“Sanningen om hypnos”

Förväxla inte scenhypnos med hypnosterapi.

Många personer har en feluppfattning om hypnos. Till exempel tror många att det fungerar lite som Bamses dunderhonung: “Ta en burk honung om du känner dig svag och bums blir du starkare.” Eller att man blir en marionett i hypnotisörens händer och tappar eller ger bort kontrollen. Somliga föreställer sig att hypnotisören har magiska krafter och kan ta över klientens psyke. Andra falska föreställningar är att hypnotisören kan plantera negativa program.  Alla dessa antaganden är fel! Punkt.

En stor bidragande orsak till detta missförstånd är scenhypnos. Showerna upplevs spektakulära. När man inte förstår de bakomliggande faktorerna till varför och hur det fungerar skapar hjärnan fantasier om det. Men faktum är att hypnotisören följer bara psykologiska vedertagna lagar eller grundprinciper för hur man hjälper en person att ändra fokus och mentalt slappna av – det är alltså ingen magi.

Scenhypnos

Som hypnotisör arbetar jag inte med scenhypnos, men vill belysa och förklara hur det fungerar. Förhoppningsvis kan jag eliminera några missförstånd och myter som finns runt hypnos.

Personer kan vara mer eller mindre mottagliga för hypnos. T.ex: tänk dig en skala från 1 till 100, där 1 är “svårhypnotiserad” och 100 är “lätthypnotiserad” (vi är alla olika). Scenhypnotisören vill ha de personer som är så nära 100 som möjligt på sin scen. För att hitta dessa bland publiken gör hypnotisören några urvalstester. Det bör också finnas villighet från personens sida (personen kommer upp på scenen vilket visar på villighet). Personen gillar antagligen att stå i centrum. Personen känner publiktrycket (applåder, hejarop) och vill inte göra någon besviken. Dessutom blir personen hypnotiserad.

En van scenhypnotisör kommer att hitta dessa hypnosbenägna personer och övriga får gå och sätta sig i publiken igen. När urvalet är klart har personerna som finns kvar på scenen förhoppningsvis de förutsättningar som krävs för att det ska bli en bra hypnos-show. Alla dessa faktorer är viktiga för att det ska fungera. Personerna vaskas fram varsamt och när detta är klart kan showen börja.

Personer som är analytiska, misstänksamma, rädda, ifrågasättande eller kritiska behöver inte göra sig besväret att gå upp på scenen under en hypnos-show, det kommer antagligen inte att fungera.

Myter och missförstånd skapar problem. 

Så här ser fördomen eller den falska föreställningen ut: “Hypnotisören kan bedöva min hjärna, ta över mitt psyke. Och medan jag är i medvetslöshet kan hypnotisören ändra alla mina undermedvetna program och erfarenheter jag har och samtidigt ändra mina tankar och känslor.” Några kommer på behandling för att det tror det fungerar på detta vis och antar det ska räcker med ett besök, vilket det sällan gör. Jag antar några även undviker att komma för att de tror det fungerar så här (att vi rotar runt i deras psyke) vilket är fel. Jag vet, lite överdrivet, men föreställningen finns och den är helt missvisande.

Personen är medveten under hypnosen, men i djup mental avslappning med fokus på det undermedvetna. Man är alltså själv högst påtaglig med på den hypnotiska resan. Hypnotisören och klienten arbetar tillsammans som ett team. Klienten tar ansvar för sin del och hypnotisören för sin.

Många tror att det räcker med en session för att befria sig från ett livslångt problem, eller att man vid ett tillfälle kan eliminera 5-6 olika symtom som funnits i många år – tyvärr är det inte riktigt så enkelt. Hypnosterapi är mycket effektivt och kan göra stor skillnad på kort tid eller få sessioner. Ibland kan det räcka med ett tillfälle för att förlösa en specifik rädsla (fobi), eller till exempel rökavvänjning. 

Symtom som klienter kommer med kan vara sömnproblem, minnesbortfall, svårt med uppmärksamhet, smärta, prokrastinering, övergivenhetskänslor, osäkerhet, låg självkänsla/självförtroende, separationsångest, överdrivet ansvarstagande, överprestation, svårt att sätta gränser och säga nej och mycket annat. Allt det jag beskriver uttrycker sig som stress, som i sin tur kan leder till känslor av oro, panik, rädsla, smärta, ångest, ilska, sorg, depression, utbrändhet och annat. 

Orsaken till de beteenden och symtom som växt fram är vad vi vill förlösa hos klienten. Samtidigt vill vi förstärka bra saker och lösa upp negativa tankar, beteende/vanor, tillför sådant som klienten önskar och behöver för att nå det önskade resultatet och må bra.

Hypnosterapi.

Tänk dig att du tar bort urvalsprocessen, publiktrycket, anspänningen att behöva göra bra ifrån sig och det är bara själva hypnosen kvar. Det är vad vi har när vi ses på min mottagning. Inga krav eller förväntningar på om du är bra eller dålig på hypnos. På mottagningen är det lugnt och stilla och vi samtalar, berättar och skapar förståelse för problematiken du kommer med. Vi arbetar som ett team mot ditt önskade resultat. Och inget kommer att hända innan du har fått svar på alla frågor och känner dig redo för hypnos. 

KOM IHÅG DU HAR ALLTID DEN YTTERSTA KONTROLLEN – ÄVEN I HYPNOS.

Tack för att du läste! 🙂

John Eriksson

 0706-772115 john@jagkraft.se

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.