Har du talarångest – Flygskräck eller någon fobi? – Du kan lätt bli befriad…

Jag hjälper varje vecka människor med någon form av fobi. Man är då rädd för specifika händelser eller ting (specifik fobi) såsom ormar, knivar, blod, tandläkare, spindlar, sprutor, katter o.s.v. För den som bär på fobin kan det upplevas som omöjligt att bli befriad från. Men ack så fel! Det finns tekniker som är otroligt effektiva och ofta räcker det med 1-2 besök…

Socialfobi; Ångest och rädsla för trånga platser och för folksamlingar är en annan slags fobi, som ofta är kopplat till en negativ självsyn och egenvärde. Därmed kan det krävs mer tålamod och fler sessioner för att frigöra sig.

Hur fungerar det? När vi tar in information genom våra sinnen (perceptivt) eller tankar så finns det en reell plats i hjärnan, som tar emot och kontrollerar informationen innan det kan accepteras in i det undermedvetna – detta vet man genom forskning. Vi kan kalla det  ett erfarenhetsfilter. Känner det undermedvetet till informationen tar vi in den oavsett om den är konstruktiv eller destruktiv. Om det undermedvetna inte känner igen informationen får den inte inträde, även om informationen skulle vara positiv för oss, den kastas ut.

Flygskräck: Problemet uppstår när jag till exempel ska flyga. Intellektuellt vet jag att det absolut säkraste sättet att färdas är att flyga. Det är många gånger farligare att köra bil eller promenera, även risken att bli träffad av blixten är 5000 gånger större än att dö i en flygkrasch. Men mitt undermedvetna “erfarenhetsfilter” kan ha en negativ association till flygning/flygplan att det ska explodera, störta  och jag har ingen kontroll. Det undermedvetna bryr sig inte om rationella tankar såsom logik, kunskap eller förnuft. Orsaken kan också vara att jag inte vill flyga för jag tycker inte om att vara instängd i ett trångt utrymme med många människor, vilket talar för att det finns inslag av social fobi och att det i grunden kan handla om en dålig självsyn och lågt egenvärde.

Talarångest. Om jag talar inför en grupp människor, men jag är präglad att inte tro på mitt görande och varande, acceptera mig själv eller känner mig viktig, blir jag rädd och osäker och det kan uppstå panikkänslor. När jag genom mitt arbete eller annat behöver presentera mig, föreläsa eller av olika skäl prata inför människor, då slår den till! Min tidigt etablerade prägling. Den omedvetna kunskapen om mig själv kanske är: Jag duger inte, jag kommer att bli kritiserad, de ser att jag är en bluff, de lämnar lokalen, jag har inget viktigt att säga, rösten är fel eller jag är ful. Ditt undermedvetna får dig att se publiken som ett hot. Det undermedvetna med sina präglingar, minnen och program kommer att hitta på vad som helst för att du ska slippa slippa stå där framme och prata och med hjälp av fantasin/tanken förstärks detta.

Detta händer när rädslan känns i kroppen; Fly-/fäkta responsen slår till (överlevnadsinstinkten), Hjärtat slår fort, andningen ökar, svettningar bryter fram, skakningar i kroppen, adrenalin-påslag, kroppen insöndrar kortisol och ångest/panik är ett faktum och den logiska, rationella delen i hjärnan blir helt blockerad och man tappar förmågan att tänka klart. Reaktionen är sund och helt naturlig ur det perspektivet att det undermedvetna har som uppgift att skydda från allt som det lärt sig är farligt genom att fly eller kämpa. Tyvärr skyddar den ibland vid fel tillfällen och för fel saker. Det undermedvetna tänker inte, det reagerar på arkiverade erfarenheter och kunskaper den har om sig själv från tidigare i livet. Det vuxna rationella och det undermedvetna har ofta olika information. Det undermedvetna är präglat sen tidig barndom och uppväxt, medan den logiska rationella delen av mig lever i en vuxen medveten nutid, intellektuellt vet jag att det är helt ofarligt att prata inför en grupp människor, samtidigt har  lärt sig att det är farligt att exponera mig för då ser alla hur dålig jag är. Motsägelsefullt men så är det.

Likadant fungerar det med alla fobier. Rädsla för spindlar, döden, höjder, sprutor, blod, tandläkare osv (specifika fobier). Det undermedvetna vinner nästan alltid och det beror på att det är mycket starkare än vår rationella del. Det finurliga är att med rätt metod och kunskap kan man förändra detta förhållande och bli fri från sin skräck, rädsla eller fobi..

Varför är vi då så rädda för detta? En del beror på att vi vill inte kliva utanför vår komfortzon, där finns risken att vi tappar kontrollen, när vi tappar kontrollen tappar vi fokus, koncentration och blir irrationella, vi blir helt enkelt rädda och vi vet inte vad som ska hända. Det är ingen bekväm situation att vara i. Fobin “varnar” från att försätta oss i den situationen.

Gå inte runt och må dåligt! Då du lätt kan bli befriad från en specifik fobi. Vill du ha hjälp så är du välkommen till mig.

Kolla gärna denna länk med:

http://www.jagkrafthypnos.com/2016/10/02/ar-du-radd-och-obekvam-bland-manniskor-hypnos-kan-hjalpa-dig/

Dela gärna om du känner någon som behöver hjälp med detta.

Vill du veta mer så ring mig eller maila: 0706-772115  –  john@jagkraft.se – Du kan även kontakta mig genom kontaktformuläret.

Tack för att du läste! 🙂

John

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.