Kan man bli felprogrammerad av hypnos?

Kan man bli felprogrammerad av hypnos? Svar: Nej.

Hypnos är ett tillstånd mellan vakenhet (Beta) och djup sömn (Delta). Dessa tillstånd används inom meditation och mindfulness. Skillnaden är syftet och teknikerna som tillämpas inom hypnos. Det är ett mentalt avslappnat tillstånd. Du går in och ur dessa tillstånd många gånger på en dag. Du är i lätt hypnos när du dagdrömmer, läser en intressant bok eller när du går i djupa tankar och tappar tid och rum för en stund, men du är alltid medveten. Om något akut händer under dagdrömmen hoppar du ur dagdrömmen genast, eller hur…? Så är det i hypnos också.

Ingen tar till sig ny information genom hypnos om de inte vill. Och ett icke villigt hypnossubjekt kommer heller inte att besöka en hypnotisör.


Villigheten till förändring är nyckeln.

Villighet och motivation till förändring hos klienten gör att klienten kan själv ta ansvar för sin del och genom ett accepterande gå i hypnos och följa instruktionerna som ges. Alla förslag som ges i hypnos kommer från klienten själv (detta framkommer i församtalet). Alla kan gå i hypnos om medgivande finns. Allt det jag skriver om, går jag igenom med mina klienter så att inga frågetecken hänger kvar när vi börjar arbeta.

Som du redan vet är hypnos ett medvetet tillstånd. Skillnaden på “vaken medvetenhet” och “undermedveten medvetenhet” (hypnos) är att i vaket tillstånd fokuserar du på den externa världen och i hypnos är du i den interna världen. Så man kan säga att du är medvetet undermedveten i hypnos. Det innebär att en del av dig kan medvetet observera att det finns en extern verklighet och samtidigt flytta fokus till den interna verkligheten. Vem är det då som fokuserar, intressant fråga…. Vem är observatören?

I det undermedvetna finns våra program och i det mentalt avslappnade tillståndet har vi lätt för att lära om. Där finns minnen, kunskap, känslor, värderingar och beteende arkiverade. För att göra en förändring på denna nivå behöver vi klientens villighet till att släppa analys, spekulation, ifrågasättande och kontroll. Detta brukar inte vara ett problem, men kan vara bra att veta för den som tänker besöka en hypnotisör.

Så här kan man tänka

Om vi t.ex. ska arbeta med att förstärka självkänsla, självförtroende eller självbilden i stort, då behöver vi veta saker om klienten. Det tar vi reda på innan hypnos sker, vad är målbilden eller det önskade resultatet? I den interna världen (hypnos) kan klienten fokusera. Och genom sina inre sinnen och associations-möjligheter, kan klienten berätta för hypnotisören om sin upplevelse. Detta är mer brukligt när vi arbetar med regressionsterapi. 

Känsligheten för att ta till sig ny information varierar.
Om jag som hypnotisör kan skapa en stark känsla kopplat till de nya förslagen (suggestionerna) som klienten får av mig, då är den känslomässiga intensiteten hög och det krävs färre upprepningar för att de ska accepteras av det undermedvetna. Om intensiteten är låg behövs det förstås fler repetitioner. Det är också ett av skälet till att olika klienter behöver fler eller färre sessioner. Detta förfarande kallar vi suggestionsterapi.

Risken att bli felprogrammerad i hypnos är minimal eller ingen alls. Vi alla har en undermedveten moralisk och etisk gräns som omgående skulle reagera om något konstigt händer. Du är medveten men mentalt avslappnad i hypnos, vilket innebär att du kan reagera om du behöver.

Hoppas jag har rätat ut några frågetecken som någon av er har, om inte är ni välkomna att höra av er till mig

Tack för att du läste 🙂

John

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.