Testa självkänslan! – Enkla övningar och strategier för att reducera stress…

Grundläggande självkänsla. En grundförutsättning för att våga ta för sig i livet, tala sin sanning, vara ärlig och sätta rimliga gränser för sig själv, är en god grundläggande självkänsla. Nedan hittar du ett frågeformulär från Karolinska institutet, som använts inom psykologin i över 40 år. Genom testet kan man konstatera hur väl man tycker att man duger som människa. Varje fråga besvaras ärligt på en enkel skala 1-10…

1. Jag är missnöjd med mig själv.
2. Jag känner mig inte lika värdefull som alla andra. 
3. Jag har en negativ inställning till mig själv.
4. Jag kan inte tänka lika bra som alla andra.
5. Jag känner att jag inte har bra egenskaper. 
6. Jag skulle vilja ha mer respekt för mig själv.
7. På det hela taget tror jag att jag är misslyckad. 
8. Ibland känner jag att jag är helt värdelös.
9. Ibland känner jag mig helt oduglig.
10. Jag känner att jag inte mycket att vara stolt över.

Du kan få från 0-100 poäng.

Det finns förstås många som mår bra och hamnar närmare nollan. Därefter finns hela gråskalan av varierad självkänsla upp till max poäng (100p). Är man en person som svarar max på alla dessa tio frågor, är man en person som aktivt ifrågasätter sitt eget värde och sin rätt att finnas på jorden. Majoriteten sysselsätter sig inte med denna fråga. Men det finns en grupp människor som kontinuerligt har känslan att de inte duger som de är. Upplevelsen av att inte duga är svår att tolerera och därför brukar vi kompensera genom att relatera till människor. RelationerJag hjälper andra, jag är viktig för andra – då får jag finnas”.  PrestationerJag är duktig, jag gör massor av saker – då får jag finnas”. Ställa höga krav på sig själv. Perfektionism ”Sträva efter det perfekta, dämpar ångesten att inte duga”.

Ett högt egenvärde ger en stark självkänsla. Om vi ser oss själva som normala, goda, medkännande, värdefulla, dugliga människor och möter världen med en god självkänsla och ett högt egenvärde, då blir det enklare att sätta gränser, säga nej, samt stå upp för våra tankar, känslor och åsikter.

“Andra människors negativa reaktioner, beteenden eller attityder säger ingenting om ditt personliga värde, det säger bara något om den andra personen.” Tänk på det 😉

 Reducera stress – 11 st. Direkta strategier och övningar

 1. Uttryck dina känslor istället för att ”buteljera” dem inom dig. Prata om din stress med en vän. Få utlopp för din stress genom att skriva ned hur du känner.
 2. Var villig att kompromissa.
 3. Var bestämd, sätt gränser.
 4. Hantera din tid bättre, planera.
 5. Säg nej oftare och delegera bördan om du kan.
 6. Acceptera det du inte kan ändra.
 7. Lär dig att inte säga ja till sådant du inte kan eller vill göra.
 8. Öva på att tänka ”rätt” tankar såsom: Vad är det värsta som kan hända om jag inte hinner göra detta i tid? Oftast är svaret: inte mycket.
 9. En medveten och aktiv mikropaus: Släpp ner axlar, djupandas 5 ggr. och visualisera lugn, styrka och trygghet. Gör det sakta, lugnt och så verkligt du kan i ditt inre.
 10. Progressiv avslappning: Spänn en kroppsdel (fötter, vader, lår osv.) på en djup inandning, fortsätt spänn och håll andan 5 sekunder. Andas ut sakta och slappna av, under utandningen tänker du ordet luuuugn. Ligg kvar. Visualisera och tänk på något trivsamt, gör bilderna och känslorna i ditt inre så verkliga du kan. Repetition ger färdighet.
 11. Är du reaktiv och svarar innan du tänkt till? Nästa gång du hamnar i den situationen: stanna upp, ta ett djupt andetag och räkna till fem innan du svarar. Då hinner känslan landa i tanken (kognitiv medvetenhet) och din reaktion blir annorlunda.

Genom hypnos /NLP och coaching kan du effektivt få hjälp att stärka din självkänsla, ditt självförtroende och reducera stress. Hör av dig om du har frågor och funderingar. 0706-772115  –  john@jagkraft.se

Tack för att du läste! 🙂

John

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.