Hypnostillståndet är vanligt – Ett tillstånd vi går i och ur varje dag

För dig som är nyfiken på hypnos och vill prova denna möjlighet: Hypnos är endast ett verktyg och hjälper klienten ner i djup mental och fysisk avslappning, för att där kunna utföra terapi. Det är en snabb väg till positiv förändring och alla som vill kan bli hypnotiserade. Jag förklara och beskriva vad hypnos egentligen är. 

Så här vet du att du erfarit en egen personlig upplevelse av hypnos, det som vi kallar för vardagshypnos. Till exempel händer det när man gör något monotont och vanligt som blivit automatiserat. Tex.  vid bilkörning, promenader, när man dammsuger eller när man fokuserar på något. Detta är ett tillstånd i det omedvetna.

Tecken på vardagshypnos kan vara att:

  • Man zonar ut och går in i sin inre värld
  • Man tappar tid och rum
  • Blicken fastnar (tom glor)
  • Man uppfattar inte vad som pågår runt omkring en
  • En person i detta tillstånd verkar okontaktbar, bortom sig själv
  • Man skvätter till om någon “väcker” en ur detta tillstånd
  • Man kan ha förflyttat sig en sträck eller till och med utfört en uppgift utan att man medvetet ha känt sig närvarande

Detta tillstånd (vardagshypnos), kan vi som arbetar med hypnos fördjupa och förlänga, på det viset får vi kontakt med det omedvetna. Där kan vi hjälpa klienten att uppnå ett önskat mål. I det tillstånd är det lättare att släppa gamla präglingar och program, Där är vi mycket mottagliga och förändringsbenägna.

EEG (Elektroencefalografi) kan man registrera hjärnbarkens aktivitet med hjälp av elektroder (sugproppar på huvudet).  Med detta instrument kan man se hur hjärnaktiviteten (hjärnvågor) minskar efterhand som man slappnar av, precis som i hypnos. Genom forskning vet man att under det vanligaste vardagliga medvetna vakentillståndet, sänder hjärnan ut elektriska vågor med hög frekvens, som kallas betavågor 12-30Hz.

Högpresterande människor som befinner sig i stress, under press eller spända situationer har en förhöjd hjärnfrekvens som överstiger 30Hz, de vågorna kallas gammavågor (ofta effektiva, snabbtänkta men oroliga och stressade personer som är prestationsinriktade).

Alfastadiet (lätt hypnos) Är ett behagligt tillstånd mellan vakenhet och sömn. Klienten är medveten, men djupt avslappnad, dåsig och lugn. Ingen vet exakt när man träder in i detta hypnotiska tillstånd, det bara sker efterhand som man slappnar av. Med klientens tilllåtelse och önskan sker detta genom hypnosterapeutens vägledning, det kallas induktion. Klienten blir avslappnad mentalt och fysiskt. Trots denna djupa avslappning kommer klienten att uppleva sig närvarande (medveten) och kan höra och förstå vad som pågår. Med andra ord – hypnos är ett sätt att med avslappnade suggestioner och guidning sänka hjärnaktiviteten till alfa eller thetastadiet, så att man blir mer mottaglig för konstruktiva och positiva suggestioner i det undermedvetna. I detta tillstånd är det även lätt att utföra åldersregression för att frigöra trauman och andra negativa erfarenheter från det förflutna. Alltså utföra hypnosterapi.

Ett exempel, om jag är rädd för att flyga, hjälper det föga att jag säger till mig själv med tankens kraft: “Jag vet att flyga är det säkraste sättet att transportera sig på, därför behöver jag inte vara rädd längre – jag kan flyga, jag är inte rädd,” den suggestionen stannar i tanken och får ingen långvarig effekt, rädslan finns alltså kvar. Denna rädsla för att flyga kommer djupt inifrån en undermedveten plats. Rädslan som upplevs behöver inte ha sitt ursprung i en negativ upplevelse av flygplan, utan kan ha sin grund i helt andra negativa erfarenheter. Rädslan har som syfte att varna för fara och därför slår överlevnadsinstinkt på och man kan känna rädsla, ångest eller/och panik (fly- eller fäkta responsen).

Som du ser och förstår när du läser detta så är “hypnos” ett förändrat medvetandetillstånd som vi alla går igenom och träder in i flera gånger på ett dygn, när vi dagdrömmer, innan vi går in i sömn, när vi vaknar upp på morgonen eller när vi stänger av en stund och vilar. Vi hypnosterapeuter använder alltså ett naturligt tillstånd för att göra positiva förändringar hos klienten. Det påstås att i thetastadiet 4-7Hz är vi 200 gånger mer mottagliga för positiva suggestioner än i “vaket” tillstånd. Detta ger oändliga möjligheter att hjälpa till och skapa mer trygghet, lugn, avslappning, säkerhet och självkontroll. Att stärka självkänsla och självförtroende i människors liv. Att frigöra ångest, oro, rädslor som fobier eller annat, men även att förbättra sömn, reducera stress och frigöra smärta.

Gamma: >30 Hz (snabba mentala processer).

Beta: 12-30 Hz (normal medveten uppmärksamhet).

Alfa: 7-12 Hz (lugnt, avslappnat, dagdrömmeri, ett dåsigt tillstånd, lätt hypnos).

Theta: 4-7 Hz (drömsömn, djup hypnos/meditativt tillstånd, REM (rapid eye movment).

Delta: 0,2-4 Hz = djup drömlös sömn, NREM (non rapid eye movment).

Hypnos är helt ofarlig. Det farligaste som kan hända är att inget händer ;).

Vill du få kontakt med mig, ställa frågor eller prata lite. Ring eller maila: 0706-772115  –  john@jagkraft.se

Tack för att du läst! 🙂

John

2 thoughts on “Hypnostillståndet är vanligt – Ett tillstånd vi går i och ur varje dag

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.