Panik & Rädsla på grund av lågt egenvärde? Det går att fixa

Inför ett fysiskt hot drar vi igång en biologisk stressrespons i kroppen i form av kamp eller flykt, det känner de flesta till. Vi kan få samma respons om vårt mentala och emotionella ställs inför svåra utmaningar eller hot…

En reaktiv känslorespons kan uppstå om någon utmanar egot , om någon kommer innanför den personliga komfortzonen, när någon kliver över gränser mentalt eller emotionellt. Vi har alla, beroende på inlärning olika toleransnivå och känslighet.

Om vi under uppväxten utsatts och blivit präglade av för svåra utmaningar såsom kränkningar, separationer, svek, våld och annat har vår känslighet en låg toleransnivå och vi agerar ut med aggressivt beteende. Detta är en reaktiv respons.

Många som har denna respons och upplever den “titt som tätt” är ofta medvetna om den och att den påverkar nära relationer negativt. Men det behöver inte vara så. Jag möter dessa personer varje dag på min hypnosmottagning. Det går med lite hjälp att ändra sin känslorespons och sitt beteende relativt enkelt. 

Det finns en fråga många ställer sig själv som kan vara en orsak till varför de får en egorespons (reaktiv känsla i kroppen). Kärnfråga många ställer till sig själva borde bannlysas. Frågeställningen finns i oss bara för att någon har kommunicerat en idé till oss när vi växte upp. Ett koncept förmedlat och sprunget ur rädsla och okunskap.

Frågan jag tänker på kan inte besvaras objektivt eller matematiskt. Den är djupt fundamental för individens välmående och den kan endast besvaras från individens subjektiva världsåskådning.

Frågan lyder: ÄR JAG VÄRDIG? Beroende på vilket svar man hittar inom sig – kommer man att må bättre eller sämre. Det finns bara två svar till den frågan: JA, jag är värdig eller NEJ jag är inte värdig. Objektivt sett finns inte svaret NEJ, vi är alla värdefulla. Är svaret alltid NEJ kommer det att färga alla beslut man tar och hindra ett självförverkligande. Om en utomstående person utmanar en individ som sysselsätter sig med att ifrågasätta sitt värde, kommer det antagligen individen att uppleva egorespons.

I grund och botten handlar det om självkänslan. Det finns väldigt bra metoder och stärkande tekniker för att övervinna denna rädsla. Hör av dig om du tror att jag kan hjälpa dig.

Maila eller ring: 0706-772115   –   john@jagkraft.se

Skriv gärna till mig i kommentarsfältet nedan.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.