Från tanke till känsla till beteende – Vet du vad som styr ditt humör?

Detta resonemang utgår ifrån att allt vi kan, känner och upplever har vi lärt oss. Vi är summan av våra erfarenheter brukar man säga. Alla känslor och beteenden är inlärda. Vi identifierar något och associerar till det vi redan känner till. Allt sker förstås blixtsnabbt och undermedvetet… Det enda vi upplever är känslan vi får och beteendet som följer. Antingen är det en neutral, bra eller en dålig känsla beroende på vilken erfarenhet vi associerar till.

Våra egna tankar skapar våra känslor. Människor funderar aldrig på hur känslor kommer till eller varifrån de kommer. Vi försöker hantera dem, men ser inte att de kommer från våra egna tankar. Vi lägger skulden utanför oss, på någon eller något.  Till exempel, Ilska! Många människor försöker förstå och hantera sin frustration och ilska. Lek med tanken att en pappa är påväg till arbetet, men måste hinna lämna sina barn på skolan. När han kommer ut har han punktering på bilen. Han blir arg, skriker ut sin ilska. sparkar tån rakt i fälgen AAJ! Förbannar världen och punkteringen som har förstört hans dag.

Han säger att punkteringen har förstört hans dag och gjort honom arg. Kan punktering verkligen göra någon arg? Nej! Ilskan kommer från att man blir översköljd av adrenalin pågrund av en stressreaktion och du gör vad du brukar göra när du blir arg. Ilskan är kopplad till rädsla. Man brukar säga att ilska är en sekundär känsla och under ligger den primära smärtan/konflikten. Till exempel, det kan finnas en intränad automatisk tanke som säger så här när han får punktering;  “Nu kommer jag försent till jobbet och hinner inte med allt jag måste göra och vad ska då chefen tycka och säga och mina kolegor, faaan vad oansvarigt av mig, tusan att jag inte klarar av nått! (jag är värdelös).” Det kan vara orsaken till hans vrede?

En trolig förklaring:  Som barn fick han skäll för att han ofta kom sent, var långsam och aldrig gjorde klart vad han påbörjat eller tog det ansvar han förväntades ta. För föräldrarna fick han inte vara känslig eller gråta, det var inte accepterat. Han skämdes till slut över sig själv och sina tårar. Som barn var det smärtsamt att alltid få skäll och känna sig oduglig. Barnets undermedvetna byggde då ett försvar (ilska). Försvaret ska varna honom – om han som vuxen riskerar att hamna i en liknande situation, där ledsenhet och skam kan komma fram.

Som uppfinningsrik överlevare skapade han en strategi för att inte hamna i underläge igen och för att slippa känna detta. Han blev duktig på att hålla tider, att planera, presterar bra och tar ansvar, han har kontroll och styr sin tillvaro med mental kraft – full koll! Allt ska vara tipp topp, tränger bort känslorna, gråter aldrig. Det finns stress i hans liv och han har höga förväntningar på sig själv. Han har alltid det “kritiska ögat” hängande över sig. Han presterar bra, är noggrann och anpassar sig lätt. Allt detta för att slippa möte ledsenhet och skam. Men så händer det ändå! Punka och han blir sen till jobbet -chefen, kolegorna och alla krav och förväntningar, vad ska alla säga?

Det som händer är att ilskan (försvaret) tar över. Istället för att riskera ledsenhet och skam lägger han med ilsken kraft skulden utanför sig, ja just det! På däcket. En undermedveten undanmanöver för att slippa möta den riktiga smärtan (sårbarheten, rädslan att upplevas otillräcklig att inte duga, när han kommer för sent till jobbet).

I grunden ligger ofta skam.

En regel säger: Sinnet kan inte fokusera på två motsatta idéer, en ledsen och en glad på samma gång. Du kan alltså inte vara ledsen och glad samtidigt. Tankar är skapande, kan du välja? Eller åker du med dina känslor som en vindflöjel? Så här behöver det inte vara.

Jag kan hjälpa dig att börja ändra på detta förhållande. Hypnos är väldigt effektivt till att skapa nya perspektiv och att ändra gamla präglingar som inte är gynnsamma längre.

Här är en länk till ett “verktyg” som du kanske har användning av. Det kan hjälpa dig att bryta dina gamla tankemönster: http://www.jagkrafthypnos.com/2014/12/05/vill-du-andra-dina-negativa-tankar-_-prova-det-har/

Vill du veta mer om hur jag kan hjälpa dig, kontakta mig då på:  john@jagkraft.se   –  0706-772115

Tack för att du läst! 🙂

John

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.