Några enkla svar på vanliga frågor om hypnos

1. Vad är hypnos? Ett tillstånd mellan vakenhet och sömn (Alfastadiet 8-13Hz) Alla går vi i och ur det när vi somnar eller vaknar upp. I övrigt är hypnos endast ett effektivt “verktyg” för att kunna utföra terapi. Suggestioner tas emot mer effektivt när vi är i detta avslappnade tillstånd. I hypnos har du hög medvetenhet och närvaro, det är lätt att fokusera och man tar emot suggestionerna mer okritiskt och lätt...

2. Kan du bli “programmerad” mot din vilja? Nej, eftersom repetition och medgivande krävs för att suggestionen ska slå rot. Du som klient kan alltid slå upp ögonen och gå därifrån.

3. Sover en hypnotiserad person? Nej, personen är medveten och närvarande men djupt fysiskt och mentalt avslappnad. Hypnos är inte sömn. Hypnos är det sista medvetna stadiet före sömn.

4. Är hypnos magi? Nej. Hypnotisören använder sina kunskaper för att skapa kontakt med klientens inneboende kraft (det undermedvetna). Alltså ingen magi eller trolldom.

5. Hur känns det att bli hypnotiserad? Personen känner sig fysiskt och mentalt avslappnad. Man känner sig lugn och fri, lätt eller tung. Det kan upplevas roligt och spännande. Efter en session kan det först kännas lite dåsigt, men för det mesta är personen pigg och alert.

6. Varför tycks vissa människor tvivla på hypnos? Det finns många falska föreställningar om hypnos. Bland annat har estradhypnosen skapat tvivel och misstänksamhet.

7. Kommer en hypnotiserad person att avslöja sina hemligheter? Nej, i ett hypnotiskt tillstånd är personen mycket kreativ och tänker klart. Personen är alltså med på “resan.” Personen kommer inte att avslöja några hemligheter mot sin vilja.

8. Kan en person bli hypnotiserad mot sin vilja? Nej, man behöver personens tillstånd. Och med det får man också personens vilja och motivation med sig, vilket gör det hela enklare.

9. Kan en person fastna i hypnos på obestämd tid? Nej. Ibland kan personen känna sig omotiverad att komma ur hypnosen för att det känns skönt och befriande i detta stadium, men då hjälper hypnotisören till. Man kan absolut inte fastna i hypnos, antingen somnar man en stund och vaknar sen upp eller så kommer man tillbaka till fullt medvetande efter en stund. Kom i håg! Detta är ett vanligt tillstånd vi går in och ur flera gånger på dagligen utan att vi tänker på det.

10. Om jag kan höra hypnotisören, då är jag inte hypnotiserad, eller hur? Som sagt, hypnos är ett avslappnat tillstånd. Du kan höra och uppleva vad som pågår runt dig. Men du är mer benägen att släppa kontrollen och lägga bort “försvaren” för att bli så djupt avslappnad att vi får kontakt med det undermedvetna. Du är medveten under hela sessionen, som i ett dagdrömmartillstånd.

11. Kan alla bli hypnotiserade? Ja, men för vissa är det väldigt enkelt och naturligt att komma dit, medan andra behöver mer tid.

12. Kan en person bli hypnotiserad mot sin vilja eller göra något mot sin vilja? Absolut inte!

13. Hur länge håller en hypnotisk suggestion? Den ska slå rot i det undermedvetna permanent. Till exempel om man vill sluta röka eller sluta äta socker. Men det krävs vilja, repetition och medvetet aktivt arbete från personen för att det ska slå rot. Det undermedvetna accepterar suggestionerna lättare om personen har en stark vilja till förändring.

14. Kan man hypnotisera sig själv? Ja, det är enkelt att lära sig och med lite träning blir man duktig på det. Du kan alltså hjälpa dig själv att öka koncentrationsförmågan, stärka självförtroendet och mycket annat.

Hypnos är avslappnade och skönt och det farligaste som kan hända är att inget händer 😉 John                                                     

www.jagkraft.se  –  0706 772115  – john@jagkraft.se

   

One thought on “Några enkla svar på vanliga frågor om hypnos

  1. Pingback: HYPNOS – Reducera smärta, vrede, ångest eller panik – Gå ner i vikt – Sluta röka… | Jagkraft AB – Hypnos – Djupgående terapi

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.