Självutveckling – Släpp taget om den gamla “falska sanningen.” Börja nu!

“Alla startar vi upp livet genom tidiga uppväxtår med en mer eller mindre falsk tro om oss själva – med ett antal osanna övertygelser om att vi inte är värdiga, älskade eller duger – att vi inte kan något, att vi är otillräckliga och vi är rädda för att fela. Men oavsett vad vår grundläggande felaktiga tro om oss själv är så formas en personlighet runt den. Någonstans behöver vi frigöra oss från alla osanningar och falska övertygelser vi lärt om oss själva och skiljas oss från andras omdömen.”   Jim Carrey …

Ett sant talesätt: “Ingen annans ord, ton, kroppsspråk eller handling som ger dig smärta, säger något om ditt personliga värde, det säger bara något om den andra personens beteende.”  Kom ihåg: “Din smärta säger något om din självuppfattning.”

När det sociala arvet format oss i tidig uppväxt, mentalt och emotionellt och lämnar spår av mer ont än gott. – Det sker i de tidiga uppväxtåren. Åren som präglade och betvingade vårt unga outvecklade psyke att följa och lyda. Vuxna har ältat, malt och manglat det till oigenkännlighet – sedan, genom hela uppväxten upprepat samma sak (kritik, dömande, höga krav, kränkningar,  anklagande, tjat och gnäll osv.). Självklart kommer vi då som barn att separeras från vårt sanna jag.

Vi lämnar vårt eget inre vibrerande ljus av liv, kärlek och kreativitet när vi tvingas göra det onormala normalt. Vi behärskas till tystnad och lär oss att lyssna till andras behov, medan tystade konflikter pågår i kroppen. Vi lärde oss snabbt att vara på defensiven, beredda på att något kan hända och vi skulle kastas in i smärta och ut ur spontanitet och lek. Sen, när vi träder in i vuxenvärlden har den “falska sanning” blivit vår sanning. Vi föddes som fria, kreativa och “kännande barn,” men blev på tok för tidigt i livet tvungna att lämna den fria viljan och bli uppmärksamma, lydiga, snälla, duktiga och “tänkande barn.”

Till exempel: Du tycker som vuxen att du är duktig och bra på något, men när du ska visa upp det för någon uppstår osäkerhet, stress, dåliga känslor och även panik. Den stress och de dåliga känslor kommer just från en inlärd “falska sanningen” om dig själva, som blev planterat genom kritik, dömande och annat. Den ligger djupt inbäddad i det undermedvetna och är en del av trosuppfattningen. I vårt intellekt förstår vi en sak om oss själva, men i de undermedvetna där känslor, vanor och minnen bor har vi en annan programmerad kunskap, som styr. Just det! Den “falska sanningen”.

Tänk så här: Om du har, eller mer eller mindre alltid haft stress, oro, ångest, tvångstankar, vrede eller rädslor i ditt liv och du börjar känna dig trött, nedstämd och avstängd känslomässigt. Då är du antagligen en presterande person som är noggrann med allt, tar ansvar för andras beteenden och känslor, är till lags och anpassar dig, vårdar, hjälper till och ställer alltid upp, alltid snäll och trevlig. Och om någon frågar hur du mår så är allt bra. Du finner sällan tid för dig själv då andras behov går före. Du är plikttrogen och arbetsam och skulle aldrig svika någon.

Om du känner igen dig i något av detta, då är det din “falska sanningen” som styr ditt liv. Dessa beteenden fungerar lite som en loop, den går runt runt i det undermedvetna och har ingen exit, de slutar inte bara av sig själv, istället expanderar personligheten tills man blir sjuk och utmattad och ofta handlar det om rädslan för att göra, vara eller säga fel. Men det går förstås att stoppa och ändra på.

Idag finns studier och forskning på området som visar på denna korrelation. Att om man växt upp i ett dömande och hårt klimat med missbruk, våld, kontroll, för stort ansvar, mycket kritik, tvång eller på något vis blivit försummad och nödvändiga behoven inte blivit tillgodosedda – så kommer det att påverka alla livsuppehållande system i kroppen. Följden blir att vi inte kan blomma ut och leva vårt högsta jag och inget självförverkligande kan ske.

När trossystemet (undermedveten programmering) från tidigt i livet är präglats, kommer vi att slaviskt följa det.

Genom självutveckling kan du ändra förhållandet, det är inte så krångligt, men det kräver ditt engagemang och att du tar beslut om det.

Vi har lärt oss att lyssna till, följa och tro på auktoriteter och “viktiga” vuxna personer som finns runt oss när vi växer upp. Självklart lär vi oss då att definiera vår betydelse utifrån andras tyckande, tänkande och beteende.

Alla har vi funderingar runt vårt varande, vem är jag, är jag bra, ser jag bra ut, var hör jag hemma, vad är min roll, hur ska jag vara, hur uppfattas jag o.s.v. Ibland mår vi dåligt i dessa tankar och behöver hjälp för att klara ut våra känslor.

Känner du att du vill fördjupa dig i din personliga utveckling, frigöra dig från andras omdömen och kanske rensa bort lite av de gamla “programmen” som inte gynnar dig längre, då är du välkommen till mig.

Kolla in denna länk om hur barndomsupplevelser kan påverka hela livet:

http://www.youtube.com/watch?v=95ovIJ3dsNk&feature=share

Du får gärna kontakta mig genom kontaktformuläret så svarar jag så snart jag kan. Eller hör av dig via telefon eller mail om du har frågor.      0706-772115  –  john@jagkraft.se

Tack för att du läste! 🙂

John

2 thoughts on “Självutveckling – Släpp taget om den gamla “falska sanningen.” Börja nu!

 1. M

  Hej Johan!
  Jag känner på pricken igen mig i det du skriver. Hela mitt vuxna liv har jag gått runt och varit rädd för vad andra tänker om mig och rädd för att göra fel. Detta har i min värld blivit helt normalt, för det har ju “alltid” varit så.
  Jag har dock haft en fin barndom, men den har nog varit väldigt kontrollerande.
  Men för ett tag sedan, så brakade min värld samman, pga diverse omständigheter. Nu mår jag bättre, små steg i taget, men det känns som att det kan ta väldigt lång tid att bli “normal” och går det ens?… Men när jag läser denna artikel, så känns det som att du förstår precis, och jag undrar på vilket sätt du kan hjälpa?

  1. Hej Du (utan namn) :). Tack för att du skriver till mig. Jag märker att det är väldigt många som hör av sig till mig och känner igen sig i texten. För att jag på ett bra och rättvist sätt ska kunna förklara vad jag gör och hur det går till, behöver jag veta så mycket mer om dig, annars blir svaret inte korrekt. Om du vill kan vi maila istället – john@jagkraft.se – lättare åtkomst där. Eller om du vill ringa mig så går det bra 0706-772115. Jag tror absolut jag kan göra en positiv skillnad för dig. Mvh John

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.