Fakta: Vrede ökar risken för hjärtinfarkt 5 ggr och 3 ggr för stroke

Det beror enligt forskning på en speciell typ av blodplättar (trombocyter). De har som uppgift att “klibba” ihop sig i varandra, runt en skada som uppstår i ett blodkärlen och på det viset läka skadan. Ilskan gör att dessa blodplättar “klibba” ihop sig…

Två timmar efter ett vredesutbrott är blodplättarna som mest aktiva och man löper 5 gånger större risk att drabbas av hjärtinfarkt och 3 gånger större risk att få en stroke. Självklart föstår vi alla, att om det flyter omkring en “boll” med “ihopklibbade” blodplättar i våra ådror, så finns risken att det blir för trångt i våra blodkärl och tragedin är ett faktum, det blir en propp och flödet upphör. Därför behöver man hitta ett nytt förhållningsätt till det som “triggar” ilskan.

Man kan tänka sig att det är kopplat till våra möjligheter att överleva (överlevnadsinstinkten) vid ett angrepp. På det viset att ilskan (skyddet) signalerar fara, kroppen förbereder sig på att slåss samt att reparera eventuella skador som uppstår i kampen. Idag har vi för det mesta impulskontroll och ingår inget handgemäng när vi blir ilskna, i stället verbaliserar vi vår ilska och utrycker det med ett aggressivt beteende. Om vi inte gör det, utan trycker tillbaka vår ilska, uppstår ångest.

Att ständigt gå omkring och känna sig frustrerad, irriterad eller hata någon, leder ofta till ångest (GAD), därför vill man helt naturligt få utlopp för ilskan innan ångesten kommer. Största orsakerna till vredesutbrott är jobbet, hemmet och trafiken. Att med ilska skrämma sin fiende ökar ju överlevnadschansen (som en påfågel när den spärrar ut sin fjäderskrud), Ibland om motståndaren är för svår, stark eller stor visar man sig undergiven, som när hunden lägger sig ner och visar strupen för sin kombatant och på det viset talar om att den inte är ett hot.

En av de mest påtagliga känslorna är ilska. Utlösaren kan vara miljön (extern) eller tanken (intern) men allting handlar om hur jag tolkar informationen på ett undermedvetet plan (perceptivt). Om den uppfattas hotfull, förminskande, farlig eller kränkande slår ilskan till. Många gånger är det missuppfattningar, feltolkningar, falska föreställningar eller värderingar som triggar ilskan. Och självklart kan man hänröra detta till en otrygg inlärningshistoria, grundtemprament som präglades in under uppväxten.

Jag hjälper ofta människor som vill befria sig från frustration och ilska. Det finns många sätt att arbeta med detta och ingen behöver vara slav under sin vrede. Vill du veta mer så hör av dig till mig så kan vi samtala.

En tankeställare:
Positiva tankar resulterar i bra känslor, som motiverar ett sunt beteende.
Negativa tankar resulterar i dåliga känslor, som motiverar ett destruktivt beteende.
Lek motiverar glädje och gemenskap.
Ilskna tankar motiverar ett aggresivt beteende.
Lustkänslor motiverar sexuellt beteende
Tack för att du läst! 🙂
John

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.