Krossa jantelagen med starka och övertygande “jagbudskap”

För mig är jantelagen en prägling i vårt trossystem från tidig uppväxt, där den slagit rot som sanning i oss. Det är de vuxnas rädslor som förts över på barnet. Barnet väljer inte jantelagen men styrs av den. När barnet blir vuxet upptäcker de sina begränsningar genom mötet med omvärlden och människor. Dessa “speglingar” med världen skrämmer det vuxna barnet för de stämmer inte med vad de lärt sig om sig själv och sina möjligheter…

Om jag inte duger framhäver jag mig inte. Om jag inte får skratta eller gråta blir jag uttryckslös. Om jag inte tror att jag är klok uttrycker jag mig inte. Om jag inte tror att jag är bra försöker jag inte osv. Jantelagen är förödande och därför behövs en motvikt. Konservativa och rädda människor kommer omedvetet att etablera jantelagen i sina barn. Orimliga krav, vidlyftiga förväntningar, kritiska omnämnaden och dömande ton sätter sina spår (jantelagen).

Till exempel: Du kan inte gå klädd så där, vad ska grannarna säga. Du låter ju inte klok när du säger så, är du helt vilsen i pannkakan. Är du helt från vettet, så där kan du inte göra. Flamsa inte så där, du borde veta bättre du är ju 5 år. uppför dig nu så jag inte behöver skämmas över dig. skratta inte så högt jag hör ju inte vad jag tänker. Ska du busa får du gå in på ditt rum och inte störa mig. Sluta gråta, du är väl ingen flicka heller. Ja ni förstår själva, listan kan bli lång. Allt detta är tydliga och starka budskap till barneta medvetna men också subtila del. Om negationerna repetativt återkommer blir det en sanning i barnets undermedvetna och barnet kommer troligen att identifiera sig med dem, genom att omedvetet associera tillbaka till dessa inlärda påståenden som vuxen.

Det troliga ursprunget till “anti jantelagen” är gåsalagen som kom från konstnären Hasse Andersson (avled 2003) från Skanör. Han var verkligen före sin tid och formulerade “gåsalagen,” som en motvikt till jantelagen. Jag själv möter “jante” i alla former i mitt arbete som hypnosterapeut och vill därför vara med i förändringsarbetet. Genom positiva “jagbudskap” kan vi med repetition och övertygelse stärka oss själva och krossa “jante”.

Anti jantelagen, gåsalagen med starka jagbudskap (min egen översättning).

“otvivelaktighetslagen” 

  1. Du skall otvivelaktigt säga: Jag är någon och duger precis som jag är.
  2. Du skall otvivelaktigt säga: Jag är god och uttrycker det genom mitt varande.
  3. Du skall otvivelaktigt säga: Jag är klok och kan ta bra beslut.
  4. Du skall otvivelaktigt säga: Jag är bra och accepterar min kompetens.
  5. Du skall otvivelaktigt säga: Jag är intelligent och begåvad.
  6. Du skall otvivelaktigt säga: Jag är kunnig och tillräckligt som jag är.
  7. Du skall otvivelaktigt säga: Jag är duglig i kropp, själ och tanke.
  8. Du skall otvivelaktigt säga: Jag är fri och uttrycksfull.
  9. Du skall otvivelaktigt säga: Jag är accepterad i alla sammanhang.
  10. Du skall otvivelaktigt säga: Jag är fantatisk och är ett föredömme för goda handlingar.

Ge dig själv denna “otvivelaktighetslag med starka jagbudskap,” varje dag tills det blir en sanning för dig. Lägg även till andra styrkor och egenskaper som du behöver stärka. Om du gör detta i spegeln så är det bra om du har ögonkontakt med dig själv och riktigt andas in budskapen i ditt inre. Tack för att du läste! 🙂 John

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.