Självkänsla och självförtroende är så viktigt! – Begränsas du av dina tankar eller känslor?

En byggingenjör sa till mig;Det spelar ingen roll hur duktig snickare du är, om du inte har självförtroende och vågar göra fel, du kommer aldrig att påbörja ett byggprojekt. Rädslan för att såga fel, konstruera fel och sen bli kritiserad och dömd är större.” I det undermedvetna finns våra positiva och negativa präglingar och program. De bor i samma “rum” inom oss. Det är vårt trossystem…

Trossystemets präglingar och program från uppväxten upplevs ofta starkare än den vuxna rationella och logiska tanken. Kanske är det så att vi ger upp för lätt och tillåter känslan ta över. Följden blir att när hjärnan och det undermedvetna är i konflikt med varanndra tenderar det undermedvetna (trossystemet) att segra, helt enkelt för att det är starkare.

Vi kan likna det undermedvetna vid en middagsbuffé, som har nyttiga och onyttiga maträtter. Vi tar av det vi känner till på buffén, oavsett om det är nyttigt eller onyttigt, buffén har ingen åsikt om detta. Så fungerar det undermedvetna också, det har ingen åsikt om det vi tänker, det bara förverkligar och ger kraft till det vi tänker, oavsett om det vi tänker är positivt eller negativt. Jag menar så här; Middagsbuffén säger ju inte till matgästen, “Låt bli det där, det är onyttigt” precis som det undrmedvetna, det säger inte till dig, “Sluta tänk destruktiva och dåliga tankar om dig själv.” 

Här kommer några exempel på hur emotsägelsefullt och begränsande det kan bli när det är konflikt mellan hjärnan och det undermedvetna (trossystemet).

Exempel 1.  Jag tycker som vuxen att det är roligt att snickra och jag vet att jag är bra på det, men vågar inte göra fel.  När jag var liten blev jag kritiserad och fick skäll om jag gjorde fel. Höga förväntningar, kritiska kommentarer, dömmanden och utebliven bekräftelse gjorde mig rädd och osäker. Jag nådde inte upp till förväntningarna och jag kände mig oduglig och otillräcklig. Så kontentan blir: Jag vill och jag kan, men jag vågar inte.

Exempel 2. Jag tycker om att arbeta i grupp och vara med i utvecklingsprojekt. Jag vet att jag har bra och konstruktiva idéer men jag vågar inte uttrycka dem. När jag var liten gjorde man sig lustig över mina förslag och idéer. De blev alltid nedröstad, hånad och förminskad av föräldrarna eller äldre “klokare” personer. Känslan säger, jag är inte smart nog. Kontentan blir: Jag vill prata och förmedla mina idéer, men vågar inte uttrycka dem.

Exempel 3. Jag vill prata inför folk. Jag vet att jag har intressanta saker att berätta. När jag växte upp var mitt utseende och beteende alltid i fokus – hur jag kammat mig, klätt mig, hur jag betedde mig och såg ut. Idealen var höga och det kändes som jag aldrig dög i föräldrarnas ögon. Jag kände mig ful och fel och jämfördes alltid med andra. Så kontentan blir: Jag vill prata inför folk, jag vet att jag har viktiga saker att säga, men alla kommer att se hur ful och fel jag är så jag låter bli.

När jag säger att det negativa och positiva bor i samma “rum,” menar jag att det är samma kraft inom oss som ger näring till det negativa som det positiva. Det undermedvetna gör ingen skillnad på konstruktiv eller destruktiv information som kommer från hjärnan eller via sinnena. Det undermedvetna tänker inte, har ingen humor, samvete och har ingen strategi eller plan. Det är bara ett vetande eller en kod, en prägling med graverad kunskap i sig. Om du föder tanken till det som är negativt då växer det, eller om du ger näring till det som är positivt, då växer det. Ett första steg till en positiv förändring är att göra sig uppmärksam på sina tankar. Du kan förändra dina tankar!

Vad förstärker du inom dig med dina tankar, det ljusa eller det mörka?

Om du vill arbeta med din personliga utveckling är du välkommen till mig. Att stärka självkänsla och själförtroende skapar lugn, trygghet, säkerhet och självkontroll. Mer frihet helt enkelt!

Hör av dig till mig om du har frågor och funderingar. 0706-772115  –  john@jagkraft.se

Tack för att du läst! 🙂

John

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.