Featured

Lite kort och kärnfullt om hypnos

När man arbetat med hypnos många år inser man hur fantastiskt kraftfullt verktyg det är. Även om hypnos inte är magi eller mystiken, är det oundvikligt att inte bli imponerad. Många gånger känns det som magi och man blir djupt överraskad och förvånad över hur effektivt det fungerar. 

Hypnotisören följer psykologiska lagar och väl beprövad erfarenhet för att hjälpa en klient in i hypnos. Genom suggestioner riktat till det undermedvetna kan hypnotisören hjälpa klienten in i en skön hypnotisk vila.

En väl använd metafor är denna: I hypnos använder vi och adresserar det undermedvetna. Vårt undermedvetna kan du tänka på som vårt operativsystem, det är mjukvaran. Hjärnan är hårdvaran. Mjukvaran (operativsystemet) talar om för hårdvaran (Hjärnan) vad som ska göras. Den informationen upplevs i kroppen och genererar ut i beteendet och ut i världen.

Hypnos är ett tillstånd av stark fokuserad uppmärksamhet. En fotbollsspelare i en matchsituation fokuserar endast på var bollen finns, var andra spelare och han själv är placerad och hur fort eller sakta den behöver röra sin kropp.

Detta innebär att hjärnan behöver blockera ut saker som normalt skulle vara i medvetandet. Det innebär också att han avbryter det kritiska tänkandet, och värderar eller dömer inte, han bara gör. Så fungerar det i en hypnos-situation också

Klient och hypnos

I en terapeutisk situation, under hypnos, förhåller sig klienten passiv och initiativlös. Det medvetna ska inte analyserar inte heller värderar vad som upplevs genom de inre sinnena. Klientens roll är att observera, uppleva. Att agera som en kommentator och eventuellt återberätta för hypnotisören vad klienten känner, ser och hör.

Hypnotisörens ansvar och roll är att hjälpa klienten och göra det möjligt att stänga ute den externa världen, för att okritiskt kunna blicka inåt och bli mentalt avslappnad. I detta tillstånd ökar möjligheten avsevärt till att lära sig nytt. Det kan krävas ett par interventioner för att det ska kännas lätt och ansträngningslöst att följa hypnotisören – att var den som upplever helt okritiskt.

I hypnos kan klienten höra ljud från rummet, utifrån och vara medveten om situationen och hypnotisören. Klienten kan tänka och uppleva sin kropp. Klienten är i någon mening vaken med den yttersta kontrollen. Klienten kan kliva upp och gå därifrån om klienten verkligen vill det. Ofta är man så avslappnad och skönt inåtorienterad att man låter bli det, samtidigt har ju klienten sina egna avsikter med att komma till hypnotisören.

Hypnos är ett vanligt vardagligt tillstånd såsom dagdrömmeri, eller man ser en spännande film och blir uppslukad av berättelsen och stänger ute alla andra intryck. När du går i egna tankar och kanske löser något problem och du hör inte när andra pratar till dig, då är du i ett hypnotiskt tillstånd. Det är ett vanligt vardagligt fenomen som vi alla går i och ur många gånger på en dag.

Du som väljer hypnos som behandlingsmetod ska veta att, ingen hypnos görs förrän du har fått svar på alla dina frågor och känner dig trygg.

Som man brukar säga: Det farligaste som kan hända i hypnos är att ingenting händer 😉

Tack för att du läste!

John

Minor road, Deroran

Lite personligt om min livsväg

På min livsresa har jag som alla människor färgats av erfarenheter på gott och ont. Idag är jag helare än vad jag varit och i framtiden blir jag helare än vad jag är nu. Jag befinner mig ständigt i min utvecklingsresa, det är min livsväg och kanske är det syfte, mening och mål med min existens. Ju mer jag släpper taget om gamla sår och efterhand som jag införlivar mer kärlek, ju närmare mig själv kommer jag. Det har blivit en sanning för mig, att jag själv är ansvarig för min emotionella utveckling och mitt själamående. Även om jag inte kan leva den sanningen fullt ut så känner jag till målet och det är mitt fokus.

Att i varje stund vara ärlig och sann med mig själv är en utmaning då mina gamla trossatser och grundvärderingar styr mig från ett undermedvetet plan. Att våga vara autentisk, leva tillitsfullt ärligt och integrerat med vem jag är eller vill vara, kan vara klurigt. Ja, jag är medveten om en del av mina brister, såsom rädslor och ibland motsägelsefulla beteende. Likväl är jag medveten om en del av mina positiva egenskaper, som att jag kan vara glad, tillmötesgående, medkännande, respektfull, lyhörd, ödmjuk, empatisk och nyfiken.

Ibland känns det äkta och engagerande medan andra gånger låtsas jag för att inte såra eller för att jag är rädd för att visa sanningen. Delar av mig är också begränsade. De delarna kräver övning för att de ska utvecklas så att jag kan uttrycka mig mer autentiskt och vara trogen mina grundvärderingar. Andra egenskaper är mer utvecklade i mig, där känner jag mig mer trygg och tillitsfull, Det kan jag uppleva mer i mitt arbete, eller tillsammans med min underbara lille son Ethan, som behöver min dagliga guidning. Jag har lugn och är mer eftertänksam idag. Alltid tar jag det där extra andetaget innan jag öppnar munnen.

Ethan behövde vila lite..

Jag förstår att de tidiga uppväxtåren format mig och inser att de har begränsat mina möjligheter att känna tillit till min förmåga att kunna göra det jag vill, eller vara den jag vill vara. Jag har inte satt gränser, för jag lärde mig att andra sätter gränser till mig. Jag har behövt godkännande och bekräftelse från andra för att veta att jag var bra och gjorde rätt, då jag saknade självförtroende. Jag har låtit bli att ta initiativ eftersom jag ofta blev nedröstad, det var aldrig tillräckligt bra. Jag slutförde aldrig mina projekt, då allt jag gjorde blev kritiserat, varför riskera nederlag. Stolthet kunde jag inte känna – jag skulle inte tro att jag var något.

Detta blev ingredienser som jag blandade ihop i en enda röra av sorg, självömkan, vrede och rädsla. Det följdes av många dåliga känslor och beteenden. Ett lågt egenvärde och dåligt självförtroende blev tydligt. Senare i livet utvecklade jag olika beteenden för att må bättre. Där kunde jag vara gränslös med mat, godis, och alkohol. På så vis slapp jag vara i kontakt med sorg och smärta som jag lärt mig att tränga bort. Jag fick dock en vändning när jag tangerade 125 kilos strecket på vågen. Jag blev riktigt rädd när jag inte kunde se mina knäskålar, dessutom var det ett kosmiskt projekt att knyta skorna. Här tog jag beslutet och allt vände.

Jag har insett, att resan genom “livets landskap,” kommer att fortsätta bjudas motstånd och svårigheter på min väg. Jag har gått denna väg i många år nu. Genom mötet med mina  sorger, min ilska, min självömkan, mina rädslor och förtvivlan, har jag dränerat och laddat ur en hel del av mina begränsande trossatser. Jag har hittat mer kärlek och trygghet i mitt liv idag. Mina egna erfarenheter kan vara en tillgång eller en begränsning. Jag vet redan nu att jag kommer att stöta på manipulationer, sjukdomar, svek, olyckor, dödsfall, orättvisor, kränkningar, kritik, dömande, anklagelser, provokationer m.m. Omkring mig kommer det att finnas krig, svält, våld, övergrepp, missbruk, naturkatastrofer, pandemier, kriminalitet m.m. Det är omöjligt för mig att kontrollera “livets landskap”. De enda jag kan kontrollera är hur jag vill förhålla mig till det.

Ibland lever katastrofen endast i fantasin

Hur har jag tränat för att förhålla mig till dessa livsomständigheter? Jo, så här: Det är lite som att bryta arm med någon som är jämnstark, det går fram och tillbaka. Men skillnaden i den här matchen är att, jag inte ger upp förrän jag vinner.

-Att utveckla förmågan självtillit kräver utmaning. Utmaningen är helt enkelt, möt dina rädslor och stanna i dem tills de är kraftlösa. Att förstå utlösande grundfaktorer inom dig är viktigt. Vad hände som skapade denna känslighet? Jag var antagligen barn och gjorde tolkningar från ett infantilt perspektiv? Att skapa förståelse från ett vuxet rationellt tänkande om grundproblemet, kan transformera en trossats. Det kan vi behöva hjälp med, då är hypnosterapi en bra metod. Målet är att lära mig emotionellt hantera allt som kommer i min väg. 

– Att vrida om sitt tänk, fokus och medvetet byta perspektiv, kan vara klurigt, då man normalt är van att vara i sitt ältande och dessutom tror att man inte har kontroll över det. Det finns tekniker för att träna upp det. Målet är att börja fokusera på sådant som får mig att växa och må bra.

-Att jag förstår att andra människors dåliga beteenden inte säger något om mig personligen, eller mitt personliga värde, det säger bara något om den andra personen. Om jag behöver människors gillande och acceptans, då är det smärtsamt om någon suckar åt mina förslag, kritiserar mitt arbete eller ignorerar mig. Om mina känslor blev negligerad när jag var barn, kritiserade och dömda, kommer jag antagligen att bli triggad av liknade situationer som vuxen. Om jag stanna upp och tänka en stund, kanske upptäcker jag att de här negativa personerna har sina egna sår och livsskäl till sitt beteende. Såsom avundsjuka, otillräcklighet, rädsla eller annat. Det finns metoder och tekniker för att skapa mer integritet och inre trygghet. Målet är att förstå att människors negativa beteenden har sin grund i deras eget liv och inte förutsätta att deras beteende handlar om mig.

– Att förlåta och släppa taget. Att förlåta det som varit är att befria framtiden från begränsande bojor.  Om livet är fyllt av bitterhet, ånger, vrede, hat eller annat, kommer det att begränsa mina möjligheter. Att ta nästa steg mot självförverkligande blir svårt. Den här processen kan man förstås behöva hjälp med. Men ett förslag som jag själv arbetat med är att tänka på de positiva delarna den här personen har och endast fokusera på det. Varje dag lägger ner några minuter på det som är bra om personen. Över tid kan känslan förändras. Målet är att befria mig så att jag kommer framåt på min livsväg och inte stagnerar och fylla mig själv med mörker. Det är svårt att se ljuset när man fokuserar på mörkret.

Konsentrera dig medvetet och byt fokus. Du kan det!

Jag tror att en del människor kan känna igen sig i någon grad av det jag skriver. Jag förstår hur integritet, självrespekt och gränssättning aldrig blev etablerat som naturliga egenskaper eller styrkor under min uppväxt. Jag lärde mig att lyssna, lyda, vara duktiga, noggranna, snälla, ansvarstagande och att anpassa mig, det var så jag fick ett värde och på det sättet utvecklade jag också min (falska)personlighet. Nu behöver jag hitta tillbaka till min inre kärna av autenticitet och helhet. För att nu, som vuxen individ inte stressa sönder mig behöver jag motvikten, en okränkbar kärlek till mig själv. En stark självkontroll och en inflytelserik och okuvlig självtillit, som låter mig följa min sanna livsväg som i sin tur ger styrka till gränssättning, integritet och självrespekt. Den okränkbara kärleken, den autentiska kraften och ett starkt egenvärde finns där under alla lager av självtvivel och andra rädslor. 

Genom att förlösa gamla konflikter, sorger, sår och smärtor kan du hitta mer lugn, tillit och trygghet. Du kan få hjälp på vägen. Genom olika övningar, samtal och tekniker kan du lämna de gamla och släppa fram ditt sanna jag. Hypnosterapi/hypnoanalys är en kort väg till att må bättre.

Låt mig veta om du behöver min hjälp.

Maila: john@jagkraft.se  –

Tack för att du läste! :

John Eriksson

Utan större ansträngning – Flygrädsla ett minne blott

Flygrädsla kan bli flygglädje. Så många som lider av flygrädsla. För att inte komplicera det hela vill jag bara säga att, 98% av alla som kommer för att reducera sin flygrädsla blir hjälpta. Det brukar handla om 2-3 sessioner.

       

Sådant jag hör på mottagningen.

– Jag känner mig som ett ufo, jag håller på att bli tokig.
– Är det bara jag som känner så här?
– Jag känner att det är nu som olyckan kommer att inträffa.
– Tänk om planet börjar brinna och vi störtar.
– Jag vet att det är det säkraste sättet att, men det hjälper inte.
__________________________
– Det är bara jag som känner så här.
– Jag får ångest av trånga utrymmen, hur ska det gå.
– Jag tillåter att mina barn flyger men jag vågar inte flyga själv.
– Jag har flugit tidigare och det har inte varit några problem.
– Jag känner mig rädd redan vid bokningen 6 veckor innan.
___________________________
– Jag får panik av att ha människor så nära mig.
– Efter bokningen är allt jobbig, då jag tänker på flygningen hela tiden.
– På resdagen vände jag vid flygplatsen och åkte hem.
– Semestern blev inte kul, då det enda jag tänkte på var flygresan hem.
– Jag vill kunna flyga för jag vill se världen, jag vill åka med familjen o.s.v.

Flygrädsla är irrationella rädslor och du kan bli hjälp.

Flygglädje i stället för flygrädsla

Kort story om snabb behandling

Kunden kommer in. Han är en aning intensiv och vill genast komma igång med behandling. Han berättar att han är flyg rädd. Jag berättar kort om hypnos och frågar om han undrar över något, men nej det gjorde han inte. Han minst sagt hypnosbenägen och äntrade djupt in i mental avslappning, snabbt. Bra, så jag tänker att han är i kontakt med det undermedvetna och har antagligen lätt för att minnas och lära om.

Jag ber honom koppla flygrädslan med något som hänt tidigare i hans liv och hoppas att det undermedvetna ska fånga upp svaret snabbt. Det gör det, direkt går han tillbaka till event som handlade om en otäck flygning som han upplevde 15 år tillbaka. Den hade satt sina spår och har funnits i det undermedvetna och skapat hans flygrädsla. Vi arbetade med att förlösa rädslorna och dränera minnet från allt negativt.

När det var klart kom han tillbaka av sig själv till rummet, slog upp ögonen och såg förvånad ut. Sedan sa han, ”då var det klart, jag har släppt rädslan, helt borta och jag vet nu att jag komme att flyga i framtiden. Vi kan avsluta här”. Rädslan hade som i ett trollslag försvunnit. Ha log, tog mig i handen och gick. Vi har inte sets efter det. Detta var ett extremt snabbt förlopp, jag var själv förvånad, men glad för hans skull.

Ett flygplan tål hur mycket vind som helst. Turbulens är ofarligt. Vad som kan hända är att ma kan skada sig om man inte sitter fastspänd.

Du kan bli befriad från flygrädsla

Flyga är säkert. Flygrädsla är irrationellt. Om du tror att flyga är osäkert så finns det bara ett skäl och det beror på att du har betingat flygplan med fara. Det blir en association som hjärnan lär sig att gör och när en flygrädsla tar över, är det för att skydda dig. När du tänker på att flyga framkallar du troligen negativa bilder och scenarier. Tankarna blir än mer intensiva och flygrädsla blir resultatet.

När du tillåter dig att fokusera på alla de där negativa sakerna du associerar med flygplan så blir de mer verkliga, tills de manifesterar sig som en fysisk respons, som vi kallar flygrädsla.

Vad jag vill visa dig är hur du kan ta kontroll över den processen, så du kan skapa bilder som är positiva. Att se dig själv vara avspänd, lugn och fri när du flyger, och samtidigt notera hur bra du mår när du når din destination tryggt och säkert, helt utan flygrädsla.

För att ta kontroll över den här processen behöver du använd din föreställningsförmåga och skaparkraft. En del av processen handlar om att lära psyket att ha en positiv upplevelse när du flyger. Att psyket kan välja lugn och harmoni istället för flygrädsla. Men den tekniken hjälper jag dig med när och om vi ses.

Boka ett 15 min. ”jag vill veta mer samtal” via bokadirekt här på hemsidan. Då kan vi prata om hur det är för dig och hur jag kan hjälpa till.

Väl mött! 🙂

John Eriksson

Att stanna i oro/tvivel eller kliva ur det?

Det går att ta befälet över tankarna.

Tvivel har funnits i omgångar i mitt liv. För mig är det ibland relaterat till arbetet, men finns även i andra delar av livet där fantasin spelat mig ett spratt. Som egen företagare finns alltid pressen att ha en kundstock som genererar lön och betalar kostnader. Några tillfällen genom min hypnoskarriär har jag och tvivlat på de ekonomiska möjligheterna och mig själv om att överleva på mitt arbete. Jag har ställt mig frågor som: Gör jag ett bra jobb, har jag rätt strategi, kan jag överleva på detta, är jag bra på det här, hur uppfattar klienten mig, duger jag, ska jag se mig om efter något annat att göra o.s.v.

Pås-tricket när det blir för svårt… En klassiker 😉

Ofta sammanfaller tvivlen med samexisterande händelser som t.ex. sjukdom, negativa omvärldshändelser, högtider som jul, semester, dryga kostnader, stress, meningsskiljaktigheter i relationen eller att av olika skäl inte kunna arbeta. Sällan har tvivlen någon egentlig grund, det uppstår när jag inte har självkontroll. Utan den, löper tankarna fritt inne i fantasins värld och om jag tanklöst ger mig hän, tappar jag helt förnuft och beslutskraft. Där i fantasin skapar jag alla möjliga scenarion om hur saker är och inte är, hur det blir och inte blir. Som veteran i ämnet är jag dock så pass medveten idag, att jag förstår mitt ”tanke error” och låter det inte ta över.

Men ibland, när jag ägnar mig åt mitt inre drama, hamnar jag snabbt i offerläge. krampaktigt håller hjärnan fast bilden och känslan. Hjärnan måste hålla fokus på de som det uppfattar som farligt tills det är åtgärdat, det vill ju skydda mig. Jag vänder och vrider på katastrofbilden/tankarna för att hitta perspektiv som ska ge mig lugn eller en lösning, men det finns inget lugn eller någon lösning i den bilden och förnuftet får inte plats heller. Det blir värre desto mer jag fokuserar på den. Tvivel och oro är nu planterat. Jag har alltså hitta det optimala sättet att få mig att må dåligt ojojoj! Älta ett problem i fantasins värld och det växer.

Idiotsäkert recept om man vill må dåligt: ”dikta upp en dålig upplevelse om något som ska hända i framtiden, som du inte vet något om. Hitta olika situationer i det, som kan gå fel. Älta det många gånger varje dag och gör inga försök att kontakta förnuftet. Försök också få din negativa teori bekräftad av en vän. Se om det finns tecken som kan verifiera dina misstankar. Prata långsamt, häng med huvudet, hoppa över lunchen och prata sönder dina vänner om det. När den dåliga känslan kommer, dubblar snabbt ältande om allt det där dåliga du fantiserat ihop och som du inte vet något om.” Det är ett gångbart recept om man vill må dåligt. Sorry, lite skoj mitt i allvaret.

Så här tänker och gör jag för att släppa taget.
Jag blir medveten om att mina ältande och tvivlande tankar som skapar oro. Det har jag tränat på upprepat, genom att säga till mig själv, bli uppmärksam på om du tappar befälet över dina känslor och stoppa det i tid. Som en uppmaning och påminnelse. På det viset har jag, över tid, skapat en medvetenhet om det.

När jag ältar hopkoket av verklighet och fantasi, kryper oro och tvivel på mig. Det blir en del av mig övertygad om att det dåliga jag tänker kommer att hända. När tanken/känslan infinner sig och jag medvetet ägnar uppmärksamhet på den, då kan jag känna hur det gasar på oron, ältandet och eldar på tvivlet ordentligt. Det är här jag snabbt behöver inta en ”vuxen roll,” om jag kan.

Jag börjar andas medvetet och lugnt. I den vuxna rationella delen vet jag att jag kan tänka förståndigt. Där har jag har mer självkontroll och kan fokusera. Nu tittar jag på problemet, men med samma förhållningssätt som om jag var min egen kloka vuxna. Jag skalar ner problemet till alla dess olika små delar. Istället för att fortsätta fokusera på en enda stor kaotisk katastrof-bild, som endast har till syfte att göra mig medveten om ett problem i framtiden som inte existerar. Den bilden har skrämt upp mig, multiplicerat det med 10 och jag mår skitdåligt, till ingen nytta. Det vill skrämmer mig till att agera. Ja, så uppfattas jag det, men det är trots allt ett skydd. Det undermedvetna är bara en värderingsfri kraft som svarar på mina tankar/bilder.

Ego vs. Sanna självet – (Det känslostyrda barnet vs. Den förnuftiga vuxna)
Min teori är, att Ego är den delen som är konditionerad från barndomen och representerar trossystemet. Ego är mina grundvärderingar på gott och ont. Ego kommunicerar genom tankar och bilder som det erfarenhetsmässigt har etablerat över tid. Det undermedvetna som arbetar i det blinda och måste lita på att informationen som kommer från Ego är äkta. Men, om egot filtrerar mina vuxna upplevelse och intryck av världen idag, genom infantila, traumatiska och gamla negativa emotionella övertygelser och erfarenheter från det förflutna, då blir den emotionella informationen till mitt vuxna fel. Här uppstå konflikt mellan Sanna självet och Ego. De har olika insikter, erfarenheter och förståelse. Det är den konflikten jag behöver förstå och lösa.

Egos emotionella del är barnsligt av naturen, reserverat och naivt och lever genom gamla trossatser från när trossystemet bildades och emotionella övertygelser befästes. Sanna självet kan försätta sig i nuet och är den kloka vuxna delen av psyket som är förnuftigt och rationellt och kan ta bra beslut. Paradoxen är att Ego signalerar fara, medan Sanna självet vet att det finns ingen fara. Kontentan blir att kunskapen som Ego har (omoget, orealistiskt och rädd), ställs mot kunskapen som Sanna självet har (moget, realistiskt och tillitsfull). Vem kommer att vinna? Om jag tror på känslan vinner Ego och jag tappar bort det förnuftiga Sanna självet. Om jag har tillit till mitt rationella förnuftiga vuxna, det Sanna självet, kan jag själv ta befälet och känslorna tonar bort, Ego får då ingen kraft. Nu kan harmoni flöda.

Kan du välja det Sanna självet?

Du välkommen till mig och vi kan tillsammans arbeta för att ändra fokus och hitta en mer hållbar strategi för dig i framtiden. Mail: john@jagkraft.se

Tack för att du läste! 🙂

John Eriksson

Att ta ut oro i förskott…

Tankar är skapande

Du kan helt säker känna igen detta. Du har något intressant inplanerat. Du tänker på det veckor i förväg. Längtan är stor. Glädje, passion och lycka ska det bli när den dagen kommer. Genom dina positiva förväntans-tankar fylls du av eufori och glädje. Du kan upplever toppar av glädjerus veckorna och dagarna innan och du tänker bra tankar och känner bra känslor inför dagen. Helt naturligt fokuserar du på allt det som är bra och att det kommer att bli bra. Dina bra tankar skapar positiva inre bilder och de bilderna kommunicerar med ditt undermedvetna, som då svarar med positiva känslor.

hands around boy face

Vi behöver lära oss rikta vår uppmärksamhet
på sådant som gör livet mer lätthanterligt.
En plats där vi har självkontroll.

Om du nu vänder på steken och ersätter de positiva tankarna med negativa tankar så får du förstås ett helt annat resultat, eller hur? Så tankar och inre bilder är lika med känslor. Om du kan lära din hjärna att lyssna till vad du vill, då kan du också bestämma var du vill fokusera din uppmärksamhet. Det blir som man tänker, som man brukar säga.

På grund av att vi inte stannar upp och tar kontrollen hamnar vi lätt i negativa tanke spiraler. Vi tar ut oro i förskott över något vi fantiserar om ska hända, vi spinner runt tanken och ältar den tills kroppen/hjärnan behöver respondera på tankarna/inre bilder och vi får stress, oro eller ångest. Det brukar kallas för förväntansångest. Detta är mycket vanligt.

Underliggande kan det finnas olika rädslor som styr och som är en del av vårt trossystem. T.ex. att vi måste prestera på topp och vara perfekta, vi kan bli övergivna när vi har en åsikt och står upp för den, att vi blir utan pengar och hamnar på gatan, vi får inte tillhöra gemenskapen om vi sätter gränser och säger nej, vi är oviktiga och duger inte om vi inte anpassar oss, o.s.v.

Många gånger är vi inte medvetna om de underliggande rädslorna eller våra tankar/inre bilder och ännu mindre förstår vi hur vi ska kunna kontrollera dem.

Kanske är du anställd och känner förväntningar hänga över dig, du ifrågasätter dig själv och kritiserar dig själv över saker som inte blev klara i tid eller något du sagt. Kanske har du ett arbete som kräver att du delegerar arbete, håller föreläsningar, håller agendan under möten och dessutom måste ta obekväma beslut. Samtidigt går du runt med just dessa grundkänslor som jag beskriver. Självklart kommer det att begränsa dig med sömnlösa nätter, oro, stress och annat.

Detta kan du få hjälp med. Boka ett samtal med mig så kan vi prata om det. Vi hittar helt säkert en strategi för hur du ska komma ur detta och expandera vidare.

På min hemsida hittar du den gröna ”bokadirekt knappen” där kan du boka ett kostnadsfritt samtal.

Hemsida: http://www.jagkraft.se
E-post: john@jagkraft.se

Väl mött! 🙂

John Eriksson
Hypnosterapi/NLP & Coaching

Det hypnotiska tillståndet är lugnt, skönt och avslappnat.

Symtom på långvarig stress

Ta tag i stressrelaterade problem i tid

På min hypnosmottagning möter jag människor med många olika symtom. Det som symtomen ofta har gemensamt, är att det ligger stress i botten. Ur stressen kommer ångest, oro, rädslor, panik, ilska, sorg, skuld, skam och mycket annat. Ofta samexisterar många symtom och det kan kännas lite rörigt när man ska berätta om sitt problem. Stressen i sig har också en grundorsak till varför den finns.

Ett klassiskt uttrycket för många av oss när vi tänker på hur vi blev bekräftade som barn är, ”jag fick beröm för vad jag gjorde och inte för vem jag var.” Det klassiska uttryckt bekräftar ”orsak och verkan” i sin korthet och har stor bäring på hur livet kommer att utveckla sig.

Vi lär oss att över tid handlar det om att prestera bra, vara perfekt, ta stort ansvar, att ständigt finnas för andra och ha förståelse för allt och alla, att vara en ”doer,” någon man kan lita på m.m. Dessa beteenden är inlärda tidigt i livet. Med dem kom ”fördelar” som vi intuitivt, över tid kunde justera in oss i, genom att förändra och anpassa oss. Dessa tidigt formande förändringar medför ofta en låg självkänsla och negativ självbild som sedan ligger i botten och regerar. Beteenden, tankar och känslor vi har som vuxna, är program i vårt trossystem, som styr vårt liv från ett undermedvetet plan.

Om du har besvär med nedanstående symtom och inte kommer ur ”ekorrhjulet” då kanske du behöver vägledning och hjälp. Vänta inte med att ta tag i dina problem. Stress medför inget gott och du behöver ta hand om det, så att du kan uppnå en högre potential i ditt liv och må bra.

13 fysiska symtomen på långvarig stress

1. Muskelvärk och inflammationer.

2. Huvudvärk, migrän och yrsel.

3. Matsmältningsproblem.

4. Diabetes och viktökning.

5. Förkylningar och svårläkta sår.

6. Akne, eksem och herpes.

7. Sköra naglar och håravfall.

8. Tandgnissel, halsbränna och andning.

9. Svettningar och kallsvettningar.

10. Kalla händer och bleka fingrar.

11. Sömn, sex och impotens.

12. Ljud- och ljuskänslighet.

13. Problem med minne och koncentration.

Lånat från hälsotidningen Kurera, läs artikeln ”13 vanliga symtom på långvarig stress” i sin helhet här: https://kurera.se/13-vanliga-symptom-pa-langvarig-stress/

Emotionella symtom, som jag i första hand möter på min mottagning.

Stress är så mycket mer än fysiska symtom och negativa beteenden. Det finns en grundorsak som tenderar att handla om dåligt egenvärdet, sprunget ur laddade negativa emotioner från tidigt i livet. Jag upplever att grundorsaken och motorn till den negativa upplevelsen av stress är emotionell.

Panik, ångest, oro, vrede, sorg, nedstämdhet, skuld, skam och rädsla.
För att göra det enkelt så sätter jag rubriken,”RÄDSLA DRIVER STRESS” på dessa ovanstående emotioner.

Man får heller inte glömma att ur stress och de fysiska/emotionella symtomen skapas det negativa vanor, attityder och beteenden. Men det får bli ett annat inlägg.

Vad är vi rädda för? Det finns olika scenarion förstås. Det klassiska är att vi oroar oss för framtiden och ångrar saker i det förflutna. Hjärnan försöker förhindra något som ska/kan hända och samtidigt lösa/ändra eller förstå något affekterat från tidigare i livet. Det blir ingen tid till att landa i nuet. Hjärnan upplever att det lurar faror överallt och kan förstås inte vila, återhämtningen uteblir. Därför ältar och grubblar vi.

För att vara konkret. Vad är ”RÄDSLAN” då?

Ett axplock av vanliga saker jag hör på min mottagning är.

Rädsla för att:

Bli/vara ensam
Bli separerad/separationer
Rodna
Svettas
Bli övergiven
Misslyckas
Vara misslyckad
Inte prestera tillräckligt
komma för sent/hinna i tid
Uttrycka sig fel/svamla
Upplevas negativ (tal, utseende, beteende)
Inte vara tillräcklig
Prata inför folk
presentera sig
Inte upplevas duktig och arbetsam
Bli missförstådd
Hamna i konflikt
Stå upp för sin åsikt
Sätta gränser och säga NEJ
Möta auktoriteter
Inte vara perfekt
Inte vara tillags

På arbetet och bland vänner döljer man sina egentliga tankar och känslor kring olika saker. Man visar ett glatt ansikte, att allt är okej för att slippa en konflikt eller följderna och riskerna med att ha en åsikt.
De ovanstående rädslorna är stressande att motverka och försöka kompensera för. De är lärdomar från tidigt i livet och har blivit en del av vårt trossystem. Genom dessa rädslor filtrerar vi allt och orienterar oss genom livet. Det har blivit vår perception (upplevelsen av sig själv och den yttre verkligheten).
T.ex ”Om jag misslyckas då…! – Om jag inte kommer i tid då…! – Om jag tar en konflikt då…! – Om jag inte presterar bra då…! – Om jag inte tar fullt ansvar och ställer upp då…! o.s.v.” Det finns alltså alltid risker med att hamna i det man är rädd för. Uppenbarar sig risken, då slår vårt undvikandebeteende på.

Det är förstås väldigt arbetsamt för psyket att alltid vara beredd på faror, attacker och påhopp utifrån och att ständigt försöka kompensera för ett bristande egenvärde eller en bristande tro på att man är intelligent och kan saker. Vi använder distraktioner för att slippa vara i dåliga känslor och på det viset försöker vi undvika olika, både fysiska och emotionella symtom, relaterat till stress. Några av dessa distraktioner kan vara mat, alkohol, droger, tobak, shopping, träning, självskadebeteende, arbetar mycket o.s.v.

Många gånger är man inte alls medveten om sitt beteende för det har blivit en vana och automatiskt håller man sig innanför bekvämlighetssonen där man har kontroll.

Någonstans på vägen ger psyket mer eller mindre upp och tröttnar. När alla distraktioner är använda och uttömda och man hittar inte balansen, då kommer antagligen de tråkiga känslorna.

När psyket börjar ge upp kan man börja uppleva:

-Uppgivenhet
-Rastlös
-Tråkigt
-Initiativlös
-Trött
-Inga drömmar och visioner
-Nedstämt
-Hopplöst
-Minnesbortfall
-Sömnsvårigheter
-Svårt med fokus och koncentration
-Ingen motivation eller lust

Har man inte sökt hjälp vid den här tidpunkten, då är det nog dags. Risken att hamna i depression och utmattning är avsevärt stor. Det är inte för sent att göra något, men det krävs dock att man tar initiativet till att söka hjälp.

“Idag är den morgondag du oroade dig för igår. 

Oro är den ränta du betalar för ett problem som inte ens uppstått.”

Tack för att du läste! 🙂

John

Så här avslappnat och skönt kan du ha det i hypnosstolen.

Ändra din negativa inre dialog 

Några trix och knep som kan vara hjälpsamt. När hjärnan börjat gå på automatik och tänker av sig själv, tror vi att vi tappat kontrollen och accepterar de ältande negativa tankarna. Men det är inte sant. Det är bara att ”spotta i nävarna och ta tag i saken. Dessa 4 övningar är hjälp till självhjälp.

Ändra tonen, rytmen och melodin på din röst.

När du med övertygelse säger elaka saker till dig själv med din inre röst, på ditt sätt som du brukar, då upprepar du ett mönster som ditt omedvetna känner till. Ändra rösten till kalle, en smurf, miss piggy och/eller säg det som att du är en retsticka eller med basröst väldigt långsamt. Det blir oseriöst och komiskt. Det blir inte lika affekterat och den tappar sin kraft.

Meta modellen.

Använd speciella frågor och fråga dig själv. 

  • Hur vet jag att det är sant? 
  • Vem säger att det är sant? 
  • På vilket sätt är det sant? 
  • Vad menar jag egentligen med det? 
  • I jämförelse med vem eller vad, hur, var, när vem vilken? 
  • Vad stoppar dig?
  • Hur orsakar detta det?  Hitta dina egna frågor och bryt ner din föreställning i små delar.

Ställ specifika frågor och bryt ner påståendet eller dialogen och se om den är realistisk. Utmana den begränsande tron du har om dig själv, på det viset blir det en osäkerhet och ett tvivel vilket ofta leder till förändring. Du har helt enkelt inga bevis för att det dåliga du säger till dig själv är sant.

Ändra till imperfekt.

Skriv om din inre dialog. Dina tankar pratar i presens och det blir starka negativa suggestioner som ditt omedvetna fångar upp som sanningar. Så istället för att säga: “jag kan inte” så säger du: “Jag kunde inte.” På det viset lurar du det omedvetna att tro det är något som varit och som inte gäller framåt. Andra exempel: “jag får inte, jag är dum, jag fatta inget” osv. Du ändrar dialogen som att det varit och inte är.

Rikta dialogen som till en “tredje person.”

Ändra din inre dialog så den blir riktad mot tredje person. T ex: “jag är så fruktansvärt korkad som inte fattar det här.” Säg så här: ”Han är så fruktansvärt korkad som inte fattar det här.” På det viset flyttar du dig från påståendet.

Avsluta dialogen med “Men” och säg något positivt.

För varje negativt påstående du ger dig själv avslutar du med ett “men” och fortsätter med en positiv fras. T ex: “jag klarar aldrig det här, men! jag har en vilja av stål och fixar det på mitt vis” 

Nu kan du integrera alla delar. Ändra tonen (retstickan), ändra till imperfekt (då), ändra till tredje person (han),  avsluta med ett “men”och byt till positiv fras. Och om vartannat ställ frågor och bryt ner dialogen i små delar. På det viset integrerar du alla dess olika delar för att få bästa resultat.

Gör det till en vana varje gång en negativ tanke dyker upp. Är det många tankar är det bara och ligga i och göra om dem alla. Det omedvetna följer invanda mönster. Bryter Mönstret.

Självklart krävs det ett medvetet aktivt val att vilja förändra. Med upprepning, tålamod och disciplin kommer förändringen. Lycka till!

Tack för att du läste! 🙂

John

crop psychotherapist taking notes during psychotherapy session with patient

Några sätt att reducera stress i stunden

Tre enkla tips för dig som lätt stressar upp dig, får panik eller explosiva vredesutbrott.

Vredesutbrott? Du är inte maktlös inför dina utbrott.

Så här kan du göra för att sänka stressen som orsakar ilskan. När du känner att du blir arg, STOPPA dig! Var du än är, vad du än håller på med – bara STOPPA dig. Ok, det låter svårt då vanan finns där och man gjort gjort sin ilska under många år kanske. Men faktum är att man har ett val. Det krävs lite träning.

  • Säg STOPP! högt eller bara tyst till dig själv. 
  • Ta sedan djupa andetag. Andas ut och in genom näsan och tänk, ”jag KAN göra ett medvetet val”. Fortsätt andas genom näsan och tänk tanken tills det lugnar sig.
  • Gå direkt från situationen.
  • Upprepa detta varje gång även om det är ett litet utbrott, hjärnan kommer att lära sig.

Under andningspausen aktiveras de medvetna delarna av hjärnan så att de kan styra dig och du återtar kontrollen, i stället för att du ska styras av din primitiva reaktion (fly- / Fäktaresponsen). Du kommer snabbt att märka skillnad, när du aktivt och medvetet tar befälet över dina reaktioner. Som sagt det kan krävas lite övning, men det blir som du vill, träna så kommer förändringen.

Enligt professor Jon Lundbergs forskning i farmakologisk kväveoxidforskning vid Karolinska institutet. Forskningen handlade om snarkning, men resultatet är eftersträvansvärt och kan användas på andra områden. Resultatet blev: ”Att andas genom näsan gör att man drar nytta av den kväveoxid som produceras i bihålorna och som via andningen förs ner i lungorna och där vidgar blodkärlen, ökar blodflödet och syresätter blodet mer än vid munandning”.

Du kan sänka stressen med din andning?

Varje gång som du andas ut slår hjärtat långsammare då den parasympatiska delen av nervsystemet aktiveras och du utsöndrar “måbrahormoner” (oxytocin). Du får omgående en stresslindrande effekt av medveten andning. Andas förbi bröstkorgen ner i magen. Det kan spänna lite i magen och bröstet på grund av ovana, men det är inget farligt. För att hitta rätt med andningen kan du lägga handen på magen och andas till handen.

Gör så här för att sänka stressen:

  • Blunda. Ta ett djupt andetag in genom näsan samtidigt som du räknar tyst till 3.
  • Andas ut genom näsan och räkna tyst till 6.
  • Fortsätt så 5-10 andetag.
  • Fokusera på att räkna och inget annat.
  • 6 till 10 andetag brukar räcka eller tills det känns lugnare.

Hyperventilerar du på grund av panik

En välanvänd klassiker, men väl värd att nämnas då den fungerar bra.

Den kan verka lite konstig för den oinvigde, men det är ett bra knep. Gör så här: 

  • Andas ut och in din egen luft i en påse. Då ökar koldioxidnivån och du känner dig lugnare.
    Enkelt eller hur?

Utandningsluften innehåller mycket koldioxid, när du återandas en del av denna luft från påsen, så höjs naturligt nog koldioxidnivåerna i kroppen och du blir lugnare. Lågt Koldioxidtryck skapar oreda i kroppen.

Det finns alltid en grundorsak till dessa affekterade tillstånd.

Knep och trix i all ära, men det tar inte bort orsaken till varför man har dessa symtom. De kan trots det vara till stor hjälp i stunden. Vill du arbeta med grundproblemet som orsakar din stress, panik eller vrede är du varmt välkommen att höra av dig till mig.

E-post: john@jagkraft.se

Tack för att du läste! 🙂

/ John

Aktivera glada tankar och positivt fokus

Vi människor tänker väldigt många tankar per dygn, 60 000 tankar per dygn, läste jag för dagen. Om vi med tanken fokuserar på eventuella faror, framtida hot, problem som varit eller kan uppstå och ältar negativa tankar om oss själva. Hur blir det då…? Inte bra förstås, det blir ju som man tänker.

Om jag intar en deprimerande kroppsställning, hänger med läppen och tänker negativa tankar, då skapar jag inre negativa bilder. Kroppshållningen, de negativa tankarna och bilderna kommer att generera en dålig känsla och ytterst påverkar det mitt beteende. Detta är ingen nyhet förstås, men det kan vara bra att bli påmind.

På samma sätt kan jag skapa en bra känsla, genom att inta en stolt och aktiv kroppshållning, som vi kan kalla kraftposition. Genom att hitta ett positivt fokus, att aktivt och medvetet generera bra och kraftgivande tankar, kommer jag att känna mig starkare gladare, mer trygg, öppen och fri.

Detta krävs träning och tålamod. Men som man brukar säga, “fake it till you make it”.

Hypnos är mer än bara regression

Hypnos handlar inte bara om regressionsterapi, där man prioriterar att förlösa negativa erfarenheter och trauman. Det handlar till stor del om att hitta just ett nytt fokus och se nya möjligheter. För att det ska kunna ske behöver man komma ur sina gamla tankeloopar och lösa inre konflikter, som håller en fast i ett negativt tankemönster och i sin tur begränsar möjligheterna att hitta nya intressanta vägar och vidare utveckling i livet. Detta är det hypnotiska tillståndet bra till.

Om du pågrund av undermedvetna loopar, mentala knutar och konflikter, tycker att du står still och stampar och inte når dina mål, då är det just det som är problemet. Tankarna är direkt knutna till hur framgångsrikt du kommer att lyckas.

Om du är medveten om dina negativa tankemönster då är det dags att ta hand om det. På min mottagning träffar jag varje dag klienter som kommer för att lösa upp sin inre konflikter och mentala knutar.

Nu är det dock viktigt att förstå att du som klient gör det stora jobbet, men med min hjälp. Jag är där för att vägleda och hålla dig trygg och säker och se till att du gör ett bra arbete med dig själv.

För vissa kan det krävas lite mer djupgående arbete

Du som bär med dig trauma av olika slag eller PTSD, växt upp under svåra missförhållanden och lever med djupa emotionella sår, behöver antagligen ta hand om det först. På grund av dåliga erfarenheter, kan vi själva Ibland vara som ett öppet sår och hoppas på ett mirakel hos hypnotisören. Absolut, det kan ske, eftersom metoden är effektiv och snabb. Men som klient är det du som gör jobbet. Detta innebär regressionsarbete och att transformera svåra och negativa erfarenheter, innan vi kan gå vidare och arbetar med övriga knutar, mentala hinder och förändringsarbete. 

Hypnos är ett mycket fruktbart tillstånd. Där på det djupare planet är det lättare att lära nytt och lära om, det gör också att förändringen blir ihållande och “cementerad”.

Jag anpassar metod efter behov och detta pratar vi om innan vi lägger upp en plan.

Hör av dig om du är intresserad på: john@jagkraft

Tack för att du läste! 🙂

Väl mött! / John

peaceful young mother with baby embracing and sleeping on bed

Uppväxten dikterar möjligheterna för mig som vuxen

Min upplevelse av de tusentals klienter jag träffat genom åren, är entydig. ”Bardomens erfarenheter som skapat obestridliga falska sanningar, negativa trossatser och en missvisande perception, dikterar villkoren för upplevelsen du har och besluten du tar som vuxen.”

Barndomsupplevelsen dikterar villkoren för dig som vuxen

Lärdomar och insikter vi får med oss från barndomen kan vara, vilken roll vi ska spela, vilket värde vi har, vad som är möjligt, vad som inte är möjligt, hur vi ser på oss själva, hur världen ser på oss och vad förväntas av oss, som vi tror måste uppfyllas för att vi ska bli accepterade. Detta formar personligheten, det blir program i vårt undermedvetna (trossystemet), som slutligen manifesterar sig i våra vuxna tankar, känslor och handlingar.

Det jag beskriver, kan vara väldigt handikappande, om det fanns missförhållanden och dysfunktion i familjen och att tvingas bära med sig det i sitt undermedvetna. Även lågintensivt tjat och gnäll och ständig missnöje från föräldrar sätter sina spår. Det undermedvetna styr oss varje dag.

Några exempel kan vara:
– Rädslan att misslyckas eller vara misslyckad mynnar ut i att man överpresterar och blir minutiöst noggrann, som leder till stress och ångest.
– Rädsla för att bli ensam och övergiven kan göra att man vänder ut och in på sig själv för att tillfredsställa någon annan, man blir behövande och vill alltid vara i kontakt med människor.
– Rädsla att tappa kontrollen och hamna i det okända, utanför sin komfortzon, kan göra att man bygger starka försvar såsom passiv aggressivitet och härskartekniker.
– Talarångest eller att presentera sig inför en grupp, kan vara rena skräcken om självkänslan är låg. det kan leda till att man tackar nej till ett arbete eller uppdrag som man egentligen vill ha.
– Fobier kan absolut vara sprungen ur upplevelser från barndomen.
– Rädsla att gå i konflikt, ha en åsikt eller driva igenom sin vilja, leder till passivitet och begränsningar på olika vis.
– Överdrivet ansvar för andra (medberoende), kan leda till att man prioriterar bort sina egna behov.
– Rädsla att säga nej och sätta gränser. För att slippa dåligt samvete säger man alltid JA, mot sin vilja
.
– Ältande tankar och grubblerier är direkt relaterat till osäkerhet och rädsla av något slag. Det kan handla om oro för ekonomi, arbete, familjen, barnen eller annat. Att älta är uttröttande.

Det var ett axplock exempel från mitt arbete och möten med klienter. Det handlar om hur det kan spela ut sig i personligheten som vuxen, när man bär med sig olika begränsande trossatser från sin uppväxt.
Titta gärna på ett intressant TedTalk med Daniel Amen.

”Daniel Gregory Amen är en amerikansk kändisläkare som praktiserar som psykiater och specialist på hjärnsjukdomar som chef för Amen Clinics”
Länk: https://www.youtube.com/watch?v=esPRsT-lmw8

Om du känner igen dig i något av det jag skrivit är det inte så konstigt. Alla har vi i någon grad med oss negativa trossatser från uppväxten och livet. Men ibland blir det påtagligt och svårt. Man upplever just stress, rädsla, ångest, ensamhet, oro, ältande tankar, övergivenhet, att man är fel och det är helt enkel jäkligt jobbigt på olika vis.

Genom mina tekniker ”Hypnos, NLP och Coaching,” arbetar jag med, just att förlösa gamla trossatser och falska övertygelser, som blivit cementerade i det undermedvetna. Är du intresserad av att veta mer är du välkommen att höra av dig på mail.

john@jagkraft.se

Tack för att du läste! 🙂

John

person in black pants and black shoes sitting on brown wooden chair

Intressanta frågor på hypnosmottagningen.

Ordet hypnos kan vara förvirrande, då det ofta kopplas till scenhypnos, som är underhållning. Hypnos på en mottagning är så mycket annat. Scenhypnos handlar om att roa publiken och deltagarna. Hypnosterapi handlar ofta om att gå in i en persons djupaste rädsla, förlösa trauman, reducera negativa tankar, ändra negativa vanor/beteenden och förstärka egenskaper man vill bli bättre på, inom idrott, studier, arbetet eller i privatlivet.

På den gamla goda tiden användes pendel eller morfars gamla fick ur. Den tiden är förbi. Genom modern forskning och erfarenhet förstår man mer vad hypnos är och hur man kan uppnå detta tillstånd helt utan externa attribut. Tillståndet hypnos är ett vardagligt tillstånd som vi alla äntrar in i lite då och då under dagen, utan att tänka på det.

Frågor och funderingar som ofta kommer upp på mottagningen är:

  • Kommer jag att höra dig? JA – Vi behöver kunna kommunicera.
  • Kommer jag att vara helt borta? NEJ – Men en del upplever en stark frånvaro av den externa världen.
  • kan jag slå upp ögonen om jag vill? JA – Men oftast är man så avslappnad att man inte vill.
  • Kommer jag att kunna röra mig? JA – Du kan ändra ställning i stolen när du vill.
  • Kommer jag ihåg något efteråt? JA – Antingen minns man allt på en gång eller så kommer det bitvis tillbaka efterhand.
  • Kommer jag att kunna prata? JA – Det är en förutsättning att du kan prata under sessionen. Om vi endast arbetar med seggestionterapi då behöver du inte prata.
  • Kommer jag att uppleva negativa minnen? JA – Om vi arbetar med att förlösa trauman eller andra orsaker till rädsla eller ångest. Vi arbetar då med regressionsterapi.
  • Kan jag avbryta sessionen? JA – När du vill. Du har den yttersta kontrollen.

Så här funkar det:

Som klient kan du ligga, sitta, stå eller till och med gå i hypnos. Det är dock inte så praktiskt att gå under en session. Att ligga, sitta eller stå fungerar utmärkt. För det mesta halvligger klienten i en fåtölj eller sitter upp när de är hos mig. Som klient kan du prata, skratt och uttrycka känslor. Du kan gestikulera, uppleva fysiska sensationer, men behöver inte vara fysiskt avslappnad. Allt handlar om vad den mentala delen har för intention och fokus.

För att en session ska fungera väl behöver du som klient lämna över ansvaret och kontrollen till mig som hypnotisör, och ha tillit till processen, det är ju trots allt jag som har kunskapen. Det är något vi samtalar om och kommer förbi innan vi kör igång.

Som klient har du en viktig roll och ansvar för en stor del av sessionen. Som klient är det ju du som kommer att göra arbetet. Jag har förstås också ett ansvar, jag är den som har kontroll och tar ansvar för dig, håller dig trygg och vägleder dig genom instruktion. För att du som klient ska kunna ta ansvar och utföra din del så behöver du vara medveten. Är du ”medvetslös” då blir inget arbete utfört. Du är i allra högsta grad medveten, men mentalt avslappnad, medan ditt fokus och din koncentration är tilltagande. Ditt ansvar som klient är att gå i hypnos eftersom jag inte kan göra det åt dig. Din roll är att vara passiv och viljelös i tanken och endast kommunicera det du observerar.

Här kan det skilja sig en del mellan klienter då några är analytiska och har svårt att öppna upp, medan andra lätt tar till sig hypnos. Det är inte ett problem för mig att det är skillnader, bara ett faktum. Alla som vill bli hypnotiserade kan bli det. Det kan dock krävas lite mer tid för vissa personer.

Ibland är rädslan att möta ett negativt minne större än längtan att befria sig från det. Vid dessa tillfällen brukar klienten visa eller säga det. Då backar vi. Vi laddar ur och dränerar den negativa kraften mer varsamt tills minnet är transformerat. Detta brukar resultera i en mycket stor befrielsekänsla.

Om du är nyfiken och har frågor kring denna process eller hypnos överlag så är du välkommen att maila mig på: john@jagkraft

Tack för att du läste! 🙂

John