Har du för mycket sötsug?

Sötsug (sockerberoende) är mycket vanligt. Det påstås att det finns dolt socker i all vår vardagliga processade mat och att det bidrar till vårt behov/beroende av socker. Det finns de som unnar sig sötsaker men det är inte ett laddat ämne och de har inget sug efter det. Det finns en grupp som går under benämningen “skadligt bruk” där sötsaker tillhör livsstilen att man ska leva och njuta. Dessa personer kan hamna i beroende. Sen kommer gruppen sockerberoende som kännetecknas av kontrollförlust, man ljuger, förnekar och gömmer sitt beroende, naturligtvis, man vet att det är ohälsosamt.

Varför behovet finns kan vara av många skäl. Att man tröstäter (emotionellt ätande) kan vara kopplat till negativa erfarenheter från ens liv, det kan vara betinga. Till exempel, när man var barn så kanske mamma sa: “om du är duktig och äter upp så ska du få en klubba” detta är en direkt positiv betingning till mat. Eller att man tvingades äta upp maten och ett barn som vill vara till lags och duktig kommer att betinga det som att det är duktigt och bra. Eller så här, när man hade tråkigt eller var ledsen så fick man glass eller godis som tröst, det är också en betingning.

Att ständigt vara stressad kan vara en orsak, man har alltid bråttom, äter hastigt och fel, då är det lätt att det blir en godispåse eller annat sött och en ovana bildas.

På samma sätt som man arbetar bort en fobi kan man också arbeta bort ett sötsug. Med nya associationer till det som triggar  sötsuget. Till exempel, om man triggas av en tanke eller inre bild som säger, om du inte äter sött nu kommer du att må dåligt, Då kommer jag antagligen att hitta något gott i skåpets som jag kan stoppa i mig. Vad vi gör i terapin är att skapa en ny tanke och en ny inre bild, med ny information till det undermedvetna som innebär att när du triggas nästa gång associerar hjärnan till en annan plats som säger, “nu upplever jag mycket glädje och tillfredsställelse av att ta en frukt eller en grönsak.”

Det var en mycket enkel exemplifiering och förklaring, men jag tror du förstår. Detta är relativt enkelt att göra och med goda resultat. Men det finns andra metoder och tekniker som kan bli aktuella.

Upplever du att du har ett beroende eller befinner dig i riskområdet och har svårt att sluta äta soker så finns det hjälp att få. Det är relativt enkelt att arbeta bort ett behov om viljan och motivationen finns.

Vill du bli av med ditt sockerberoende är du välkommen att ring eller maila om du har frågor i ämnet.  0706-772115 – john@jagkraft.se – Eller så kan du kontakta mig genom kontaktformuläret.

 

Tack för att du läste! 🙂

John

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.