Intressanta frågor på hypnosmottagningen.

Ordet hypnos kan vara förvirrande, då det ofta kopplas till scenhypnos, som är underhållning. Hypnos på en mottagning är så mycket annat. Scenhypnos handlar om att roa publiken och deltagarna. Hypnosterapi handlar ofta om att gå in i en persons djupaste rädsla, förlösa trauman, reducera negativa tankar, ändra negativa vanor/beteenden och förstärka egenskaper man vill bli bättre på, inom idrott, studier, arbetet eller i privatlivet.

På den gamla goda tiden användes pendel eller morfars gamla fick ur. Den tiden är förbi. Genom modern forskning och erfarenhet förstår man mer vad hypnos är och hur man kan uppnå detta tillstånd helt utan externa attribut. Tillståndet hypnos är ett vardagligt tillstånd som vi alla äntrar in i lite då och då under dagen, utan att tänka på det.

Frågor och funderingar som ofta kommer upp på mottagningen är:

  • Kommer jag att höra dig? JA – Vi behöver kunna kommunicera.
  • Kommer jag att vara helt borta? NEJ – Men en del upplever en stark frånvaro av den externa världen.
  • kan jag slå upp ögonen om jag vill? JA – Men oftast är man så avslappnad att man inte vill.
  • Kommer jag att kunna röra mig? JA – Du kan ändra ställning i stolen när du vill.
  • Kommer jag ihåg något efteråt? JA – Antingen minns man allt på en gång eller så kommer det bitvis tillbaka efterhand.
  • Kommer jag att kunna prata? JA – Det är en förutsättning att du kan prata under sessionen. Om vi endast arbetar med seggestionterapi då behöver du inte prata.
  • Kommer jag att uppleva negativa minnen? JA – Om vi arbetar med att förlösa trauman eller andra orsaker till rädsla eller ångest. Vi arbetar då med regressionsterapi.
  • Kan jag avbryta sessionen? JA – När du vill. Du har den yttersta kontrollen.

Så här funkar det:

Som klient kan du ligga, sitta, stå eller till och med gå i hypnos. Det är dock inte så praktiskt att gå under en session. Att ligga, sitta eller stå fungerar utmärkt. För det mesta halvligger klienten i en fåtölj eller sitter upp när de är hos mig. Som klient kan du prata, skratt och uttrycka känslor. Du kan gestikulera, uppleva fysiska sensationer, men behöver inte vara fysiskt avslappnad. Allt handlar om vad den mentala delen har för intention och fokus.

För att en session ska fungera väl behöver du som klient lämna över ansvaret och kontrollen till mig som hypnotisör, och ha tillit till processen, det är ju trots allt jag som har kunskapen. Det är något vi samtalar om och kommer förbi innan vi kör igång.

Som klient har du en viktig roll och ansvar för en stor del av sessionen. Som klient är det ju du som kommer att göra arbetet. Jag har förstås också ett ansvar, jag är den som har kontroll och tar ansvar för dig, håller dig trygg och vägleder dig genom instruktion. För att du som klient ska kunna ta ansvar och utföra din del så behöver du vara medveten. Är du “medvetslös” då blir inget arbete utfört. Du är i allra högsta grad medveten, men mentalt avslappnad, medan ditt fokus och din koncentration är tilltagande. Ditt ansvar som klient är att gå i hypnos eftersom jag inte kan göra det åt dig. Din roll är att vara passiv och viljelös i tanken och endast kommunicera det du observerar.

Här kan det skilja sig en del mellan klienter då några är analytiska och har svårt att öppna upp, medan andra lätt tar till sig hypnos. Det är inte ett problem för mig att det är skillnader, bara ett faktum. Alla som vill bli hypnotiserade kan bli det. Det kan dock krävas lite mer tid för vissa personer.

Ibland är rädslan att möta ett negativt minne större än längtan att befria sig från det. Vid dessa tillfällen brukar klienten visa eller säga det. Då backar vi. Vi laddar ur och dränerar den negativa kraften mer varsamt tills minnet är transformerat. Detta brukar resultera i en mycket stor befrielsekänsla.

Om du är nyfiken och har frågor kring denna process eller hypnos överlag så är du välkommen att maila mig på: john@jagkraft

Tack för att du läste! 🙂

John

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.