STRESS! – På min hypnosmottagning stöter jag bl.a. på…

Talarångest (jobbigt att tala inför folk/presentation) – Flygskräck (rädd för att krascha/instängd) – Social fobi (rädsla för folkmassor) – Kräkfobi (rädd för att kräkas, bli sjuk) – Låg självkänsla (tron/känslan för personligt värde) – Lågt självförtroende (tron på sin förmåga att prestera) – Oro, ångest och panikångest (kopplat till trauman, erfarenheter från uppväxten) – En gemensam nämnare för dessa symtom är STRESS…

Allt det jag beskriver ovan är bara symtom på en inre obalans. Med detta kommer ofta nedstämdhet och känsla av utmattning. Stress påverkar våra tankar, känslor och våran fysiska kropp sen slutligen vårt beteende. Vi börjar handla mer instinktivt, impulsivt och vi “genar” för att slippa möta våra “rädslor.”

Just talarångest är en stor rädsla som många kan identifiera sig med. Att prata inför folk innebär att man exponerar sig inför andra. Inför en presentation eller tal kan rädslan komma flera veckor innan presentationen ska hållas. Om man redan av olika skäl har en dålig självkänsla kommer antagligen fantasin att skapa skrämmande scenarion i huvudet, där människor ser bistra ut eller att man själv blir blir stum. Kanske tänker man; tänk om jag darra och skakar på rösten eller rodnar -jag kommer att göra bort mig.

Kanske fantiserar man om att personer lämnar lokalen, vissa gör kritiska miner, andra klagar eller att man tappar bort sig i texten. På grund av en låg självkänsla gör det undermedvetna allt för att stoppa dig från att “förlöjliga” dig själv eller utsätta dig för risken att inte bli accepterad. Men kom i håg att allt är bara en falsk föreställning vi lärt om oss själva och det går att arbeta bort.

Ofta undviker vi det som är skrämmande (undvikandebeteende). Precis som när vi utsätter oss mer för saker vi tycker om kan, blir vi tryggare. Med undvikandebeteendet skapar vi större rädsla till det vi upplever farligt, eftersom vi inte utsätter oss för det och över tid blir ännu mer otrygga och rädda.

Omedvetet och över tid börjar vi gradvis omstrukturera våra liv och orienterar oss runt våra rädslor. Vi blir då begränsade och isolerar oss mer. Vi skyndar oss och får ont i kroppen – Vi mår dåligt och “springer ifrån” ännu mer. Nya behov/strategier uppstår då vi behöver hantera stressen och dess symtom. Vi dricker och röker mer – Äter ohälsosamt och tränar mindre – Vi presterar, är duktiga och gör allting perfekt. Som följd sover vi sämre, blir irriterade, har mycket tankar och känner otillräcklighet. Trots detta försöker vi ännu mer. Det resulterar i ännu mer stress och ångest. En ond cirkel alltså.

Våra stressrelaterade beteenden leder enligt forskningen till hjärt-kärlsjukdomar och för tidig död. Det kallas för metabolt symdrom och är ett samlingsnamn för alla stressrelaterade sjukdomar. Här är rökningen den största enskilda orsaken. Detta förhållande kommer att fortsätta öka enligt forskningen och är ett av världens största hälsoproblem.

Men hypnosterapi kan vi nå in till djupet och frigöra dessa rädslor. Kontakta mig så berättar jag mer.

Ring eller maila om du har frågor som du vill ha svar på, innan du tar ett beslut. 0706-772115  –  john@jagkraft.se  Eller skriv till mig i kontaktformuläret.

Tack för att du läste! 🙂

John

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.