Vad driver oss? – “Övertygande rädsla” eller “övertygande kärlek?”

Många människor har lärt sig tidigt i livet att kärlek är synonymt med att vara ansvarstagande (“bära andra”) – som anses betydelsefullt eller att vara duktig som är lika med “lyckad person.” Då måste det konkret innebära att ett misstag eller ett felsteg – utestänger kärleken? Men om den tidiga utvecklingen präglats av, tillit, glädje, ömhet, närvaro, empati och förståelse och ett genuint intresse för en person, vad händer då..?

Så frågan att ställa sig själv är:

  1. Drivs jag i min vardag av en “övertygande rädsla” för att inte duga eller vara tillräcklig, utan gränssättning och självrespekt?
  2. Drivs jag i min vardag av en “övertygande kärlek”, att jag duger och kan  prioritera mig själv, med gränssättning och självrespekt?

Den ena övertygelsen ger oftast stress, rädslor, ångest, ältande och dålig sömn – Den andra övertygelsen  ger styrka, harmoni, självtillit och god sömn.

Ofta kan känslorna vara motsägelsefulla, på det sättet att man drivs av och känna lust för något, men samtidigt blir man motarbetad av kroppen som blir trött och säger nej! En paradox kan man säga! Men det visar att det finns ett inbyggt “negativt behov” (som jag kallar det) eller en vana som driver ett ogynnsamt beteendet, som samtidigt ger energi. Det finns både stress och lustkänslor i ett “negativ behov,” som pressar nervsystemet till att brännas ut. Oftast är det programmerat ända från tidig uppväxt (duktig, snäll + kärlek, beröm = god känsla), betingat alltså. Det har blivit en vana, ett program som går runt i en loop, men “loopen” har ingen exit. Kom ihåg, nervsystemet bryr sig inte om att du får lustkänslor av att vara duktig, hjälpsam eller överdrivet ansvarstagande, när systemet inte orkar lägger det av.

Det är svårt att urskilja vad som är bra och dåligt. På ett djupare (undermedvetet) plan finns rädslan att inte få kärleken (att ej vara tillräcklig) och detta driver stressen i det vuxna livet. Genom att vara alla dessa “bra” sakerna så får man tillgång till livskraften – men det krävs att man tillgodoser omvärldens alla behov.

Det flesta av våra negativa beteenden och vanor normaliseras in i det vardagliga livet och vi blir fartblinda. Detta är en uppmaning till dig, att stanna upp och titta på ditt liv. Vad driver dina tanka – som i sin tur påverkar dina känslor och vidare motiverar ditt beteende. Hur kan du börja prioritera dina behov och samtidigt må bra i det?

Om du är missnöjd och inte kommer ur din “loop” är du välkommen att höra av dig till mig. Självinsikt leder till självutveckling. Vill du arbeta på att ändra dina gamla mönster är du välkommen till mig. Vi skapar en unik plan för dig utifrån dina behov.

Skriv gärna en kommentar i kontaktformuläret nedan. Har du frågor får du gärna ringa eller mail,  0706-772115  –  john@jagkraft.se

 

Tack för att du läste1 🙂

John

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.