Några sätt att reducera stress i stunden

Tre enkla tips för dig som lätt stressar upp dig, får panik eller explosiva vredesutbrott.

Vredesutbrott? Du är inte maktlös inför dina utbrott.

Så här kan du göra för att sänka stressen som orsakar ilskan. När du känner att du blir arg, STOPPA dig! Var du än är, vad du än håller på med – bara STOPPA dig. Ok, det låter svårt då vanan finns där och man gjort gjort sin ilska under många år kanske. Men faktum är att man har ett val. Det krävs lite träning.

 • Säg STOPP! högt eller bara tyst till dig själv. 
 • Ta sedan djupa andetag. Andas ut och in genom näsan och tänk, “jag KAN göra ett medvetet val”. Fortsätt andas genom näsan och tänk tanken tills det lugnar sig.
 • Gå direkt från situationen.
 • Upprepa detta varje gång även om det är ett litet utbrott, hjärnan kommer att lära sig.

Under andningspausen aktiveras de medvetna delarna av hjärnan så att de kan styra dig och du återtar kontrollen, i stället för att du ska styras av din primitiva reaktion (fly- / Fäktaresponsen). Du kommer snabbt att märka skillnad, när du aktivt och medvetet tar befälet över dina reaktioner. Som sagt det kan krävas lite övning, men det blir som du vill, träna så kommer förändringen.

Enligt professor Jon Lundbergs forskning i farmakologisk kväveoxidforskning vid Karolinska institutet. Forskningen handlade om snarkning, men resultatet är eftersträvansvärt och kan användas på andra områden. Resultatet blev: “Att andas genom näsan gör att man drar nytta av den kväveoxid som produceras i bihålorna och som via andningen förs ner i lungorna och där vidgar blodkärlen, ökar blodflödet och syresätter blodet mer än vid munandning”.

Du kan sänka stressen med din andning?

Varje gång som du andas ut slår hjärtat långsammare då den parasympatiska delen av nervsystemet aktiveras och du utsöndrar “måbrahormoner” (oxytocin). Du får omgående en stresslindrande effekt av medveten andning. Andas förbi bröstkorgen ner i magen. Det kan spänna lite i magen och bröstet på grund av ovana, men det är inget farligt. För att hitta rätt med andningen kan du lägga handen på magen och andas till handen.

Gör så här för att sänka stressen:

 • Blunda. Ta ett djupt andetag in genom näsan samtidigt som du räknar tyst till 3.
 • Andas ut genom näsan och räkna tyst till 6.
 • Fortsätt så 5-10 andetag.
 • Fokusera på att räkna och inget annat.
 • 6 till 10 andetag brukar räcka eller tills det känns lugnare.

Hyperventilerar du på grund av panik

En välanvänd klassiker, men väl värd att nämnas då den fungerar bra.

Den kan verka lite konstig för den oinvigde, men det är ett bra knep. Gör så här: 

 • Andas ut och in din egen luft i en påse. Då ökar koldioxidnivån och du känner dig lugnare.
  Enkelt eller hur?

Utandningsluften innehåller mycket koldioxid, när du återandas en del av denna luft från påsen, så höjs naturligt nog koldioxidnivåerna i kroppen och du blir lugnare. Lågt Koldioxidtryck skapar oreda i kroppen.

Det finns alltid en grundorsak till dessa affekterade tillstånd.

Knep och trix i all ära, men det tar inte bort orsaken till varför man har dessa symtom. De kan trots det vara till stor hjälp i stunden. Vill du arbeta med grundproblemet som orsakar din stress, panik eller vrede är du varmt välkommen att höra av dig till mig.

E-post: john@jagkraft.se

Tack för att du läste! 🙂

/ John

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.