Om känslor som oro & stress styr livet – Ställ då dessa frågor

DU KAN SJÄLV! Vilja, beslutsamhet och tålamod är grundegenskaper som hjälper dig till  personlig förändring. Du behöver en målbild, lite jäklar anamma och tro på din egen förmåga. Ställ dig själv några viktiga frågor (scrolla ner) och se vad som händer om du svarar ärligt på dem.

Fundera lite på vad du behöver i ditt liv. Reflektera och skriv ner fördelar med förändring kontra nackdelarna med att “stanna” där du är. Det brukar vara ett enkelt sätt att snabbt få en överblick och kanske motivera till förändring. Detta kan handla om olika områden i livet såsom personligt, arbetet, relationer, familjen osv.

Om du upplever att dina känslor säger en sak och dina tanken en annan då har du inre konflikt! “Konflikten” beror antagligen på att dina känslor präglades och blev starkt befästa under anknytningsperioden i tidig uppväxt, då du var känslig och mottaglig. Som barn gjorde du infantila tolkningar och spontana antaganden med ett barns medvetande och tankemönster. Det påstås att den emotionella kartan (trossystemet) är etablerad vid ca. 7- 8 års ålder.
Den intellektuella utvecklingen och förståelsen av dig själv och livet har fortsatt växa och utvecklas med den samtid som du upplevt och befinner dig i nu, men stämmer nu inte överens med de känslorna som blev etablerade tidigt i ditt livet, där av den inre konflikten.

Många tänker att de har ett bra liv vad det gäller familj, arbete, relation, ekonomi och vänner men känner att kroppen är stressad, rädd och orolig. Det kan bero på att i uppväxten införlivades olika beteenden, tankemönster, traditioner, principer och värderingar från vuxenvärlden. Det blev det normala. Men det normala är inte normalt om det ger stress och dåliga känslor. Det var någon annans “normala” du blev konditionerad av. Det finns ett “annat normala” för dig. Vad är det i så fall? Precis som i vuxenvärlden kan någon annans “normala” vara helt onormalt för dig. Eller hur?

Ställ dig de här frågorna och se om du kan göra en förändring NU:

 1. Hur ser ditt liv ut om 5 år om du har gjort alla förändringar du vill?
 2. Hur ser ditt liv ut om 5 år om du inte gör några förändringar alls?
 3. Vad händer om du gör en enda konkret förändring denna vecka?
 4. Hur vet du att du behöver göra en förändring?
 5. Hur mycket makt har du över ditt liv?
 6. Om du inte vill förändra, vad är då alternativet?
 7. Skriv ner vad du behöver tillföra i ditt liv för att känna mer frihet
 8. Skriv ner vad du behöver sluta med för att må bättre.
 9. Skriv ner vad du ska fortsätta göra och göra mer av.
 10. Fundera på vad som styr eller vem som styr dina val.
 11. Om du är fullkomligt ärlig med dig själv, vad skulle du då få reda på?
 12. Om din bästa vän var i din situation, vilket råd skulle du ge vännen?

Träna på att:

 1. Sätta 1 gräns denna vecka och 1 till veckan därpå?
 2. Uttryck 1 för dig viktig åsikt idag och 1 ny i morgon.
 3. Fokusera på 1 positiv sak om dig själv och fyll på efter hand.
 4. Prioritera dig själv genom att säg nej till 1 grej.
 5. Ändra 1 gammal rutin/vana, gör annorlunda.
 6. Ändra 1 sak som inte fungerar.
 7. Unna dig 1 sak, något som du alltid velat ha.
 8. Sträcka på kroppen och var stolt.
 9. Leta efter det som är gott inom dig och utanför dig.
 10. Acceptera det som du inte kan förändra.

Bestäm dig för tre positiva “jagbudskap.” Ge dig dom varje morgon och kväll. Blunda, ta några djupa andetag och rensa huvudet från dagens intryck och slappna av så gott du kan. Varje tillfälle ger du dig dina jagbudskap i tre minuter (1 minut på varje budkap). Se, känn och hör dig själv som att du är i jagbudskapets målbild. Gör detta i tre veckor och utvärdera om de hjälpte dig. Tre exempel på jagbudskap: 1 Jag är lugn, trygg och säker i möte med människor. 2 Jag sätter nödvändiga gränser som jag mår bra av. 3 Jag väljer varje dag att prioritera  och bejaka mina egna behov. Du kan anpassa budskapen efter dina behov.

Vill du:

 • Ha mer tålamod med barnen?
 • Våga välja dina behov och prioritera dig själv?
 • Vara lugn i sinnet när chefen ställer krav eller är kritisk?
 • Föra konstruktiva samtal med din partner utan att bli arg?
 • Vara lugn i en konflikt?
 • Bli en bättre säljare?
 • Våga uttrycka din åsikt?
 • Sluta vara självkritisk?
 • Sätta gränser och säga nej till ständigt behövande människor?
 • Känna dig trygg när du går på arbetsintervju
 • Ha modet att talar inför publik?
 • Bryta gamla tankemönster?
 • Börja träna?
 • Ändra ett beteende?
 • Sluta med en ovana?
 • Sluta förhala viktiga beslut och göromål?
 • Bryta upp med din partner?
 • Våga förändra?

Allt detta är möjligt att skapa för dig, men beslutet och viljan behöver förstås komma från dig själv. Du bör alltså inte göra detta för att andra människor tjatar på dig och för att de vill ha en förändring hos dig. Du måste vilja själv.

Jag hoppas att med dessa rader lyckats inspirera dig till att fortsätta att arbeta med din självutveckling. Att du kan se fördelarna med en höjning av ditt självmedvetande, att öppna dina inre resurser och att utforma en konstruktivt plan som främjar ditt välmående. Att skapa mer frihet och glädje genom att påbörja en positiv förändringsprocess kan bara leda till ett behagligare liv.

Om du vill kan du få hjälp med att komma igång och bunkra upp med ett antal “självhjälpsverktyg” och tekniker som hjälper dig framåt. Det är inte svårt, konstigt eller avancerat. Knepet är att ändra fokus och sikta på rimliga och realistiska delmål/målbilder. En del av arbetet kan handla om att reducera stress och rädslor, för att sen mer obehindrat kunna arbeta framåt mot målet. För att hitta din “JagKraft” behöver du tekniker, verktyg och övningar. I samarbete med mig och på våra sessioner, inspirerar jag och motiverar på olika sätt till insikt och förändring.

Jag använder olika förklaringsmodeller för att skapa insikter och fördjupad förståelse. Åtgärdsteknikerna är: NLP-tekniker i avslappning, hypnos, suggestionsterapi och coaching. Inom dessa olika områden ryms det mycket tekniker, övningar och möjlighet att få hjälp och konstruktiv förändring.

Privatpersoner, företag, grupper och par. Har du oro, stress, vrede, sorg, ångest, panik eller annat du vill du kan få hjälp att reducera och dessutom tillgodogöra dig tekniker och övningar, då kan jag hjälpa dig med det. 

john@jagkraft.se  – 0706-772115 eller skriv i kommentarsfältet nedan.

LÄR DIG HYPNOS. KURSSTART STEG 1: 17/5 – 19/5-19. PLATS: LIMHAMNS FOLKETSHUS. Gå in på länken och läs mer:  http://www.jagkrafthypnos.com/kurser/

Tack för att du läste! 🙂

John

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.