Kontrollbehov – Oro för misslyckande vs. Kärlek och tillit

Motsatsen till kontroll är tillit. På samma sätt som motsatsen till kärlek är rädsla. Anledningen till om du har kontrollbehov kan vara rädsla, rädsla för att misslyckas, att inte vara tillräcklig, nog bra och i förlängningen inte vara älskad. MEN misslyckanden är inget annat än lärdomar för framtiden eller feedback…

Att vara misslyckad är en falsk inlärd föreställning. När i uppväxten konverterar du från lyckad och älskad till misslyckad? Antagligen tidigt i livet. Du lärde dig att det är smärtsamt att göra fel, vara slarvigt, att inte vara uppmärksam eller “snäll och lydig”, då försvinner kärleken. I den stunden förflyttades du från “hjärtat” och din fria vilja till jämerdalen. Du ville säkert mycket hellre vara i dig själv –  för i dig själv var du spontan, busig, högljudd, nyfiken, impulsiv, glad, gränslös och fylld med äventyrslusta och känslor. Men istället blev du tillsagd att sluta vara som du och tvingades följa/lyda någon annans önskan -som fick dig att känna dig skamsen,  dum, fel eller oälskad (den fria viljan och livskraften blev då betingad med smärta).

Antagligen, varken kunde du eller fick du säga nej som barn. För att behålla “status quo” i familjen anpassar du dig istället. Du övergav “hjärtat” och gick in i “huvudet” och började tänka: “hur ska jag nu vara för att bli accepterad och få kärlek?” “Huvudet” räknar snabbt ut, om jag är snäll, lydig, duktig, lyhörd, noggrann, till lags, hjälpsam, rolig, charmig, förstående och anpassar mig då får jag kärlek. Detta blir nu det etablerade trossystem som du bygger din personlighet runt och som kommer att följa dig genom livet. Du har betvingat ditt “själv” att lämna den “smärtsamma” fria viljan (hjärtat) för att bli accepterad och älskad.

Barn lever i symbios med föräldrar och över tid lär de sig att gör som föräldrar gör. De lär sig att vara inkännande, till lags och tar ansvar för föräldrars välbefinnande. Intuitivt vet barn att föräldrarna är “länken” till livet.

Små barn är orädda, de har inget kritiskt medvetet tänkande eller erfarenheter – de har inget “bull shit filter”, de lever i sin livskraft, de har direkt behovstillfredsställelse (driften) och ingen impulskontroll. Av det skälen är de väldigt lättpåverkade och lär sig snabbt vad som är dåligt för dem. Detta är bra att man förstår som förälder, annars blir det lätt konflikt som till slut leder till att barnet överger sig själv (hjärtat). Föräldern behöver förstås förstå barnets situation, utveckling och behov, inte tvärtom.

Alla har vi en personlig historia som vi tror definierar oss. Vad tänker du:
Om du som barn blev slagen eller/och skälld på av föräldrarna, betyder det att du är dum och ovärdig? –  Om pappa eller mamma alltid blev ett offer för dina “dåliga” handlingar eller felaktiga omdömen, betyder det att du ska ha skuld eller skam? – Om du fick bannor på varje gång du gjorde fel, betyder det att du inte kan tro på dig själv och ta egna initiativ? – Om du ständigt blev tillrättavisad, betyder det att du är misslyckad och okunnig? – Om du aldrig tilläts ta ansvar, betyder det att du inte är trovärdig? – Om du aldrig blev respekterad när du sa ifrån, betyder det att du inte får sätta gränser och säga nej? – Om du aldrig fick kärlek, omtanke och närvaro, betyder det att du inte duger? Om du alltid blev hånad när du hade en åsikt, betyder det att du är ointelligent? Säger det något om ditt personliga värde, eller säger det något om den andra personens ignoranta, okunniga, bristande förståelse och dåliga beteende?

Om du har dessa erfarenheter är det inte konstigt om du har olika rädslor och behöver till någon grad kontrollera och ha kontroll. Skälet till det är att du tidigt i livet, genom emotionell och fysisk smärta lärt dig att definiera dig själv genom andra personers beteenden och handlingar.

Mitt förslag är att du, idag som vuxen hittar tillbaka till ditt centrum, ditt hjärta. Där du objektivt kan se på dig själv och sluta definiera dig utifrån dina gamla negativa erfarenheter. Att du personligen tar ansvar för den “resan.” Fram till idag kanske andras bekräftelse, kärlek och ditt kontrollbehov varit din livlina. Men friheten och den stora kärleken finns i ditt eget “hjärta”. Du kan hitta tillbaka till livskraft, självtillit och glädje.

I “huvudet” bor rädslan och i “hjärtat” bor kärleken. Så här många skäl har du att vara i ditt hjärta:

 • Kärleken kontrollerar inte
 • Kärleken är inte villkorad 
 • Kärleken är inte svartsjuk
 • Kärleken är inte missunnsam
 • Kärleken är inte avundsjuk
 • Kärleken dömer inte
 • Kärleken straffar inte
 • Kärleken utesluter ingen
 • kärleken kritiserar ingen
 • kärleken kränker ingen
 • kärleken överger ingen
 • Kärleken sårar ingen
 • Kärleken är personlig och kommer inifrån dig själv. Samtidigt är den universell och alla kan vi identifiera den när och var vi än möter den.

Det är “huvudet” (egot) som gör allt det ovanstående inte hjärtat. Så släpp huvudet och hitta ditt centrum i hjärtat.

Kärleken förenar skapar djupa band och är energigivande. Den ger kraft och möjligheter. Kärleken till andra och från andra är viktig men det börjar med dig själv. I hjärtat är du fri och kan tänka fritt och gränslöst. Där väljer du vad du vill fokusera på och styrs inte av egots malande tankar som endast är en produkt av dina tidigare erfarenheter – som leder till rädsla för konsekvenser eller för vad som kommer i framtiden. 

På grund av bristen på tillit, till dig och din egen självkärlek, värdighet, duglighet eller din tillit på kärlek från andra, skapar du en falsk trygghet genom att kontrollera omgivning, miljö och vad du gör för att inte hamna utanför din komfortzon. Övertid har det blivit ditt personliga ID.

Alla framgångar som erövrats i världen har föregåtts av många misslyckande, men gett feedback  och ny kunskap till innovatörerna. Efter ett otal krascher och misstag kommer lärdomen och med den framgången. Jag läste en kommentar av en framgångsrik person som sa: “Utan mina misslyckanden och felbedömningar hade jag aldrig nått dit jag är i dag. Om man inte vågar misslyckas kommer man aldrig att nå framgång.”

Historiska misslyckande som lett till framgång:

 • År 1928 upptäckte Dr Alexander Fleming penicillinet, ur ett misslyckande
 • År 1895 uppfann fysikern Wilhelm Conrad Röntgen röntgenteknik, ur ett misslyckande
 • År 1889 upptäckte Joseph von Mering och Oskar Minkowski insulinet, ur ett misslyckande
 • På 90-talet blev Steve Jobs grundaren av Apple sparkad från sitt företag, av sin egen anställd. Snacka om misslyckande. Men Jobs sa själv i efterhand: “Det var det bästa som kunde hända mig”.

Några citat från kända personer som har misslyckats många gånger:

“Oräddhet är inte brist på rädsla. Det är behärskning av rädsla. Det handlar om att resa sig en gång mer än man faller”.  Arianna Huffington (HuffPost)

“Du kommer att misslyckas. Det är oundvikligt. Allting handlar om hur du handskas med det”. JK Rowling (Harry Potter)

“Jag har inte misslyckats. Jag har bara hittat 2000 olika sätt som inte fungerar”. Thomas Alva Edison (Uppfann glödlampan)

Man måste komma ihåg att varje misslyckande kan vara en språngbräda till något bättre”. Colonel Sanders (KFC)

“Det är bra att fira sin framgång, men det är lika viktigt att inte glömma bort vad man lärt sig av sina misstag”. Bill Gates (Microsoft)

Till dig som känner igen dig i detta. Var dag träffar jag människor med just denna problematik, i större eller mindre grad. Mitt budskap med bloggen är att säga: “Du behöver inte ha det på det här viset. Det finns metoder och hjälp för att komma ur den onda spiral av ångest, panik, stress och rädslor.” Det är dessutom väldigt uttröttande. Det skapar sömnlösa nätter och slutligen fysiska manifestationer i kroppen.

Vill du ta tag i din självutveckling och hitta tillbaka till “hjärtat” är du välkommen.

Har du frågor och funderingar kan du ringa eller maila på: john@jagkraft.se  – 070-6772115 Du kan även skriva till mig i kommentarsfältet nedan.

Kolla in denna länk om hjärnstress och panikångest: http://www.jagkrafthypnos.com/2017/03/11/hjarnstress-panikangest-och-svallande-kanslor-eller-saga-nej-stopp-och-satta-granser-i-tid/?fbclid=IwAR2e7IrwH7MIc12ob0eMNL_OubJjeBpLR1aOwmyqO4bxvCHF5VCGGlnQOLQ

Gå in på denna länk och ställ dessa insiktsbefrämjande frågorna till dig själv: http://www.jagkrafthypnos.com/2019/02/02/om-kanslor-som-oro-stress-styr-livet-stall-dessa-fragor/

Tack för att du läste! 🙂

John

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.