“Min uppfattning om verkligheten är inte lika med verkligheten.”

Precis som en modern ugn är det undermedvetna programmerat. Idag finns ugnar med inbyggd kokbok, med recept som gör precis så som de är programmerade att göra. Så fungerar även vårt undermedvetna, det gör vad det är programmerat att göra…

Till exempel: Om du trycker på programmet slottsstek, men stoppar in en korvring i ugnen – räkna inte med att ugnen kommer att larma och vidta åtgärder, eller att en text kommer fram på displayern som säger, “Varning! Korvring i ugnen, avbryt.”  Nej, den kommer att tillaga korven som om den vore en slottsstek och resultatet lär ju inte bli allt för upphetsande. Eller att du stoppar in en telefon, då kommer den att baka den i 200 grader som om den var ett bröd, utan att få dåligt samvete. Den gör precis vad den ska och är programmerad till. Det undermedvetna gör likadant. Det undermedvetna ger alltså kraft till den information som kommer in, oavsett om den är destruktiv eller konstruktiv.

Om jag som barn ständigt blir kritiserad av mina föräldrar för hur jag klär mig, då kommer min “undermedvetna ugn” att aktivera mitt kritiska program (det tar inte hänsyn till om kläderna är fina eller inte). Varje gång jag sen som vuxen ska klä mig för att gå bort, dömer jag mig själv och kritiserar mitt klädval. Jag blir aldrig nöjd. Sen kommer jag att vilja veta om det är okej eller inte, så jag speglar mig och hoppas på bekräftelse. Det är förstås väldigt jobbigt att ständigt tänka på detta. Men programmet gör precis så som det är programmerat att göra.

Barn mellan noll och upp till 7-8 år är väldigt avslappnade i sina kroppar och de befinner sig alltid i drömstadiet eller djupare, i sin egen inre värld (känslohjärnan). Detta tillstånd gör att barn är mycket påverkningsbara, där intryck, upplevelser och erfarenheter lätt blir sanningar i det undermedvetna. Det är under denna tid det emotionella fundamentet skapas, varifrån vi sen som vuxna opererar känslomässigt. Detta blir präglingar och programmeringar (sanningar som slagit rot i det undermedvetna), som blir vårt trossystem och följer oss upp i vuxen ålder, ja faktiskt ända in i vår ålderdom om vi inte gör något åt dem.

BRIS beskriver det så bra;

ETT BARN

“Ett barn som kritiseras lär sig att döma.  –  Ett barn som får stryk lär sig att slåss.  –  Ett barn som hånas lär sig blyghet.  –  Ett barn som utsätts för ironi får dåligt samvete.  – Ett barn som får uppmuntran lär sig förtroende.  –  Ett barn som möts med tolerans lär sig tålamod.  –  Ett barn som får beröm lär sig uppskatta.  –  Ett barn som får uppleva rent spel lär sig rättvisa.  –  Ett barn som känner vänskap lär sig vänlighet.  –  Ett barn som får uppleva trygghet lär sig tilltro.  –  Ett barn som blir omtyckt och kramat lär sig känna kärlek i världen.”

Slutligen ett citat från Kay Pollak, som beskriver det så här;

“Min uppfattning om verkligheten är inte lika med verkligheten.”

Alla har vi med oss negativa erfarenheter från vår uppväxt. För det mesta är det oavsiktliga präglingar som fått fäste i vårt undermedvetna. Vill du förändra fokus, beteenden, känslor eller attityder som är ogynnsamma? Då är du välkommen till mig på min hypnosmottagning.

Ring eller maila om du har frågor och funderingar. 0706-772115 – john@jagkraft.se

Tack för att du läst! 🙂

John

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.