Vad behöver ditt “inre sårade barn”? – Kärlek, förståelse eller upprättelse?

Om du upplever dig arg och explosiv – Irriterad för små saker – Stressad och fräser ifrån – Sårbar och skör – Missförstådd och osedd. Då kan det vara ditt inre sårade barn som “bråkar”…

Ur detta växer andra känslor fram, såsom dåligt samvete, ångest, en allmänt dålig känsla och stämning där efter. I förlängningen kan det leda till uppgivenhet, nedstämdhet, utmattning och annat.

Som vuxen har man lärt sig självkontroll. Men trots det, när det bortglömda sårade barnets smärta triggas och rädslan inom oss tar över, då aktiveras den “reaktiva vulkanen”, de rationella tankarna och förnuftet stängs ner. Man blir en vibrerande, rykande “känsloklump” som måste frigöra känslorna direkt, det kallas att vara reaktiv, man exploderar. En del håller det inom sig , och försöker trycka tillbaka känslan, men följden blir ofta någon form av passiv aggressivitet och en ofrihetskänsla. Sen sipprar det ändå ut som elaka, vassa och nedlåtande kommentarer, irritation eller annat.

Om du har det på det här viset, slå då inte för hårt på dig själv och vet att det går att arbeta bort. Hjärnan är flexibel och kan lätt lära om 🙂

Det inre “sårade barnet” är gamla smärtsamma präglingar och erfarenheter från uppväxten, upplevelser och intryck som formade psyket. Vi lärde oss hur vi skulle se på, tänka om och känna för oss själva. Det “sårade barnet” är en samling tidigt negativt upplevda erfarenheter där “barnet” på olika sätt lärde sig att det inte duger eller räcker till – erfarenheter vi gick igenom som gav stor smärta och vid tidig ålder skapade “falska sanningar” i det undermedvetna (trossystemet). Sen när vi blev vuxna kom detta att definierar vem vi är och styra våra handlingar.

Till exempel, när vi väljer att avstå från något för att vi är rädda att tappa kontrollen (“ansiktet”), eller för att något farligt kan hända. När vi blir reaktiva och får ilskna utbrott istället för att välja kloka och konstruktiva samtal – när vi väljer att vara offer istället för att tro på oss själva och stå upp för vår sak – när vi istället för att säga NEJ och sätta gränser känner oss orättvist behandlade, otillräckliga eller odugliga och blir tysta. Då är det sårade barnet som talar till oss.

Eller när vi av gammal vana behöver “ta hand om” och vara duktiga, ta ansvar, prestera och vara perfekta inför andra. Trots att vi inte orkar eller vill, då är det “barnet” som lärt sig att när det gör som det blir tillsagt, är duktig, bra och presterar då får det kärlek. Det blir vårt “undermedvetna manuskript” (Präglingar) och det undermedvetna följer det slaviskt – “Följer jag manuskriptet då får jag kärlek, då får jag tillhörighet och existensberättigande.” Det undermedvetna “vet” vad/hur det måste göra för att komma överens med människor och överleva, vad som är möjligt och inte möjligt.

När vi som vuxen upplever känslomässigt hur vi  reagerar med det sårade barnet då förstår vi det i efterhand och tänker; “Nästa gång då ska ja reagera och uttrycka mig på ett vuxet och moget sätt och ta ansvar för mitt beteende.” Men nej nej! Lika säkert som amen i kyrkan kommer vi att göra samma misstag nästa gång igen. Manuskriptet är redan skrivet och våra karaktärsdrag är utmejslade, den roll vi spelar i livet är redan inprogrammerad och dina känslor kommer att  se till att det efterlevs. Det undermedvetna är mycket kraftfullt och reagera med full kraft om det upplever en situationen som farlig eller som ett hot. Det kommer helt enkelt över oss som en ostoppbar flodvåg.

Det är en tung “ryggsäck” att bära på då det ofta skapar just stress, rädslor och ångest som kan leda till nedstämdhet och en utmattad kropp. Men ingen oro! Är du medveten kan du ändra på det.

Alla bär vi med oss “sårade barn” mer eller mindre. De behöver bli “sedda” och få upprättelse, kärlek och förståelse. Då menar jag inte att vi ska skuldbelägga vuxenvärlden, utan bara ta ansvar och erkänner “barnets” sår så vi kan ge uppmärksamhet, läkande och kärlek till det. På det viset kan vi fria oss från gamla inre konflikter och smärtor. Sedan kan vi läka, växa och ett självförverkligande kan ske.

Behöver du hjälp?  –  Hypnos är väldigt bra till detta. Jag har träffat många personer med just denna problematik och jag vet att jag kan göra en positiv skillnad för dig.

Har du frågor får du gärna höra av dig till mig via mail eller telefon. 0706-772115  – john@jagkraft.se

Tack för att du läste! 🙂

cropped-cropped-john-svart-trc3a4d2.jpg

“Lycka är att återskapa sig själv”
John

2 thoughts on “Vad behöver ditt “inre sårade barn”? – Kärlek, förståelse eller upprättelse?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.