Ångest

Välkommen att kontakta mig. Eller “Boka nu.” (Gul knapp i nedre högra hörnet).

I also do sessions in English if you wish.

Mail: john@jagkraft.se

Telefon: 0706 772 115

Ångest

Många lider av just ångest, oro och nedstämdhet. Ofta finns stress som ett grundproblem och mycket tankar och grubblerier som leder till att man blir hjärntrött och uppgiven. Några upplever det som att de haft det hela livet, medan andra upplever att det startade efter en livskris för många år sedan och somliga känner ångest sedan några veckor eller månader tillbaka. Oavsett när det startade så går det att få hjälp. Ångest är vår larmklocka som säger att vi befinner oss i fara, samtidigt är det en väckarklocka som säger; ”något måste förändras!” …

Depression är när du inte bryr dig om något alls. Ångest är när du bryr dig om allt och all för mycket. Att ha båda delarna är ett helvete

Klienter med ångest överpresterar

Min erfarenhet av klienter med ångest är att de ofta känner otillräcklighet och kompenserar det med att vara duktiga, noggranna och ansvarstagande till den grad att det känner stress. Det i sin tur leder till just oro, ångest och nedstämdhet och förmågan att prestera sjunker drastiskt.
Då vi får ångest tappar vi bort vår förmåga att tänka rationellt och istället tar negativa känslor över, såsom rädsla för att göra fel, att inte hinna med, att inte var tillräcklig eller att vi upplevs på ett negativt och felaktigt sätt. Vi har alltså tappat tilliten, tron och kärleken till oss själva och oroar oss för vad andra ska tycka och vi slutar bejaka våra egna behov. Vi tappar livskraft.

Automatiska tankar skapar ångest

ofta skapar du ångest med din inre dialogen. Du pratar i tanken så att säga. Du kan inte styra dina tankar, de tränger sig på och du hamnar i grubbleri med ältande tankar som över tid de har blivit automatiserade. Och varje dag blir du bättre och bättre på att återskapa ångest genom dina automatiska tankar.
Denna ångest kan var påtaglig och närvarande och den håller sig själv vid liv. Man börjar ifrågasätter sitt värde, meningen med livet och skuldbelägger sig, känner skam för att man inte klarar saker och det bara rullar på så här. Ångest av detta slag kan pågå i många månader och även år. Detta är en typ av ångest som inom traditionell psykologi kallas det GAD (generalized anxiety disorder) eller på svenska: Generaliserat ångestsyndrom.

Det finns olika ångest

  • Gad (generaliserat ångestsyndrom) som ovan.
  • Specifika fobier. Ångest för sådant som spindlar, råttor, sprutor, höjder, hissar etc.
  • Panikattack / Ångest. Starka stressreaktioner kopplat till rädsla.
  • Social ångest. Rädsla för offentliga miljöer.
  • Posttraumatiskt stressyndrom  (PTSD). Gamla truman som väcks till liv och skapar rädsla, ångest och andra fysiska fenomen.

Odefinierbar ångest

Ibland får vi ångest inför olika event, det kan orsak mycket förödelse när hjärnan slår av då vi behöver den som mest. Den har gått in i fly-/fäkta… (ångest) och ångest försöker skydda oss så vi inte gör bort oss inför åhörarna.

Andra tillfällen vi känner till är söndags-ångest. Det kan vara kopplat till arbetet. Om du har mycket krav, stress och förväntningar på jobbet och att samtidigt föreligger en riska att du inte orkar med eller klarar uppgifterna. då varnar hjärnan med fly-/fäkta… (ångest) Redan innan jobbveckan börjar eller tidigt på måndag morgon.

Ångest kan uppstå i slutet av veckan när man är påväg hem från arbetet. kanske lever man ensam och arbetet är den plats där man blir uppskattad, sedd, bekräftad och samtidigt får social gemenskap. På arbetet kan man vara duktig, ta ansvar och prestera. Man har en betydelse där. Att åka hem till ensamheten kan för många vara ångestframkallande.

Ibland är ångest kopplad till den relation man befinner sig. Men den är inte alltid på, så att säga. Men att man triggas av olika beteende. Ofta är man inte helt medveten om vad ångest triggas av.

Alltså, ångest kan uppstå ibland från sällan till frekvent och tillsynes utan orsak. Men lita på att , om det finns det ångest finns också en orsak.

Ångest kopplad till många orsaker och triggers. Några kan vara:

Ensamhet (trots att man har en familj)
Separationer (vardagliga adjö)
Ansvarsbörda (arbetet, trots att det är kul)
Ekonomi (alltid rädd att pengarna ska sluta rulla in)
Anseende (vad tycker andra om ditt och datt)
katastrofer (tänk om det händer mina barn något)
Utseende / Självsyn (hur upplevs jag av andra)

Och mycket annat. Ofta är vi inte medvetna om vad som skapar ångest. Triggers finns där som ett inslag i vår vardag och varje gång vi tänker på det, ser det eller upplever det så svarar hjärnan automatiskt med ångest.

“Tiden helar ingenting, den bara lär oss att leva med smärtan”

Att sätta gränser utan att känna skuld eller ångest

När ångest, oro, stress eller nedstämdhet inte finns, då kan vi alla känna kärlek till oss själva. Då menar jag självacceptans, att vi duger som vi är, att vi är kompetenta och självständiga. I det konceptet ingår också den självklara förmågan att stå upp för sig själv och säga NEJ, STOPP och SÄTTA GRÄNSER. För att göra det behöver vi tro på vårt personliga värde och lita på vår egen överlevnadsförmåga, att vi är jordade och centrerade. Om vi har det, då vågar vi ”välja oss själva” och känna oss stolta, nöjda och glada för att vi står i vår egen kraft och för att vi är den vi är.

Om denna förmåga har tagits ifrån oss eller att den aldrig blev ”programmerad”, då behöver vi aktivt och medvetet leta efter svaret och göra det som krävs för att tillskansa oss den emotionella/mentala styrkan, insikten och övertygelsen.

Behöver du arbeta bort din ångest?

Jag arbetar dagligen och hjälper människor att släppa taget om ångest, för att på så vis hitta bättre balans, stabilitet och ett nytt bättre fokus i livet. Med hjälp av hypnos och andra tekniker kan vi hitta orsaken och svaren. Ibland handlar det just om att tillföra ett nytt sätt att se på sig själv, livet och världen i stort. När vi förstår orsaken till ångest kan vi ändra, ta bort, förstärka och/eller tillföra det du behöver för att börja ”välja dig själv” och samtidigt känna dig trygg.

“Vill man förgöra ångest och inte låta den härska, få man gå till platsen där den bor”

Ta ett aktivt beslut idag. Få hjälp med att förlösa orsaken till ångest. Tänk på att tiden går och en dag finns inga fler dagar kvar. Gör det NU.

Är du intresserad att veta mer så hör av dig till mig.

john@jagkraft.se

John Eriksson