Uppväxten dikterar möjligheterna för mig som vuxen

Min upplevelse av de tusentals klienter jag träffat genom åren, är entydig. “Bardomens erfarenheter som skapat obestridliga falska sanningar, negativa trossatser och en missvisande perception, dikterar villkoren för upplevelsen du har och besluten du tar som vuxen.”

Barndomsupplevelsen dikterar villkoren för dig som vuxen

Lärdomar och insikter vi får med oss från barndomen kan vara, vilken roll vi ska spela, vilket värde vi har, vad som är möjligt, vad som inte är möjligt, hur vi ser på oss själva, hur världen ser på oss och vad förväntas av oss, som vi tror måste uppfyllas för att vi ska bli accepterade. Detta formar personligheten, det blir program i vårt undermedvetna (trossystemet), som slutligen manifesterar sig i våra vuxna tankar, känslor och handlingar.

Det jag beskriver, kan vara väldigt handikappande, om det fanns missförhållanden och dysfunktion i familjen och att tvingas bära med sig det i sitt undermedvetna. Även lågintensivt tjat och gnäll och ständig missnöje från föräldrar sätter sina spår. Det undermedvetna styr oss varje dag.

Några exempel kan vara:
– Rädslan att misslyckas eller vara misslyckad mynnar ut i att man överpresterar och blir minutiöst noggrann, som leder till stress och ångest.
– Rädsla för att bli ensam och övergiven kan göra att man vänder ut och in på sig själv för att tillfredsställa någon annan, man blir behövande och vill alltid vara i kontakt med människor.
– Rädsla att tappa kontrollen och hamna i det okända, utanför sin komfortzon, kan göra att man bygger starka försvar såsom passiv aggressivitet och härskartekniker.
– Talarångest eller att presentera sig inför en grupp, kan vara rena skräcken om självkänslan är låg. det kan leda till att man tackar nej till ett arbete eller uppdrag som man egentligen vill ha.
– Fobier kan absolut vara sprungen ur upplevelser från barndomen.
– Rädsla att gå i konflikt, ha en åsikt eller driva igenom sin vilja, leder till passivitet och begränsningar på olika vis.
– Överdrivet ansvar för andra (medberoende), kan leda till att man prioriterar bort sina egna behov.
– Rädsla att säga nej och sätta gränser. För att slippa dåligt samvete säger man alltid JA, mot sin vilja
.
– Ältande tankar och grubblerier är direkt relaterat till osäkerhet och rädsla av något slag. Det kan handla om oro för ekonomi, arbete, familjen, barnen eller annat. Att älta är uttröttande.

Det var ett axplock exempel från mitt arbete och möten med klienter. Det handlar om hur det kan spela ut sig i personligheten som vuxen, när man bär med sig olika begränsande trossatser från sin uppväxt.
Titta gärna på ett intressant TedTalk med Daniel Amen.

“Daniel Gregory Amen är en amerikansk kändisläkare som praktiserar som psykiater och specialist på hjärnsjukdomar som chef för Amen Clinics”
Länk: https://www.youtube.com/watch?v=esPRsT-lmw8

Om du känner igen dig i något av det jag skrivit är det inte så konstigt. Alla har vi i någon grad med oss negativa trossatser från uppväxten och livet. Men ibland blir det påtagligt och svårt. Man upplever just stress, rädsla, ångest, ensamhet, oro, ältande tankar, övergivenhet, att man är fel och det är helt enkel jäkligt jobbigt på olika vis.

Genom mina tekniker “Hypnos, NLP och Coaching,” arbetar jag med, just att förlösa gamla trossatser och falska övertygelser, som blivit cementerade i det undermedvetna. Är du intresserad av att veta mer är du välkommen att höra av dig på mail.

john@jagkraft.se

Tack för att du läste! 🙂

John

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.