Hjärnstress! – Panikångest och svallande känslor? Eller säga NEJ, STOPP och sätta gränser i tid?

Varför STRESS? När man använder mer kraft och tid än vad det finns tillgång till, då uppstår fysisk stress. Den inre “hjärnstressen” orsakar ältande och grubblerier. När tiden inte räcker till, när rädslor och oro för vad som kommer eller för det som varit tar över, töms energidepåerna, då ökar stress. Då blir du ledsen, frustrerad, reaktiv, trött eller uppgiven, som i sin tur leder till ytterligare dåligt samvete…

Visste du att stress är den vanligaste och farliga sjukdomen vi brottas med? Den leder ofta till depression, utmattning och orsaka rädslor , ångest, oro och panik. Det triggar överlevnadsinstinkten att slå på i tid och otid (fly – och fäkta responsen). Då insöndras hormoner i kroppen, som i sin tur skapar förhöjda blodsockervärden, blodfetter och följden blir hjärt/kärlsjukdomar. Andra symptom är trötthet, svårighet att sova, stort sömnbehov, koncentrationssvårigheter, minnesbortfall, aptitstörningar, överkonsumtion av mat och annat. Stress leder också till att immunförsvaret blir försvagat och läkningsförmågan försämras.

upplevelsen av att man alltid ska ta hand om och anpassa sig skapar stress – att alltid vara förstående, hjälpsam, till lags, ansvarstagande, noggrann och prestationsinriktad. Detta är bra egenskaper – har vi lärt oss, det sitter i ryggmärgen som ett moraliskt åtagande vi följa för att få acceptans eller uppfattas som goda medmänniskor. Visserligen kan vi vara allt detta men det behövs en motvikt, så vi inte hamnar i ständig stress och vidare in i depression och utbrändhet.

Motvikten är konsten att  stå upp för sig själv – säga NEJ, STOPP och sätta gränser. Att prioritera sig själv, uttrycka sin åsikt. Alla borde använda sin rätt till självrespekt och integritet. Alla borde känna stolthet när de väljer sig själv. Problemet är att man ofta får dåligt samvete och upplever sig otillräcklig och som en dålig medmänniska, om man säger nej. Den dåliga känslan kommer ofta från en tidigt inlärd föreställning, om vem jag måste vara för att bli accepterad och passa in. Men, det är en “falsk sanning” som blivit präglad i oss, en värdegrund vi lärt oss under uppväxten och som vi sen bygger vår personlighet runt. Men, vi får säga nej och känna stolthet över att vi prioritera oss själva.

En liten fördjupad tanke om det här: Hjärnstress, ångest och rädslor är ofta sprunget ur stress som uppstår för att man inte kan säga NEJ / STOPP och sätta en GRÄNS. I botten ligger ofta lärdommar om att man ska vara lydig, snäll och följa strömmen för att vara accepterad. Det blir en paradox: “Hur kan man säga NEJ! Och samtidigt vara tillags och duktig?” Omöjligt förstås! Denna strategi leder till en inre konflikt och därför är det enklare att anpassa sig (Den logiska hjärnan vet att den behöver sätta gränser och säga nej, men känslorna från våra tidigt etablerade “program” i det omedvetna, vet att det måste anpassa sig).

“Det ljusa barnet är av naturen i sin begynnelse skapt med direkt behovstillfredställelse, de har ingen impulskontroll, de är själviskt och orädd – de är spontant, de lever i känslan, i nuet och är gränslöst De förstår inte konsekvenser av sitt handlande, de är inte logiskt och de agerar på driftimpulser. Det sker olyckor och faror uppstår hela tiden när motorik, nyfikenhet och spontana impulser driver barnet att utforska “världen”. Detta är förstås precis som det ska vara.

I min verksamhet, där jag möter människor i samtal och i regressionsarbete, är det just detta som ofta kommer upp. Att det lilla “barnets” infantila behov inte uppmärksammats eller respekterats. Barnet upplever sig då inte vara viktigt, har inte några rättigheter eller kontroll över sitt liv, det kan gälla måltider, läxläsning, sovtider, lek och bus, drömmar, önskningar, beslutsfattande och annat. Det har bara skyldigheter – att lyssna, vara tyst, inte ifrågasätta, lyda, ta ansvar och vara duktig. Barnet lär sig att deras behov eller känslor inte är viktiga och att det inte duger.

Oförmågan att sätta gränser och säga nej uppstår här när barnet får skäll, negativa konsekvenser varje gång barnet uttrycker sina behov och önskningar. Om barnet känner sig oviktig, oälskad, osedd och inte lyssnad på – hur ska då barnet förstå och lära sig att det är ok att säga NEJ / STOPP och sätta en GRÄNS på ett naturligt sätt.”

Bakom oförmågan att sätta gränser, för vuxna personer finns det ofta en negativ självbild. Detta behöver man också adressera så att man blir trygg i sig själv.

Allt det jag skriver om ligger innan för ramen vad jag kan hjälpa till med på min hypnosmottagning. Behöver du frigöra panik och rädslor,

Problematiken jag skriver om, är bara en del av vad jag arbetar med. Om du har stress, smärta, rädslor såsom fobi eller panikångest. Om du sover dåligt, bär på ilska eller sorg eller har tappat kraft och behöver en boost för att komma igång, eller hitta din tro på dig själv, din inre styrka, trygghet och stärka din självkänsla, är du välkommen till mig.

Ring eller maila om du har frågor eller synpunkter.  john@jagkraft.se  –  0706-772115 – Du kan även kontakta mig vi kontaktformuläret.

Kolla in denna länk om kontrollbehov och rädsla för misslyckande: http://www.jagkrafthypnos.com/2018/11/24/kontrollbehov-oro-for-misslyckande-vs-karlek-och-tillit/

Tack för att du läste! 🙂

John

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.