Ångest – en förklaring och ett hjälpande “verktyg”…

Många lider av stress och ångest. Och behöver brottas med det varje dag. Jag vill ge en trolig och kort förklaring till varför det är på det viset i dagens morderna samhälle. Och samtidigt lämna ett effektivt verktyg på hur man på ett enkelt sätt kan ta tillbaka kontrollen…

Ångest och panik är en skyddsmekanik i våra kroppar, som vi använder när det finns ett hot riktat mot oss. Förr i tiden var det ett lejon på savannen vi skulle fly ifrån eller slåss mot. I dagens morderna samhälle slåss vi mot rädslan att vara otillräckliga, att inte vara värdiga eller duga i andras ögon. Förr på “Lejonens” tid, behövde vi detta automatiska påslag av stress (fly – eller fäktaresponsen), så att vi blev uppmärksamma, handlingsberedda, tåliga och starka. Denna undermedvetna och automatiska reaktion gör att matsmältningen upphör, då blodet behövs bättre i musklerna – Andningen ökar så att vi orkar kämpa eller fly – Hjärtat slår fortare så att vi kan syresätta blodet bättre – Pupillerna blir större för bättre uppmärksamhet – Strupen vidgas så att vi kan andas lätt – Svettningar bryter fram, för att kyla ner kroppen och stresshormoner insöndras i kroppen så att vi kan frigöra energi, mod och styrka osv. Hela kroppen ställer om sig på några få sekunder för att skydda sig mot en fara.

På savannen reagerade man och använde kraften som fly – eller fäktaresponsen (överlevnadsinstinkten) gav, genom att kämpa eller fly. Idag sitter man stilla och skapar “tankerädslor” men kanaliserar inte ut den negativa kraften, som då blir kvar i kroppen och skapar ångest och panik. Jag menar; möter man ett yttre, hot kan man kämpa mot det eller fly, därefter återhämta sig. Men om hotet sitter i tanken “jag är oduglig, ful, värdelös och otillräcklig” vart ska man då ta vägen? Blir det för svåra känslor att hantera, finns risken att man avleder det med diverse destruktiva handlingar. Det man upplever är ett undermedvetet skydd som vill oss väl. Det låter konstigt men är helt sant. Vårt undermedvetna ombesörjer detta för att skydda oss, men är idag kanske programmerat att skydda oss mot fel saker, saker som inte borde uppfattas som fara.

Man kan inte dö av panikångest, det är otäckt men som sagt en naturlig reaktion på en onaturlig händelse. Hjärtat klarar många fler slag i minuten än vad en ångest attack kan åstakomma, annars vore det ju inte mycket till skydd.

Verktyg: Börja med att blunda. Lägg din ena hand på magen över naveln och sitt bekvämt. Genom övningen andas du bara genom näsan, både in – och utandning. Börja nu med att andas in genom näsan, andas ner i magen precis där du har handen. Det innebär att när du andas så expanderar magen men bröstkorgen är stilla. Det tar ungefär 3 sekunder att andas in ett rejält andetag, räkna till två och andas sen ut genom näsan dubbelt så lång tid (6 sekunder). När du gjort det vänta tills den normala inandningsreflexen säger att du ska andas in. Andas in igen 3 sekunder och så fortsätter du så. Du kan lägga till att, vid varje utandning tänker du orden lugn och trygg.

Varför det fungerar så bra med andningstekniken beror på att hjärnan kan inte fokusera på två motsatta känslor samtidigt. När du fokuserar tillräckligt länge på andningstekniken så tränger det bort stress och ångest. Om du ger dig en chans att medvetet och aktivt fokusera på andningen 2- 5 minuter varje gång du känner ångesten kommer du att blir lugn. Andningen är det bästa sättet att slappna av på, det frigör stress och ångest.

Detta botar inte de underliggande orsakerna som skapar ångest, men man kan hjälpa sig själv och känna att man har kontroll över det.

Behöver du min hjälp är du välkommen.

Tack för att du läst!  🙂

John

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.