Fobi

Välkommen att kontakta mig. Eller “Bokadirekt”.

Boka tid
Mail: john@jagkraft.se

Telefon: 0706 772 115

Specifik fobi

Flygskräck är en av den vanligaste fobin klienter kommer till mig för. Spindelfobi ligger tätt efter.

Det är relativt lätt att avhjälpa en specifik fobi. De kallas för irrationella rädslor. Många gånger finns inte en rationell förklaring till rädslan. Längre ner i texten berättar jag om en incident där vi plockade bort en livslång specifik fobi på 7 minuter och det håller i sig fortfarande efter 5 år.

Vi har en naturligt rädsla för höjder, djupt vatten och okänd djur. Det har hjälpt oss att överlev genom vår historia. Instinkten att vara rädd för det okända har varit och är fortfarande en bra strategi för oss.

När vi har skräck eller stark rädsla för något vi intellektuellt förstår inte är farligt, då är det hjärnan som gjort den kopplingen eller associationen. Hjärnan har alltså betingat något, en sak eller situation som farlig. Det kan vara en fantasi eller ett uttryck för något annat och det kan naturligtvis vara kopplat till en reell händelse, som utlöst fobin.

Detta händer när vi blir rädda

Fly och fäkta-respons (överlevnadsinstinkten) är en respons på ett yttre hot. När vi instinktivt reagerar på det vi är rädda för beter sig hjärnan som den ska och slår på överlevnadsinstinkten. Tyvärr gör inte hjärnan någon urskiljning på om det är rationellt eller inte. Vad jag menar är, att vara rädd för en tiger är normalt, men att vara rädd för en svensk spindel är irrationellt då vi vet intellektuellt att den kan inte skada.

“Tristess, vrede, sorg eller rädsla är inte “ditt” inte personligen. Det är betingelser av det mänskliga psyket. de kommer och går. Inget som kommer och går är du.”

Eckhart Tolle

Exempel på specifik fobi kan bli många:

Fobi för:

Hissar
Bilkörning
Höga ljud
Kvävning,
Vatten
Kräkning
Mörker
Blod
Sprutor
Flyga
Höga höjder
Trånga utrymmen
Folkmassa
Fåglar
Nålar
Tandläkare
Katter
Getingar
Hundar
Spindlar
Råttor
Ormar o.s.v.

Social fobi

Social fobi innebär att man undviker att interagerar med människor. Rädslan är att få fokus på sig. Det kan leda till att man blir rädd för att rodna, svettas, att man börjar skaka eller annat. den stressade situationen bygger bara mer ångest

Social fobi är inte blyghet eller att man bara är reserverad. Social fobi är ångest och rädsla. Ofta är man medveten om sin överdrivna rädsla men man är inte kapabel att styra den. Detta påverkar förstås negativ i alla sociala sammanhang såsom skola, hobbies, arbete eller bara när man ska gå på affären för att handla mjölk. Tyvärr kan detta fenomen påverka långt innan och i förväg, inför ett event, bygger man upp stark oro och ångest. Detta gör att man, mer eller mindre, aldrig får riktigt lugn och kan
återhämta sig.

Det behövs ofta mer tid, process och behandling för att släppa taget om social fobi. Social fobi kan i grunden handlar om självkänsla, självuppfattning och kroppsuppfattning, samtidigt som det kan det vara kopplat till en eller flera specifika fobier.

Snabb fobi befriare – True Story

Jag höll utbildning om självhypnos i Solna. En av deltagarna berättar att han har spindel-fobi. Han undrar hur det går till när jag förlöser en specifik fobi. Jag berättar om olika metoder, tekniker och att det kan gå enkelt och fort. Han såg ut som att han inte alls trodde på vad jag sa. Han poängterade att han haft spindel-fobi sedan han var barn (över 50 år sedan) och att rädslan var stark.
Jag tog det som en utmaning och sa “ok, jag har sju minuter på mig att hjälpa dig, sedan är rasten över, ska vi göra ett försök?” “ok, det gör vi sa han.” Jag skulle göra en teknik som vi kallar “fast fobia cure” Men på grund av tiden fick jag göra en enklare variant av den tekniken.

Eftersom vi arbetat med självhypnos under hela dagen var han lätt att få ner i hypnos, han var mottaglig. Under några minuter arbetade jag med tekniken. när vi var klara efter 7 minuter tog jag upp honom ur hypnosen.

Han kände inte jättemycket och tyvärr hade vi ingen spindel att testa med. Men jag sa: “Ska vi gå på spindeljakt? Det finns säker en spindel runt golvlisterna” (det var ett stenhus och vi var på källarplan). Mannen kröp och letade efter spindlar för att testa sig själv, när han plötsligt utbrister:
” Jag skulle aldrig tidigare, aktivt letat efter en spindel på detta vis. Det hade varit rena skräcken!” Han lös upp och insåg att något stort hade hänt.

Sessionen tog 7 minuter och än idag har vi kontakt och hans spindel-fobi är borta. Nu är detta ett extremt exempel. Men jag har flera liknade berättelser där det ibland går väldigt fort att ta bort en fobi.

Du kan bli befriad från din fobi

Oavsett fobi så finns det effektiv hjälp att få. Förutom att vi kan arbeta med hypnos som verktyg och dess olika möjligheter, så finns det också andra tekniker inom Neuro Lingvistisk Programmering (NLP), som är väldigt effektiva och bra för att förlösa en fobi.

Du behöver inte ha kvar din fobi. En specifik fobi är ofta väldigt enkel att avhjälpa. Så ta chansen och befria dig från din plåga.

Om du har frågor angående din fobi, hör gärna av dig till mig. Vi samtala om det. Sedan kan du i lugn och ro ta beslut på om du vill frigöra din fobi.

Relaterad länk:
http://www.jagkrafthypnos.com/2016/05/05/hypnos-frigor-stress-angest-panik-radslor-och-vrede-hypnos/

John Eriksson