Frigör den inre kraften – Stärk det som är bra & reducera det som är dåligt

Självutveckling är inte självklart för alla, men det borde det vara. Att på grund av dålig självkänsla sitta fast i tankar, känslor och beteenden som är destruktiva, eller att inte trivas med sig själv och inte kunna/vilja/orka möta människor, det kan man ändra på… Eller lika illa är att alltid vara uppbokad och aktiv utan att kunna/våga vara stilla eller ensam för en stund, för lugn och återhämtning. Du som springer runt i ett ältande ekorrhjul med stress, ångest, förvirring och förminskande tankar som följd – utan att reflektera över om det – reflektera nu! Accepterar inte det som en ordinarie del av livet. Acceptera inte de begränsningar som följer ett sådant beteende.

Med samma självklarhet som man servar bilen, renoverar huset eller går till tandläkaren ska man ombesörja sina själsliga, mentala och emotionella behov. Om bilen, huset, trädgården eller andra människors behov är viktigare än dina egna, då är det dags att tänka om. Tänk så här: Livet uppfattar vi genom våra emotioner och känslor, utan dem vore det dött i våra kroppar. Om dessa viktiga känslor ständigt signalerar oro, ångest, rädslor, stress, vrede, ältande tankar eller annat, då kan man omöjligt känna glädje, förnöjsamhet, kärlek eller inspiration. Det är just det dessa negativa känslor man kan eliminera – samtidigt hitta mod och styrka att uttrycka det sanna autentiska jaget och börja bejaka sina djupaste behov. Alla kan och får må bra, men alla behöver själva ta initiativet till en förändring.

Självtveckling är oftast lätt när man beslutat sig. Men ibland behöver man ta svåra och tunga beslut för att nå framgång. Ibland sitter man fast i ett destruktivt förhållande som dränerar och tynger utan att man själv ser det. Kanske behöver man släppa ett överdrivet ansvar för nära och kära. Sjukdomar/diagnoser kan ofta få för stort fokus och mycket uppmärksamhet. Prestationsångest kan definitivt vara kravfyllt och arbetsamt. Mycket kan komma att förändras t.ex. sälja huset, flytta till annan plats, byta arbete, börja plugga, hitta en hobby och göra sig tillgänglig för nya intryck och människor. När man får mer klarsyn börjar man förändra från en övertygelse mer än från en magkänsla. Eller så kanske man stannar där man är i livet och expanderar genom självutvecking – får ett rikare liv, blir mer självständig, tryggare och starkare både mentalt och emotionellt.

Förutom de praktiska förändringar som kan vara en följd av den personliga utvecklingen behöver man kanske stärka både självkänsla och självförtroende – bryta gamla beteenden och tankemönster – börja fokusera på positiva saker och hitta en stark målriktning. Allt detta sker förstås inte i ett huj, det är en process. Har man tagit beslutet så har mn tagit första steget och startat processen. Den viktigaste ingrediensen för att det ska ske är att man själv ser sina behov och vill  ha en förändra.

Om du är intresserad av din självutveckling och behöver hjälp i uppstarten är du välkommen till mig. Jagkraft AB, Hypnosterapi/NLP & Coaching. Ring eller maila på: 0706-772115  –  john@jagkraft.se

Tack för att du läste! 🙂

John

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.