HYPNOS / NLP – Ältande och grubbleri skapar stress och oro.

Upplever du det svårt att få stopp på tankarna? Du är inte ensam om det. Många ältar och grubblar över saker som hänt eller vad som kan komma att hända. Ältar du, då finns det ett problem som behöver lösas. det är också ett hot mot ditt välbefinnande. Det inre självkritiska (självpratet) leder till en ond cirkel av stress och spänningar sen vidare till olust och ångest…

Olustiga och ångestframkallande tankar avlöses av lugnande tankar beroende på vilket fokus man har. Ofta kan man få en paus från ältandet om man aktiverar sig i något och på det viset känna sig lugn för en stund. Jag upplever att detta automatiska ältande har har sin grund i erfarenheter (präglingar) från tidigare i livet, hur man har lärt sig att vara för att bli accepterad och älskad. Just dessa präglingar manar till att prestera, vara noggrann, snäll, trevlig, hjälpsam, ansvarstagande, vårdande, till lags och anpassa sig för att duga och vara en “bra människa”.

Det är visserligen sant att de egenskaper jag räknade upp är älskvärda och bra. Problemet är att man inte lärt sig att säga NEJ, STOPP och sätta nödvändiga gränser, vilket gör att man använder “egenskaperna” för mycket, och det skapar stress som leder till andra obehagliga tankar, känslor och dåligt samvete. Integriteten hos ältande personer är ofta inte så framträdande och självrespekten kan vara näst intill obefintlig. Man har svårt att välja sig själv och prioritera sina egna behov. Det är så man har lärt sig livet, att “mina egna känslor har ingen prioritet, jag är inte viktig, andras behov är viktigare”.

Så här behöver det inte vara. Vill du ta kontroll över dina tankar och få mer balans i känslorna och på det viset ändra ditt beteende, för att nå dina mål och samtidigt känner dig nöjd, engagerad, stark och tillfreds? Jag hjälper dig gärna med det. Varje dag träffar jag människor med denna problematik. Jag fick ett trevlig mail från en kvinna som kom till mig och hon skriver så här:

Hej John.

“Känner bara att jag vill berätta hur det har gått sedan i fredags. Redan när jag kom hem kände jag ett lugn som var något jag aldrig tidigare upplevt. Hade en känsla av att jag var ”nyfödd” blank, utan några minnen eller andra tankar. Och den känslan har varit hela helgen. Om jag försöker tänka tillbaka på minnen vi pratade om i fredags, med min pappa, så känns de svåra att greppa, otydliga, precis som de aldrig hänt. På nätterna har jag sovit bättre, om jag vaknat så har jag inte tänkt på saker som ska göras eller legat och stressat o planerat, utan jag har bara somnat om igen snabbt, utan tankar, blank.

I lördags morse när jag vaknade frågade min man mig vad jag skulle hitta på idag; och jag sa jag vet inte. Alltså den känslan att inte ha något planerat, den var otrolig, jag började nästan gråta. O i helgen har jag verkligen tagit det lugnt, har kunnat läsa o förstått vad jag läst, varit ute gjort trevliga saker i stället för att tänka att jag har annat att göra. Min familj upplever mig så lugn och glad. Jag själv känner det som hjärtat är 10 kg lättare och axlarna har sjunkit minst 10 cm. Jag kan inte med ord beskriva vad detta har betytt o betyder för mig och jag hoppas nu att få må bra och njuta av livet.

Tack för det du gjort och vi ses nästa vecka.    Med vänlig hälsning Sofia”

Har du synpunkter eller frågor och vill veta mer om hur jag kan hjälpa dig! Ring eller maila. Eller skriv i kontaktformuläret nedan.  0706-772115  –  john@jagkraft.se

Tack för att du läste! 🙂

John

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.