Ändra din negativa inre dialog 

Några trix och knep som kan vara hjälpsamt. När hjärnan börjat gå på automatik och tänker av sig själv, tror vi att vi tappat kontrollen och accepterar de ältande negativa tankarna. Men det är inte sant. Det är bara att “spotta i nävarna och ta tag i saken. Dessa 4 övningar är hjälp till självhjälp.

Ändra tonen, rytmen och melodin på din röst.

När du med övertygelse säger elaka saker till dig själv med din inre röst, på ditt sätt som du brukar, då upprepar du ett mönster som ditt omedvetna känner till. Ändra rösten till kalle, en smurf, miss piggy och/eller säg det som att du är en retsticka eller med basröst väldigt långsamt. Det blir oseriöst och komiskt. Det blir inte lika affekterat och den tappar sin kraft.

Meta modellen.

Använd speciella frågor och fråga dig själv. 

  • Hur vet jag att det är sant? 
  • Vem säger att det är sant? 
  • På vilket sätt är det sant? 
  • Vad menar jag egentligen med det? 
  • I jämförelse med vem eller vad, hur, var, när vem vilken? 
  • Vad stoppar dig?
  • Hur orsakar detta det?  Hitta dina egna frågor och bryt ner din föreställning i små delar.

Ställ specifika frågor och bryt ner påståendet eller dialogen och se om den är realistisk. Utmana den begränsande tron du har om dig själv, på det viset blir det en osäkerhet och ett tvivel vilket ofta leder till förändring. Du har helt enkelt inga bevis för att det dåliga du säger till dig själv är sant.

Ändra till imperfekt.

Skriv om din inre dialog. Dina tankar pratar i presens och det blir starka negativa suggestioner som ditt omedvetna fångar upp som sanningar. Så istället för att säga: “jag kan inte” så säger du: “Jag kunde inte.” På det viset lurar du det omedvetna att tro det är något som varit och som inte gäller framåt. Andra exempel: “jag får inte, jag är dum, jag fatta inget” osv. Du ändrar dialogen som att det varit och inte är.

Rikta dialogen som till en “tredje person.”

Ändra din inre dialog så den blir riktad mot tredje person. T ex: “jag är så fruktansvärt korkad som inte fattar det här.” Säg så här: ”Han är så fruktansvärt korkad som inte fattar det här.” På det viset flyttar du dig från påståendet.

Avsluta dialogen med “Men” och säg något positivt.

För varje negativt påstående du ger dig själv avslutar du med ett “men” och fortsätter med en positiv fras. T ex: “jag klarar aldrig det här, men! jag har en vilja av stål och fixar det på mitt vis” 

Nu kan du integrera alla delar. Ändra tonen (retstickan), ändra till imperfekt (då), ändra till tredje person (han),  avsluta med ett “men”och byt till positiv fras. Och om vartannat ställ frågor och bryt ner dialogen i små delar. På det viset integrerar du alla dess olika delar för att få bästa resultat.

Gör det till en vana varje gång en negativ tanke dyker upp. Är det många tankar är det bara och ligga i och göra om dem alla. Det omedvetna följer invanda mönster. Bryter Mönstret.

Självklart krävs det ett medvetet aktivt val att vilja förändra. Med upprepning, tålamod och disciplin kommer förändringen. Lycka till!

Tack för att du läste! 🙂

John

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.