Hypnos & NLP – Starta året 2021 med en hälsosam förändring

Nytt år – Nya beslut

Du är kanske en av många som vill må bättre och ha en hälsosammare livsstil. På så vis kan du uppleva mer livsglädje och passion i livet. Det kan innebära att du behöver säga nej till saker, sätta gränser, prioritera dig själv först, träna, dricka mycket vatten, äta nyttigare, sova gott, och ha en mer positiv inställning till dig själv och livet. Det kan vara en utmaning att ändra på saker och det kräver förstås både tålamod, disciplin, vilja och motivation för att en förändring ska ske. Det kan betyda att du behöver övervinna motstånd och ta ETT FÖRSTA STEG som du länge velat göra. Börja med ett steg, ett beslut, en förändring.
Till exempel att sluta med ett negativt beteende eller att bryta en livssituation du inte är nöjd med, såsom att:

Röka
Stressa
Äta socker
Gå upp i vikt
Släppa en fobi
Bita på naglarna
Dricka alkohol
Börja studera
Tala inför folk
Söka nytt arbete
Lämna en osund relation
Eller annat 

Omedveten eller medveten rädsla skapar inre konflikt

Ofta är det omedvetna rädslor som håller dig tillbaka. Skälet kan vara tidigare misslyckanden, kritik och dömande och du är rädd att misslyckas igen. Ditt undermedvetna förnekar dig nu möjligheten att prova igen. Som jag ser det, är alla tidigare misslyckanden endast lärdomar för framtiden. Om du tittar i “backspegeln,” och genom dina tidigare negativa erfarenheter försöker förutse framtiden, då kommer du att stå stilla av rädsla och stampar på samma plats. Våga utmana dig själv igen och ta det där viktiga steget, du kommer att tacka dig själv för det. Jag vet, det är enkelt att säga men svårare att genomföra. Hur som helst kommer inget att förändras om inte du själv tar tag i det.

Inre konflikter styr oss mer än vi tror

Till exempel, du har satt upp ett mål och tagit ett mentalt beslut att genomföra något, så du följer alla logiska steg för att nå fram. Men plötsligt kommer känslor av motstånd och kanske rädslor och sätter käppar i hjulet. Problemet blir att du inte kan styra känslan eller emotionellt reglera dig själva. Känslan tar över och du är tillbaka på ruta ett igen. Det är vad vi kallar för en inre konflikt (den strukturerade, mentala och önskande hjärnan vill mot målet, men det undermedvetna vill inte). Vad har det undermedvetna lagrat för erfarenheter som gör att den inte vill till målet? Ja, det är den stora frågan – vilka gamla erfarenheter styr denna konflikt?

Hypnos – en framgångsfaktor inom personlig utveckling

Möjligheten att framgångsrikt lyckas med förändring genom hypnos är mycket stor. (Exempel, här kan du läsa en vetenskaplig artikel om fördelarna med hypnos) (Int J Chron Obstruct Pulmon Dis. 2020). I detta tillstånd av djup mental vila och avslappning är det lätt att fokusera i det undermedvetna. Du blir absorberad av din inre värld och det förändringsarbete du vill åstadkomma kan genomföras. Redan tusen år tillbaka kände man till att det var ett tillstånd där positiva förändringar kunde ske snabbt, även om processen var utdragna till hela dygn på den tiden. 

Vår känslomässiga historia påverkar oss som vuxna

Vi har alla emotionella plus och minus-konton med oss från barndomen. Vi kan minnas badstranden, fina stunder med mamma och med pappa, roliga kamrater, födelsedagarna, tomten, bus, lek och mycket annat. Trots det tenderar vi att, på ett subtilt plan, senare i livet som vuxen att aktivera de som vi upplevde negativt, eller det som påverkade oss starkt. Negativt starka upplevelser från barndomen var normgivande och satte sig i trossystemet. Att gå utanför den normen innebär fara. Normen talar om för oss vad vi klarar av, vad vi är värda, hur vi ska se på oss själv, hur vi tror att andra ser på oss, vad som är möjligt och inte möjligt för oss, samt vilken roll vi ska spela.

I behandling handlar det om emotionell läkning av det “inre sårade barnet”. Det låter mer dramatiskt än det behöver vara. Från tidig barndom genom attityder, beteenden, vanor och obetänksamma uttryck och handlingar från föräldrar (även andra auktoriteter) tolkar barnet sig själv och gör felaktiga antaganden om sitt värde och sina möjligheter. Det kommer att missgynna och påverka barnet som vuxen. Ibland kan det vara kopplat till triviala saker under tidig barndom, men uppfattades för “barnet” som svårt. Självklart kan det finns olika slag av dysfunktion i familjen som påverkar negativt under uppväxten. En dominant och kontrollerade mor, eller en far som lär ut och fostrar med hårdhanskarna på. Det kan även vara drama och lidelse eller passivitet från föräldrar som präglar. Det kan förstås vara andra traumatiska händelser som fått livet att ta en mer negativ vändning. Alla dessa gamla erfarenheterna lagras och “hjärnan” minns och kommer ihåg. Om du sedan i framtiden riskerar att hamna i liknande situationer kommer hjärnan att varna genom att emotionellt reagera och på så vis stoppa dig. Den vuxna förståndiga och kloka individen du blivit, den som kan, vet, förstår mer och bättre hamnar i konflikt med de gamla inlärda, från den tidiga uppväxten (trossystemet).

“Stark oro, stress och rädsla har sitt ursprung i en förväntan om ett kommande hot”

“Varje tanke genererar en en emotionell respons som leder till ett beteende”

Att göra dig själv medveten om dina tankar, känslor och beteenden, kan hjälpa dig att ändra riktning.

Psyket gör alltid det bästa det kan – intentionen är god

Det undermedvetna vill upprätthålla stark oro som ett försvar mot den ursprungliga smärtan eller faran. Dessutom är vi så “uppfinningsrika” att vi skapar ytterligare distraktioner (träna, arbeta, spela, äta, röka, dricka osv.) för att reducera stark oro och stress, som i sin tur kan bli en ond cirkel. Detta är också skälet till svårigheten att hitta problemet med sina negativa känslor och beteenden. Det kan vara en invecklad historia med många emotionella lager, men som är enkel att förstå när man börjar arbeta med det och insikter faller på plats. Trots alla motsägelsefulla känslor, tankar, utmaningar och missöden vi ställs inför är psykets intention god, det gör alltid det bästa det kan.

Om du löser upp smärtan som upprätthåller din starka oro, kan den inte existera längre.

Din vilja till förändring är viktigast

Det viktiga är att du själv vill och är engagerad i din egen läkningsprocess eller förändringsprocess. Genom effektiva tekniker och metoder som vi använder under hypnos, kan kraftfulla förändringar ske. Övningar, självhypnos, ljudfil och andra självhjälpsverktyg kommer med i paketet. Det är dock en process och beroende på problematik eller önskan krävs det olika många sessioner. 

Om du vill veta mer om vad jag gör och hur jag kan hjälpa dig, hör av dig till mig med ett mail på john@jagkraft.se eller ring på 0706-772115.

Tack för att du läste! 🙂

John Eriksson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.