Stress och otillräcklighet – En verklighet för många

Stress som uppstår pga för lite personliga resurser och för stor belastning utifrån. Är du stressad för att du gör för mycket, har svårt för att säga nej och sätta gränser, har för många järn i elden och inte hittar balansen? Behöver du bli sedd och bekräftad, tar du ansvar för andras känslor, är du “duktig” och anpassar dig…? Stress som uppstår när du har för mycket personliga resurser och för liten belastning. Är du stressad för att du inte kan eller inte vågar ta dig för något. Är du rädd för att misslyckas och rädd för vad andra ska tycka? Hittar du ursäkter för att slippa undan, känner du dig otillräcklig och att du inte duger, vill du inte exponera dig och låter du dig isoleras?

Båda dessa yttringar av stress kan få dig att känna dig som ett skepp som har slagsida åt ena hållet eller det andra som inte hittar balansen. Varför är det så? Det måste vara ett konstruktionsfel på skeppet som skedde i självaste uppbyggnaden. Kan man då reparera skeppet när det redan är i bruk och sjösatt? JA! Självklart kan man det!

Det krävs självinsikt, mod och tillit för att se på dig själv, stanna upp och börja möta de rädslor som orsakar behovet av att vara duktig, vara omhändertagande, anpassningsbar, behagande, bejakande, sökande efter bekräftelse och acceptans från den yttre världen.

Det krävs också mod, styrka och självinsikt för att komma ur din slutna bubbla av rädslor, låga självförtroende och bristande egenvärde. Börja tro på dina egenskaper, förmågor, kvaliteér och styrkor, att inte vara begränsad av föreställningar om hur den yttre världen ständigt har sina kritiska och dömande ögonen på dig. När du föddes då var du älskad för vem du var, så är det fortfarande, med den skillnaden att nu måste du tro på det själv.

Visste du att stress är den vanligaste farliga sjukdomen vi människor brottas med? Den orsakar depression, utmattningssyndrom och PTSD (posttraumatisk stress syndrom) som bl a. kan orsaka rädslor , ångest, oro och panik. Det triggar vår överlevnadsinstinkt (fly – och fäkta responsen) som slår på hela tiden. Då insöndras stresshormoner i kroppen som i sin tur skapar bland annat förhöjda blodfetter och blodsockervärden, följden blir hjärt/kärlsjukdomar. Andra symptom som kan uppstå är trötthet, svårighet att sova, stort sömnbehov, koncentrationssvårigheter, minnesbortfall, aptitstörningar, felaktig kost, överkonsumtion av mat och annat. Stress leder också till att immunförsvaret blir försvagat och läkningsförmågan försämras.

Känner du igen dig i något av ovanstående? Är du beredd att möta dig själv och skapa förändring på djupet? I Vill du veta mer eller påbörja ett personligt utvecklingsarbete? Kontakta mig, John på, john@jagkraft.se  –  0706 772 115

Dela gärna om det känns rätt 🙂

Tack för att du läst! 🙂

John

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.