Begränsas du av dina tankar – Störs du av dina inre bilder.

Det sägs enligt expertis att tanken alltid kommer först, före handling och känsla. Det finns en viss tågordning så att säga. Något vi tar  in (stimulus) och behandlar perceptivt (tolkar via våra sinnen), blir först en tanke, även om vi inte hinner uppfatta den. Tanken koverters blixtsnabbt till en bild, bilden skickas till vårt “erfarenhetsarkiv” (det undermedvetna)… Har vi då en dålig präglad association till vad vi upplever för stunden, blir känslan negativ och har vi en bra präglad association, blir känslan positiv…

Känslan är instinktiv och en helt automatisk reaktion, som får personen att reagera negativt eller positivt. Känslan skapar och motiverar ett beteende och slutprodukten blir ett negativt eller positivt resultat/respons. Resultatet avspeglar sig i mötet med den övriga världen som rädslor och begränsningar (negativt resultat) eller glädje och kärlek (positivt resultat).

Alltså: Det börjar med ett Stimulus sen en  –  Tanke  –  Inre bild  –  Känsla –  Beteende  –  Resultat/respons

Stimulus är vad det är, så att säga. Vi kan inte alltid ändra på det. Till exempel, om jag är rädd för fåglar, så kan jag inte skjuta alla fåglar för att må bra. Däremot kan jag ändra mina tankar om fåglar och omskapa den begränsande bilden som tanken genererar.

Det effektivaste sättet att bli fri från sina begränsande tankar, känslor och beteenden är att ändra tanken och ta bort eller ändra den inre visuella bilden/bilderna. Med olika kognitiva tekniker kan man ändra tanken och omskapa de bilder som skickas till det undermedvetna arkivet och på det viset få en annan upplevelse.

Mycket av det jag beskriver sker så snabbt, att vi inte alltid är medveten om det. Vi kanske går runt och undrar varför vi inte mår bra och inte upptäcker att tanken är negativ, för vi är så upptagna i våra vardagssysslor och det ständiga “bruset” av automatiska tankar är på. Ett bra sätt att göra sig medveten om tankarna man har – kan vara att lägga sig ner och sluta ögonen, sen ta några djupa andetag och lyssna inåt.

Hypnos, coaching och andra tekniker jag använder är väldigt effektiva, till att gör förändringar, som göra att dessa tankar och bilder upphör. Personen kan sen bli mer medveten om vad som orsakar negativitet och istället skapa mer positivitet i känsla och handling. Då blir också slutresultatet bra (mötet med “världen”.)

Vill du ha min hjälp är du välkommen att höra av dig via mail eller telefon. Vill du prata en stund så kan du ringa mig.

0706-772115   –   john@jagkraft.se

Tack för att du läst! 🙂

John

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.