Panikattacker / Panikångest

Välkommen att kontakta mig. Eller “Boka nu.” (Gul knapp i nedre högra hörnet).

Mail: john@jagkraft.se

Telefon: 0706 772 115

Alla människor upplever ångest eller panikattacker någon gång under livet. Rädslan vid en panikattack är intensiv, påtaglig och verklig. En inre övertygande känsla säger att du befinner dig i en hotfull situation och att något dåligt, skrämmande eller farligt kommer att hända. Ofta blir man rädd för att det är något fel på hjärtat och man får svårt att andas (det är förstås helt naturligt. Hjärtat slår fort och hårt och andningen ökar för att få ut syre i blodet i en flykt-/kamp situation).
Panikattacker kan slå till när du minst anar, t.ex: när du lägger dig för att vila och slappna av eller när du går din morgonpromenad. Många lider av paniksyndrom idag. Men det har utvecklats och finns väldigt effektiva behandlingsmetoder för att behandla detta.

Varför får man panikattacker?

Panikattacken ”skyddar” dig

Panikattacker utlöses när du är i ”fara.” Fly och fäkta responsen slår på, vår överlevnadsinstinkt. Det är en naturlig omedveten stressreaktion som aktiveras automatiskt och handlar om vår överlevnad. Det händer när ”hjärnan” uppfattar att vi är i fara. Det undermedvetna uppfattar faran och varnar, helt enkelt. Men ibland har ”Hjärnan” lärt sig att det finns en fara i något som inte borde vara farligt.

Panikattacker kommer från ingenstans , som en blixt från klar himmel och man vet oftast inte vad som orsakat den- Man upplever rädsla för att dö eller för att förlora kontrollen. Overklighetskänslor är vanligt eller känsla av att man är utanför sin kropp. Även om det känns otäckt så är det inte farligt med panikattacker.

Panikattacker påverkar dina val

När panikattacker blir återkommande i din vardag och påverka dina val negativt, begränsar dig och du etablerar över tid ett undvikande beteende av rädsla för att få panikattacker, då har du blivit rädd för att bli rädd och utvecklat ett paniksyndrom. Detta är ett tillstånd som du behöver söka hjälp för.

__________________________________________________________________________

Så här skriver vårdguiden om panikattacker och dess symtom

Symtom på panikattacker

En panikattack är rädsla eller ångest som kommer plötsligt och känns tydligt i kroppen. Panikattacken går ofta snabbt över, men upplevelsen kan vara så skrämmande att den påverkar dig länge efteråt.

Vid en panikattack är det vanligt att få ett eller flera av följande symtom:

  • Snabba eller hårda hjärtslag.
  • Svårt att andas.
  • Yrsel, illamående eller svimningskänslor.
  • Det känns som en klump i magen eller tryck över bröstet.
  • Svettningar, det känns som att du blir varm eller kall inuti.
  • Stickningar eller domningar i händer eller fötter.
  • Darrningar eller svaghetskänsla i musklerna.

Det är mycket obehagligt att få en panikattack. Den kommer ofta oväntat, när du inte är förberedd. Det kan hända att du får en panikattack till exempel när du vilar eller slappnar av.

Du kan få plötslig svindel, tunnelseende eller overklighetskänslor. Du kan tänka att du håller på att tappa kontrollen, bli galen eller till och med dö.

Vanligt att tro att det är något fysiskt fel vid panikattacker

När det känns så starkt i kroppen kan du tro att du är fysisk sjuk, till exempel att du har fått ett fel på hjärtat. Det kan vara svårt att förstå att de kroppsliga reaktionerna har att göra med hur du mår psykiskt.

Rädslan för att det är något allvarligt fel på dig kan förstärka ångesten. Men ångest är inte farligt och den går över av sig själv.

_________________________________________________________________________

Ibland kan vi hamna i situationer där överlevnadsinstinkten behöver varna oss för en riktig fara t.ex. vi är påväg att bli överkörda av en bil, eller vi håller på att trilla ner i ett hål i marken, eller att vi tappar balansen när vi snickrar på taket eller att vi blir överfallna. Den naturligt varnad delen ska vi förstås ha kvar.



Relaterad länk: http://www.wordpress.com/post/jagkrafthypnos.com/3437

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.