Självkänsla och självförtroende – Livsviktiga ingredienser

Att stå stark, lugn, trygg, avslappnad, säker och centrerad i min egen kropp/kraft, är att ha inre självkontroll. För mig innebär det att tro på mig själv och mitt värde, min förmåga att prestera -att tro på och känna mitt personliga värde och förmågan att göra saker, oavsett vad som händer omkring mig. Om jag är den personen vågar jag släppa mina begränsningar och rädslor, genom att; Demontera mina “försvar,” förminska mitt ego, våga ha/göra fel, våga ha/göra rätt. Jag vågar argumentera, stå upp för mig och sätta gränser. Jag behöver inte gå i kamp, bevisa något eller känna mig dålig…

Ska jag sluta tro på mig själv bara för att jag möter någon som är bättre i trädgårdsarbete, historia, matte eller kemi eller någon har större bil och finare hus? Eller för att någon har lätt för att tala inför människor, ser bra ut och har mycket pengar? Nej, det ska jag förstås inte, mitt personliga värde förändras inte för det -jag är inte min bil, mitt hus eller mina pengar. inte heller min förmåga att prestera förändras. Jag är född värdefull, exakt så som det lilla barnet jag en gång var. Vi är alla unika sammansättningar av negativa och positiva erfarenheter. Som snöflingorna, ingen är den andra lik. En del fick mer negativa erfarenheter med sig än andra.

Självkänsla och självförtroende är helt olika saker men går ofta “hand i hand.” Om de är låga och negativa kan det vara väldigt begränsande på många sätt.

Bra eller dåligt självförtroende och självkänsla gör stor skillnad. Till exempel: Om jag är rädd och jag lever i tron om att jag inte är värdig, osäker på min förmåga att prestera, då vågar jag antagligen inte ta för mig av livet, eller ha för stora drömmar och visioner. Jag stannar kvar in min invanda komfortzon även om den är negativ för mig. Kanske har jag blivit osäker, blyg, inåtvänd, försiktig och anpassar mig till allmäna uppfattningen (jante) och står inte upp för min innersta önskan. Eller så kanske jag blir kaxig, utåtriktad, okänslig och kräver allas uppmärksamhet och gör vad som krävs för att få det jag vill. Andra yttringar när självkänslan är riktigt låg och jag är rädd för att andra ska se min litenhet, kan vara arrogans och högmod, där jag tycker att jag har rätt i det mesta och behandlar mina medmänniskor som mindre vetande, underutvecklade eller rent av som dumma och med hjälp av sarkasm, ironi, och hånfullhet kan jag kränka, förminska, kritisera och dömma andra och höja mig själv. Det kan också bli tvärtom, att jag blir rädd, stänger ute människor, möjligheter och isolerar mig.

Nu kanske du tänker; Om jag lever med insikten om att jag är värdefull och en bra människa, då blir jag lugn, säker, trygg, avslappnad, stark och centrerad i mig själv med självkontroll. Är detta en utopi? Ja kanske, att nå hela vägen till ett “nirvanatillstånd” där jag är helt bekymmerslös och fri är kanske svårt. Men det är inte det jag menar.

Jag menar; Vi behöver vara trygga och säkra i oss själva, så vi klarar av att möta orättvisor, negativa beteenden, separationer, sjukdommar, död, kritik och dömanden utan att hela världen rasar samman och att vi kan återhämta oss utan att bli inlagda, sjukskrivna och medicinerade. Eller fastna i och gå runt med en dålig känsla utan att vet hur vi ska ta oss ur den. Att vi vågar stå upp för oss själva och vad vi tror på, utan rädsla för följderna. Vi ska inte bli okänsliga och kallhamrade. Vi ska känna empati och förståelse och vi ska veta när vi är drabbade av negativitet, men inte definiera oss utifrån det, utan istället ha så mycket självkännedom och självtillit, att vi snabbt och enkelt kan hitta vårt centrum och ta oss ur situationen och den dåliga känslan (detta är vad jag menar med självkontroll). Låt inte yttre omständigheter diktera ditt liv, ta kommandot nu och visa att du är “herre i ditt eget hus.”

Att stärka självkänsla och självförtroendet är nog det viktigaste arbetet jag gör för mina kunder. Som hypnosterapeut möter jag alla varianter, människor som kommer med självinsikt och vill göra förändring, människor som kommer för de känner att de behöver något, människor som inte förstår vad de känner och andra med specifika mål. Om jag kondenserar ner problemen (generaliserar) till två orsaker, då är det uteslutande självkänslan och själförtroendet som är lågt och ibland nästintill obefintligt.

Därför vill jag förmedla att det går jätte bra att stärka och arbeta upp ett lågt självförtroende och en låg självkänsla. Det finns många tekniker i coaching, suggestionsterapi och hypnos. Tillsammans med ljudfil och personliga “verktyg,” med samtal, närvaro och förståelse kan vi tillsammans förflytta berg och göra djupgående, positiva och ihållande förändringar.

Dela gärna om du vill 🙂

Tack för att du läst!

John

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.