Presentationsångest, ren skräck!

När jag skulle presentera mig och berätta vem jag var på hypnosskolan (SSEAH) med Jörgen Sundvall, slog det slint i hjärnkontoret…

Jag hade glömt bort min “talarskräck” när jag kom till utbildningen, men blev snabbt varse om att jag kommer att behöva tala om vem jag är, säga mitt namn, var jag kommer från och vad jag gjort i mitt liv, –Fy attan!!! Hur ska det gå till? –Jag är ju ingen, sa min känsla mig. Med mitt intellekt kunde jag kontra och säga – jodå, du duger som du är:), det hjälpte föga, det undermedvetna började kriga ännu mer, svettpärlor bröt fram och jag andades endast med lungtopparn, blodet pumpade och hjärtat slog fort och hårt. Försökte hitta flyktvägar men det fanns inga och jag var i fullständig kramp/panik.

Jag hade hittat en strategi, att om jag kan få börja berätta om mig, gör jag det fort och först, då slipper jag höra om alla andra människor som är välutbildade, lyckade, trygga, säkra och nöjda med sig själva och sina liv, vilket skulle göra mig än mer liten och skräckfylld. Men universum hade andra planer! Jag blev den som sist skulle få berätta om mig själv. Vi var 23st. adepter, vilket innebar att jag skulle få lyssna och vänta ungefär 20 minuter innan det var dags för mig. Det kändes som att livet rann ut på golvet och jag hade inget att leva för längre, för hur jag än vände och vred på detta kommer jag att bli avslöjad –jag är ingen, jag är värdelös och misslyckad! Andnöd, adrenalinet pumpade, likblek, skräckfylld, väntade på dödsstöten och jag kunde bara tänka negativa tankar.

Det gick åt skogen, javisst! jag hade bäddat för ett misslyckande med mina tankar. Jag stammade, tappade andan fick sitta tyst, högröd i ansikte och alla satt tysta och tittade på mig. Efter ett tag sa jag –jag är nervös och har lite svårt med sådant här, då sa Jörgen –ta det lugnt i din takt, jag tittade upp på de andra i rummet, jag kände mig som en skrämd hundvalp, men jag såg bara vänliga, snälla och kärleksfulla ögon som stöttade och förstod mig, det hjälpte mig att slutföra min presentation och jag är så tacksam och glad för det. Tack!

Detta hände för många år sedan. Idag har jag jobbat bort mycket rädslor och känner stolthet och glädje i att vara den jag är när jag presenterar mig :).

Med hypnos kan man snabbt och enkelt frigöra de rädslor som ligger till grund för talarångest/presentationsångest. Ändra tanken, ta bort rädslan, skapa lugn och trygghet och få lite verktyg, det fungera utmärkt bra! Behöver du hjälp, hör av dig till mig, eller sök upp en hypnosterapeut där du bor.

John Eriksson            www.jagkraft.se             john@jagkraft.se            0706-772115

6 thoughts on “Presentationsångest, ren skräck!

 1. Tack! Vilken otroligt bra beskrivning John, av prestationsångest. Jag tror att vi är många som känner igen oss i rädslan för spöken. Upplevelsen är verklig men säger ingenting om verkligheten.

 2. Heidi

  Hej John, jag känner igen allt det du beskriver. Tänk att vi människor får så starka reaktioner när vi måste göra vissa saker som håller på att ta livet av oss av ren rädsla för att man ska göra bort sig och man inbillar sig att de som lyssnar tror man är dum i “huvet” Den här biten är svår för många och jag tror och det handlar om i vilken miljö man växer upp. Har man ingen bra självkänsla, självbild och världens sämsta självförtroende då är det svårt och väldigt skräckfyllt.
  Jag vet också att hypnos hjälper och jag är också glad och stolt numera när jag får presentera mig själv och det jag kan. Jag vågar göra det utan att känna oro (för det mesta) men visst den vägen har varit lång men hjälpen finns närmare än man kanske tror. Jag tycker allt det du skriver är så beskrivande, lärorikt och bra.

 3. Hej John!
  Fin hemsida och blogg du har 🙂 Jag är dig evigt tacksam för dom hypnos-sessioner jag fick av dig för ett antal år sedan. Bland annat så jobbade vi med min Scenskräck. Nu Älskar jag att tala inför mycket folk. Var faktiskt upp på en scen i helgen där över 1000 personer tittade på. Jag behövde visserligen inte tala även fast jag hade velat det 😉 Mitt öde blev så att jag också hamnade på hypnosskolan (SSEAH) Tänk så livet kan bli. Önskar dig all fortsatt Lycka till dig! Kramar Marica Eriksson

  1. Hej Marica, Men oj Vad kul att höra om din scenskräck! Du är nog en suverän hypnosterapeut, tillsammans med dina andra förmågor blir det säkert ännu bättre, jätte kul 🙂 Ett stort lycka till önskar jag dig! Kram John

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.