Att bearbeta sorg efter någons bortgång med hypnos

Sorgbearbetning, är ofta väldigt befriande. Min tro och övertygelse är att den som lämnat “jordelivet” önskar att, du som är kvar i livet är fri från sorg och lever ett lyckligt och harmoniskt liv. Ofta räcker det med en session för att göra positiva förändringar i ditt vardagliga mående….

Jag möter många människor som lider efter att någon familjemedlem, kär vän eller husdjur har gått bort. Det kan också vara så att din tro eller övertygelse angående någon/något har gått förlorad, och du tappar fotfästet med förvirring och sorg som följd, – men det blir ett annat inlägg.

Sorg och smärta är förstås en fullständigt naturlig följd och reaktion när någon nära anhörig avlider. Men allt som oftast tenderar vi att ta på oss ansvar, vara starka för att andra ska få vara ledsna, tröstar, blir handlingskraftiga, planerar och strukturerar för allt som ska ske före, under och efter begravningen, på något vis tränger vi bort vårt eget lidande. Sorgen och smärtan blir kvar och instängd.

Ibland kommer bortgången hastigt genom olycka eller sjukdom och chockar nära och kära, ibland är det en lång sjukdomshistoria som leder till slutet, ibland tar det långa livet slut och man somnar stillsamt in av ålderdom. Döden drabbar tyvärr människor i alla åldrar. Vi relaterar till den avlidne på olika sätt, så naturligt kommer vi då att känna olika djup sorg och saknad. Om du upplever någon “gråta djup sorg” behöver du bara närvara och stilla se dem. Om du upplever någon vara “stark” och “hantera läget” behöver du bara närvara och stilla se dem. En accepterande och kärleksfull närvaro kan vara guld värd för den som känner sig förtappad i sorgens djupa dal.

När jag arbetar med “sorgbearbetning” gör jag det genom att försätta klienten i hypnos. Genom imaginära bilder (inre resa) leder jag klienten genom sessionen. Som du säkert känner till är bilder och känslor det undermedvetnas språk.

Det första som händer är att vi skapar en avspänd och lugn känsla, jag ber klienten att föreställa sig (fantasin) en “favoritplats” en plats där klienten känner sig trygg, lugn, stark och kan skingra tankarna och vila stillsamt. Här lämnar jag över kontroll till klienten på det viset att, om klienten känner sig obekväm med något i den kommande imaginära resan kan klienten alltid återvända till “favoritplatsen, – det har faktiskt aldrig hänt att någon återvänt -, men möjligheten finns.

Jag vägleder klienten in i ett möte med den avlidne, till ett tillfälle innan personen avled. Där det osagda som behöver sägas blir sagt, det olösta blir löst, försoning och förlåtelse kan ske och ett djupt och kärleksfullt farväl kan uppstå. Vi återvänder och pustar ut på “favoritplatsen” om det behövs. Skapar ytterligare ett möte med den avlidne, men nu som den avlidne är i dag, det kanske låter konstigt, men det fungerar. Jag uppmanar till samtal, frågor och svar samt att lyssna med det inre örat. När du som klient känner att du har samtalat klart med den avlidne tar ni adjö av varandra. Slutligen hjälper jag klienten att stärka alla positiva minnen och upplevelser relaterat till den avlidne.

Efter denna resa brukar sorgen och smärtan ha avtagit avsevärt och dagarna efter behövs lite tid för att processa alla intryck och låta insikter falla på plats.

Om du behöver min hjälp är du välkommen.  john@jagkraft.se   070-6772115

Hypnosterapeut                                                                                                                                    John Eriksson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.