriksson